!
Неделя, 21 Юли 2024
15
авг
25
 

МЗ си постави за цел премахване на лимитите

Болниците на изпит за договор с касата

Вторник, 15 Август 2017 | 16:34:04 Полина Тодорова
25

Въвеждане на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за лечебните заведения – в тази насока ще се съсредоточи усилията си екипът на здравния министър проф. Николай Петров, стана ясно на пресконференция, на която той представи

Въвеждане на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за лечебните заведения – в тази насока ще се съсредоточи усилията си екипът на здравния министър проф. Николай Петров, стана ясно на пресконференция, на която той представи приоритетите си за управление в сектора

Лимити

"Идеята е да направим така че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които  се разполага, но без необходимост от налагане на лимити. В тази връзка проф. Петров посочи, че искането на БЛС в бюджета на НЗОК за догодина да залегнат повече близо 400 млн. вече е входирано. „Бюджетната процедура все още не е започнала, но предполагам, че може да подкрепим това искане. Ако с тези пари можем да се справим, лимитите може да паднат въобще“, отбеляза проф. Петров. „Амбицията ни не е да отделим една група болници от други и тях да ги оставим безлимитни, защото това първо не е законно и след това не е справедливо" - с тези думи той коментира и идеята за отпадането на лимитирането в някои лечебни заведения, като за пореден път обясни, че тя все още е на етап обсъждане и посочи, че в разговорите участват и представители на Министерство на финансите.

Селективно

От думите му стана ясно, че идеята за селективно сключване на договор между болниците и НЗОК отново излиза на дневен ред. Припомняме, тя беше лансирана от Петър Москов. Здравният министър беше категоричен, че селективното договаряне трябва да се базира на критерии. Те обаче тепърва трябва да бъдат изработени, като според проф. Петров е малко вероятно правилата да станат факт до пролетта на следващата година. „Който покрие най-високо качество и има нужда например от определен пакет урологична помощ и този пакет се дава най-добре от болница Х, касата сключва договор с нея, а останалите нямат договор. Здравната карта ще предопредели възможността за поява на нови лечебни заведения – това не означава, че всички, които са вече приети, са бетонирани завинаги. Точно тези критерии за качество ще могат да дадат основанието на което да се свали от обществен ресурс даден болница и ресурсът да се даде на някоя нова, която предлага това качество“, разясни проф. Петров.

Tой беше категоричен, че е нужна система, която да не завиши от човешкия фактор. Припомняме, в момента се чака окончателно становище на ВАС за бъдещето на националната здравната карта. Според проф. Петров тя е нужна, за да има регламент за нуждата от лечебни заведения у нас. „Законово нещата са сложени така, че да няма право който и да е министър да откаже разрешение за дейност“, категоричен бе той и зададе въпроса дали страна като България с население от седем милиона души има нужда от над 300 болници. Проф. Петров уточни, че в изработването на критериите  за договаряне вече се търси мнението на различни специалисти, включително национални консултанти. „Те трябва да кажат къде се харчи излишен ресурс, защото за да кажем колко струва  здравеопазването в България, трябва да сме сигурни, че никъде няма един изхарчен един излишен лев“, заяви той.

Иначе, сред целите на екипа на проф. Петров е засилването на профилактиката, превенция сред чувствителните групи, подобряване на достъпа до здравните услуги, повишаване на капацитета на извънболничната помощ, ограничаване на заболеваемостта и смъртността от инфекциозни заболявания чрез поддържане на висок обхват на задължителните имунизации и други. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PCTH

ендокринолог 19.08.2017 18:14:04

КОЛЕГИ ! ИСКРЕНО ПОСТАВЯМ ПРЕД ВСИЧКИ ВАС -МОИ БЪЛГАРСКИ КОЛЕГИ . ОПАСЕНИЯТА СИ ! ЧЕ ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА МЕДИЦИНА ! НЯМА ГО КЛИНИЧНО МИСЛЕНЕ , НА НАШИТЕ УЧИТЕЛИ ! ПОПРАВЕТЕ МЕ , АКО ГРЕША !

Клиницист 21.08.2017 06:40:25

Не грешите! Прав сте на 100 %.

eндокринолог 19.08.2017 18:05:52

Дайте да говорим за МЕДИЦИНА ! Да говорим за ЗНАНИЯ ! За трупане на ЗНАНИЯ ! За близкото минало , когато имаше ИСТИНСКА МЕДИЦИНА ! Когато имаше Клинико -Патолого Анатомични конференции , на които съм имал щастието да присъствам - времето 1981-1986 г Когато съм слушал проф Сивчев , приятелското му напътствие към клиницистите , да посещават повече Патолого -Анатомичните Зали , където да видят грешките си ! Работил съм с него ! Исках да науча Патологанатомията отлично , за да бъда добър лекар -клиницист . Повече от 5 години изкарах с него и добри други патоанатоми . В Централната Патоанатомия ! Лично -самостоятелни над 50-60 аутопсии , плюс много наблюдавани от най добрите патолого анатоми -тогава 1986- 1996 г .Като завършил лекар -интернист . В последствие и призната любима специалност -Ендокринология - УСБАЛЕ " Акад Иван Пенчев " . За това да говорим ! Как да върнем ИСТИНСКАТА МЕДИЦИНА В БЪЛГАРСКИТЕ БОЛНИЦИ И ДОБОЛНИЧНИ ПОЛИКЛИНИЧНИ ЦЕНТРОВЕ !

истина 17.08.2017 21:08:49

Истината е ,че вече сме уморени.Уморени сме от експерименти ,от бумащина ,от административен натиск от медицински и немедицински институции.Писна на ни от това ,като дойде нов човек да започва нови неща .Живота си отива ,интересува ни само ние да сме здрави и още да сме от полза за пациентите и за децата ни .Всичко друго е суета !

Истината до Истина 18.08.2017 11:53:26

Правилно! Животът ни си отива, омотан в интригите на хора , които не познаваме, но градящи материалното си благополучие, за сметка на нашите съдби.

Истината до Истина 18.08.2017 11:53:24

Правилно! Животът ни си отива, омотан в интригите на хора , които не познаваме, но градящи материалното си благополучие, за сметка на нашите съдби.

лекар пред пенсия 16.08.2017 21:33:48

Здравеопазването е недофинансирано, болниците си заминават, останаха без медицински персонал но затова пък с дългове. Скоро ще затворим кепенците.А вие си дрънкайте глупости.

ВЪПРОС 16.08.2017 17:22:33

А случайно сред приоритетите ви да съществуват и лекарите - условия на труд, бой,заплащане???????????????????

Elf 16.08.2017 16:39:01

Razstrel za Mito-Limito

ОПЛ 16.08.2017 16:03:05

Не разбрахте ли, че здравеопазването се управлява от Москов. Военните са за това. Те слушат и изпълняват, те не мислят, това им е забранено. Така с годините им закърняват мозъците. Сега командва пак Москов по нареждане на Баце. Е тя тяхната пословична дружба сега друг я материализира. Сега се радва на спокойствие, а друг върши работа. Тя таз дружба ръжда не е хванала.

Неканен гост 16.08.2017 12:17:46

Е,точно заради свежите коментари на Дулитъл го чета този сайт. Ясно е,че промени няма да има,ще ни газят докато не изгонят и последното медицинско лице. Поне да си казваме истината. А ако бяхме единни и отстоявахме правата си,точно това трябваше да се случи. Шут на касата и минаване в частния сектор,а те да лимитират каквото решат

НЗОК 16.08.2017 22:25:14

Пак добре че още не се е върнала Ванчето, че тогава ще видите нечуван дефицит в нзок и нечуваво положително салдо в личните й авоари.

Много умно! 16.08.2017 18:38:34

Точно пък заради тези коментари да чета....в никакъв случай-те просто са еднотипни-въпросния ветеринар все за пари мисли,все пациентите с епитети нарича...И кой ви пречи още сега да започнете частно да работите?Има много такива лекари,при които пациенти не липсват, просто защото са професионалисти във всеки смисъл на думата.Хайде,зарежете я тази здравна каса,щом все роптаете!Сложете си ценоразпис на услугите и готово!Няма да ви четем непрестанните претенции тогава,надявам се!Просто защото най-вероятно ще бъдете доволни и щастливи най-сетне на свободния пазар.Успех!

Гост 16.08.2017 22:44:30

Ако не се буташе за безплатни прегледи ,а ходеще на частни доктори щяхме да зарежем НЗОК. Но очевидно няма пазар за частни медицински дейности, защото си част от този точно посочен пролетариат с безплатните щения

Гост 16.08.2017 21:28:37

Благодаря. От 6 години го правя. Заради промитите мозъци в държавните клоаки, живеещи с утопията за мисия никога няма да имаме здравеопазване. Живеем в ерата на високите технологии и високообразованите доктори, медицината е суперскъпи занятие. Да риташ срещу инвестициите в нея е безумие.

СИМПатяга 16.08.2017 10:29:47

тук се подвизават нечистоплътни лица ... СРАМ МЕ ЧЕ СЪМ ЛЕКАР И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ЧЕТА В ТОЗИ САЙТ ! Dr_Doolittle 15.08.2017 21:22:04 Аз предлагам с НЗОК да сключват договор само две три болници и само 20-30 ОПЛ (ако членуват в БСП или ГЕРБ като редови комунета) . Останалите да бичат частно а-ха-ха-ха-ха-хааааа. Очаквам тъжни физиономии на келавия пролетариат -ха-ха-ха-ха

Гост 16.08.2017 22:41:41

Не разбрахме какво ще четеш: Здравен мениджмънт на частното здравно заведение или Комунистическият манифест

гост 16.08.2017 09:23:05

А защо заблуждавате читателите ,като филтрирате информацията според интереса на сайта ви ?какво стана с заглавието здраве нет - българския здравен портала ?Май все повече заприличвате на портала на частните лечебни заведения !!!

Golo 16.08.2017 06:50:10

Вчера е излязла в Държавен вестник здравната карта на България . А сега ми кажете как тихимълком в летен сезон и по време на отпуски се прави тая работа . Не ни мислят доброто да знаете , нещо кроят .

Dr_Doolittle 15.08.2017 21:22:04

Аз предлагам с НЗОК да сключват договор само две три болници и само 20-30 ОПЛ (ако членуват в БСП или ГЕРБ като редови комунета) . Останалите да бичат частно а-ха-ха-ха-ха-хааааа. Очаквам тъжни физиономии на келавия пролетариат -ха-ха-ха-ха. Старшинката не се чува какво говори, но харесвам как мисли....

Гост 15.08.2017 20:06:35

Щом нема ЛИМИТО, не требе да има и НЗОК. 2300 търтея по-малко е добра икономия

един 15.08.2017 20:03:57

В България винаги ще има лимити ! Никога няма да паднат ,защото няма как с 20-30 лева вноска да се подкрепи финансово това . Има един начин ,но той е със съмнителен успех -да се намалят контрагентите на касата ,да се плаща на на по-малко субекти . Какво следва - Малко контрагенти с много опашки ,тези ,които няма да издържат ще отидат на частно и по този начин лекарите ще забогатяват още повече . А богатия лекар е кошмар за политиците ,трудно ще го преживеят .

риторинчо 15.08.2017 18:15:04

А дали не са излишно изхарчени многото левове за келявия нормотворчески, контролен и експертен напън в МЗ и каса през последните 10-на години?!

агент-провокатор 15.08.2017 17:35:06

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministr-nikolaj-petrov-predstavi-prioritetite-na-p/ това е линк към материала от пресконференцията, публикуван на електранната страница на МЗ. в него няма думата "лимит" под никаква форма! нещо fake...

агент-провокатор 15.08.2017 17:25:19

despasito...


Всичко за коронавируса
Още новини
Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...