Петък, 12 Август 2022
27
окт
 

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС:

Надявам се да се чуе гласът на разума

Четвъртък, 27 Октомври 2016 | 15:08:25


Водещ: Журналистическият прочит на появилия се вчера проект за бюджет за 2017 г. изважда като акцент, че здравеопазването ще е приоритет в него. В същото време на вече ясния бюджет на Националната здравноосигу

Водещ: Журналистическият прочит на появилия се вчера проект за бюджет за 2017 г. изважда като акцент, че здравеопазването ще е приоритет в него. В същото време на вече ясния бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. също беше отбелязано, че са предвидени 160 млн. лева повече в сравнение с тазгодишния. При положение обаче че здравната система е във финансов дефицит от години, какво означават тези милиони, за които се говори, че ще получи здравеопазването ни през 2017 г.? Ще коментираме с председателя на Българския лекарски съюз Д-р Венцислав Грозев. Здравейте, Д-р Грозев.

Д-р Венцислав Грозев: Здравейте. Добро утро.

Водещ: Успокоихте ли се, че ще има повече пари в бюджета?

Д-р Венцислав Грозев: Ами, лично ние не сме се успокоили и то ще Ви кажа защо не сме се успокоили. Защото тези 160 млн., които се декларират, са разпределени така в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, че идеята за натоварването на извънболничната помощ, за увеличаване на нейната значимост, по този начин за спестяване на средства в скъпоструващата болнична помощ изобщо не кореспондира с тая работа. Няма нито един лев увеличение в сравнение с 2016, нито един. Всичко отива в т. нар. резерв, от който един Господ знае в последствие накъде отиват парите. Сиреч може да се прехвърлят от параграф в параграф. И затова Българският лекарски съюз няколко дни, около десетина, преди още да бъде публикуван официално бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, даде своето предложение за бюджет. Ние сме го изпратили на всички парламентарно-представени партии, в Комисията по здравеопазване, тази по финанси и бюджет, нали, която е към нашето Народно събрание, и смятаме, че той е изключително балансиран и изпълва със съдържание идеята за реформа.

Водещ: Имаме малко време, затова кажете най-важното.

Д-р Венцислав Грозев: Защото това, което виждаме ние, в никакъв случай не кореспондира с тази идея.

Водещ: Нека да кажем най-важното, което предлагате Вие, в малкото минути, защото тя, темата, тепърва ще влезе в публичното...

Д-р Венцислав Грозев: Да, да, сигурно, сигурно така ще бъде. Ами, вижте, ние предлагаме точно това – около 30 и няколко милиона увеличение в първичната... към изпълнителите на първична помощ, сиреч към общопрактикуващите лекари, около 36 – 37 млн. В системата за специализираните прегледи на специалисти в извънболничната помощ, увеличаване медико-диагностичната дейност. Значи, там, където е големият проблем, там където са липсата броя направления, липсата на възможност за изследвания, както в лаборатории, така и в образна диагностика, като рентген, като скенер, ядрено-магнитен резонанс и т. н. – там, където има най-голям проблем и хората имат най-голяма нужда. И стига толкова вече с прословутата демагогия, че се хвърлят пари. Да, дават се някакви пари, те отиват в един резерв, който в последствие в първите пет – шест месеца на календарната година, в която е бюджетът за нея, изведнъж този бюджет, пардон, този резерв започва да изчезва и ние отново изпадаме в дефицит. Кому е необходима тая работа?

Водещ: Тоест, Вие предлагате да бъдат упоменати конкретни суми, които отиват към различните видове помощ?

Д-р Венцислав Грозев: Ние не само ги предлагаме, ние сме ги и упоменали. И между другото, отново Ви казвам...

Водещ: И сте ги мотивирали.

Д-р Венцислав Грозев: ... ние сме били достатъчно етични да бъдем балансирани и да не надхвърляме бюджетната рамка.

Водещ: Добре.

Д-р Венцислав Грозев: Защото пари в бюджета има, въпросът е как те ще бъдат разходвани.

Водещ: Какви механизми имате Вие, за да бъдете чути? Обикновено има проблем в диалога между Лекарския съюз напоследък и ръководството на Министерство на здравеопазването. То също ще отстоява този бюджет, и Здравната каса.

Д-р Венцислав Грозев: Ами, вижте сега, аз не знам дали Министерство на здравеопазването ще отстоява точно този бюджет, нали, който вчера беше, така, деклариран.

Водещ: Мислите, че това е бюджетът на министър...

Д-р Венцислав Грозев: Какви са механизмите... За съжаление, нямаме законови механизми, с които ние да наложим едно такова нещо. Сигурно може би и не е нормално чак толкова. Но аз се надявам все пак през комисиите за бюджет и финанси, през Комисията за здравеопазване в това Народно събрание, с разговорите с Министерството и с Националната каса все пак да се чуе гласът на разума. Пак Ви казвам, ние не спекулираме, ние не отиваме да разходваме пари ей така, защото ни е скимнало, а ние се мотивираме и доказваме къде ще има ефект от този бюджет, къде ще могат хората да бъдат спокойни и най-сетне тази система да престане да настройва пациенти и лекари едни срещу други, защото влизайки в кабинета на общопрактикуващия лекар и той заявява: нямам направление – другите започват да го обвиняват, че не искал. Не е вярно, колегата ми не е виновен. Колегата ми в средата на тримесечието или към втория месец от тримесечието свършва направленията и се изправя гузен пред пациентите. Какво е виновен той? Че някой е решил по някакъв начин да прехвърли парите еди къде си.

Водещ: Тоест, много е важно за това някой. Какво е вашето усещане – че финансисти, а не хора, които са ангажирани със здравната система, решават къде да ходят милионите, така ли?

Д-р Венцислав Грозев: Ами, ние няколко пъти го заявяваме и отново искам много ясно да го подчертая. Системата на здравеопазването има нужда от финансисти, има нужда от икономисти, има нужда от всички, които са заангажирани в нея. Но когато се отива само с една единствена идея или по-точно тази идея превалира над всичко останало, да се запазват разни финансови параметри, това за никой не е добре.

Водещ: Добре.

Д-р Венцислав Грозев: Защото и самите финансисти и самият аз и който ще да е, може да бъде потенциален пациент в следващия момент.

Водещ: Разбира се. Благодаря Ви. Това беше Д-р Венцислав Грозев от Българския лекарски съюз. Така или иначе от вчера нататък темата е бюджетът за 2017 г. и макар депутатите да искат да отложат тази тема явно за след изборите, коментарите по различните пера в него, включително и в частта проекта за Националната здравноосигурителна каса и парите за нея тепърва започва, така че темата остава водеща за „Хоризонт”. Благодаря Ви.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9Gzr


Всичко за коронавируса
Още новини
БЛС награди със статуетка за заслуги д-р Янка Младенова по повод 100-годишния й юбилей
12.08.2022 17:18:33

БЛС награди със статуетка за заслуги д-р Янка Младенова по повод 100-годишния й юбилей

Шуменската педиатърка д-р Янка Младенова получи от БЛС специално изработена статуетка за заслуги ...

Лекари в МБАЛ-Шумен ремонтират сами интензивен сектор
12.08.2022 16:59:35

Лекари в МБАЛ-Шумен ремонтират сами интензивен сектор

Нов интензивен сектор подготвят в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен, съобщи завеждащият на о ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...