!
Вторник, 16 Юли 2024
08
юни
24
 

На война с болниците

Четвъртък, 08 Юни 2017 | 17:33:33 Ирина Пекарева
24

Болниците трупат дългове заради наложените им бюджетни лимити. Признанието за това дойде не от къде да е, а от устата на здравния министър проф. Николай Петров. Само преди дни стана ясно, че дълговете на лечебните заведения вече са надхвърлили

Болниците трупат дългове заради наложените им бюджетни лимити. Признанието за това дойде не от къде да е, а от устата на здравния министър проф. Николай Петров.

Само преди дни стана ясно, че дълговете на лечебните заведения вече са надхвърлили половин милиард лева, а тези с изтекъл падеж възлизат на близо 200 млн. лв. И макар при последните да се отчита намаляване спрямо миналата година, тенденцията заплашва да се обърне в най-близко бъдеще.

Дългове

Общо задълженията на държавните и общински болници към края на март тази година са за над 513 млн. лв., като делът на държавните тук е около 419 млн. лв., а този на общинските – малко над 93 млн. лв.

„Първенци“ по задължения са най-големите лечебни заведения, с най-голям пациентопоток – онези, които поемат най-тежките случаи в практиката. Класацията на задлъжнелите болници оглавява най-голямата държавна структура у нас – пловдивската университетска „Св. Георги“, чиито задължения към края на март 2017 г. са в размер на близо 42,8 млн. лв. Следват я още три университетски болници – столичните „Александровска“ (31,756 млн. лв.) и „Пирогов“ (26,777 млн. лв.), както и старозагорската „Проф. д-р Стоян Киркович“ (26,141 млн. лв.). В „челната десетка“ влизат още столичната хематология (23,357 млн. лв.), варненската университетска „Св. Марина“ (22,716 млн. лв.), УМБАЛ Пловдив (20,139 млн. лв.), УМБАЛ Бургас (18,300 млн. лв.), СБАЛ по онкология в София (18,201 млн. лв.) и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ (16,619 млн. лв.).

Девет от десетте лечебни заведения са в топ 10 и на болниците с просрочени дългове. Единственото изключение е варненската „Св. Марина“, чиито просрочия са под 6,5 млн. лв. Тук класацията оглавява старозагорската университетска болница, при която от над 26 млн. лв. дългове близо 19,5 млн. лв. са просрочени.

Бюджети

Цифрите, разбира се, не казват всичко, макар точно в случая със старозагорската болница да са достатъчно красноречиви: лечебното заведение е пред затваряне, стана ясно преди дни. Причината е позната на всички – крайно недостатъчен бюджет, загуби от спешност и неосигурени пациенти. С работата си „Проф. д-р Стоян Киркович“ генерира по 100 000 лв. надлимитна дейност месечно, или – ако няма корекция на бюджета и не затвори дотогава – 1,2 млн. лв. до края на годината. По думите на директора й, с наличните средства болницата трябва да избира дали да даде заплати на персонала си, или да плати медикаменти и консумативи.

В подобна ситуация са болници от цялата страна, без оглед на това чия собственост са: държавни, частни и общински, големи и малки лечебни заведения повече от два месеца алармират за непосилно ниски бюджети, орязани с между 8% и 15%.

Като на война

Тон бе даден още в началото на април – първият месец от новия НРД, от болниците от старозагорския регион, които алармираха, че бюджетите им нямат нищо общо с договореното. Последваха ги болници от други отделни райони като Варна, София и Пловдив, докато в последните дни не започна буквално да гъмжи от съобщения за плачевно финансово състояние на лечебни заведения от цялата страна. На места задържат плащанията за консумативи и лекарства, на други орязват заплати и съкращават щатове, на трети спират плановия прием в средата на месеца. Навсякъде дружно трупат дългове.

Болничната ни система се оказа дотолкова финансово обезкървена, че ситуацията е почти бедствена – като след сериозен природен катаклизъм или война.

Лимити

Войната с лечебните заведения всъщност започна преди около две години, когато бяха ултимативно въведени фиксирани болнични бюджети без законова възможност за изплащане на реалната дейност, надхвърляща твърдата сума. Само за 2015 г. изработената, отчетена, проверена и призната като извършена, но незаплатена дейност на лечебните заведения възлиза на 52 млн. лв. Тази за 2016 г. пък е за 34 млн. лв. От нея с решение на Надзорния си съвет касата пое ангажимент да изплати 19,5 млн. лв. – сумата, изработена в периода между март и ноември миналата година. Изпълнението на това решение, взето през януари, обаче беше отложено. Първоначално – за след 1-ви април, когато влезе в сила новият рамков договор, а впоследствие – за неопределено време. Редица изказвания на представители на касата водят към извода, че това решение няма да бъде изпълнено, тъй като пари няма.

Наказани

Цялата тази ситуация доведе до обръщането наопаки на някои представи, обобщени в израза „болниците източват касата“, и роди обратния израз „касата източва болниците“. Твърдението честно заема своето място под слънцето: накратко казано, НЗОК наказва лечебните заведения за ниския си общ бюджет. 3,5 млрд. лв. може и да изглеждат много, но ако искаме качествено лечение при добри специалисти с модерна апаратура, те са крайно недостатъчни. В добавка, още при приемането на бюджета на касата беше ясно, че той е заложен с дефицит. Изплатените средства за 2016 г. по почти всички пера са повече от заложените за тази година. Само от плащанията за първото тримесечие на 2017 г. стана ясно, че недостигът към края на годината ще е над 200 млн. лв. само за лекарства за домашно лечение, онколекарства и медицински изделия. Според БЛС пък „дупката“ в бюджета на касата е общо 400 млн. лв.

НЗОК няма механизми за задържане на разходите за медикаменти – в това се убеди цялата здравна система през последните години. Лавинообразното им нарастване обаче удари двойно по болничната система: от една страна, за да компенсира разхода за лекарства, касата строго лимитира болничната дейност, а от друга, в самите лимитирани бюджети на лечебните заведения са включени и онколекарствата, които се прилагат в болничната помощ, което допълнително изяжда средствата за дейност.

Пред лечебните заведения стои и друг проблем, вяло и спорадично споменаван не за друго, а защото от години е норма, фигурираща във всеки рамков договор: НЗОК плаща само лечението на заболяването, което е непосредствен „виновник“ за хоспитализация на пациента. Всички съпътстващи заболявания болниците лекуват на свой риск и за своя сметка.

Част от тези проблеми могат да бъдат решени с едно единствено политическо действие – актуализация на бюджета на НЗОК за 2017 г.

Ако това не се случи, ще се върнем в недалечното минало, когато 17 общински болници затвориха врати само за две години. Една по една. Почти тихо.

Само че този път болниците ще са повече и няма да са само общински.

И не, хич няма да е тихо.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b@3%

Наблюдател 28.10.2017 06:38:26

Връх на андрешковщината е как генералът намали задълженията на ВМА.

Ками 20.10.2017 16:21:07

Александровска може да е с дългове, но в онделението по ендокринология никога не изнудват пациентите да си заплащат хормони и др. изследвания, които се поемат по пътеката, докато в ИСУЛ е-вие ли ще си платите или ние, накрая правят една пълна кръвна картина и още нещо и осчетоводяват 400 лв, а ти са си платил останалото, защото нямаш ли лаб. резултати нямаш адекватна терапия. Има значение кой как е натрупал дълговете! В случая става дума за осигурени лица.

999 27.09.2017 09:01:40

Докато извънболничната помощ се използва като прахосмукачка за пълнене на болниците, ще е така. Когато някой разбере, че основата на системата е амбулаторната помощ, има шанс нещата да се подобрят. Разбира се, някой трябва да отговори на въпроса за липсата на дългове в частните болници, които присъстват на същия пазар, със същите лимити и ограничения

Не е така 28.10.2017 06:31:46

Доболничната помощ е с доста по-ниска компетентност!

bye-bye 25.09.2017 10:58:50

За да работи здравната ни система спокойно, без сътресения и безобразието на лимитираните, крайно недостатъчни бюджети, за финансирането й държавата трябва да отделя поне 5-6 % от брутния си вътрешен продукт със закон!. Каквото и друго да се приказва, всичко е бля-бля. Като има повече от 1 милион здравно неосигурени лица в държавата и около 2 милиона " осигурявани" от нея, които също реално не плащат за здраве, друго решение НЯМА!

Немезида 22.08.2017 11:40:41

Истината е в крадливите, корумпирани и ненаказани ръководители на тези болници, които министри като Москов и Семерджиев прикриха и за отплата стават народни избранници, като директора на хематологията в София проф.Георги Михайлов, дето за две години я докара от печалба до 14 мил.лв. загуба.

лекар 17.08.2017 18:27:30

А защо нищо не се пише за "Св.Анна",където кражбите и задълженията са огромни?Москов и Близнаков разсипаха една работеща болница ,без задължения!Но комисионите са по-важни...

Коментар 23.07.2017 08:46:24

Александровска е трета с 16.4 млн лв. просрочия......

Да, ама 28.10.2017 06:33:52

Всички искат да се лекуват там!

светлана 15.07.2017 18:06:29

Има не малко пациенти,който са социално слаби и нямат здравни осигуровки,а ние сме принудени да ги лекуваме,защото нямаме моралното право да ги изоставим. Нали се сещате,че това пак е за сметка на болниците.

аз 17.07.2017 13:28:49

Ами накарайте ги да подпишат една записна заповед и след това като ги осъдят ще платят като попове.!

Гост 26.06.2017 20:55:35

Вітаю, доктор Ботев Добрич! Честь і увагу - за мужність, за вашу і професіоналізм ваших колег, для вашої благословенної професії! Залиште агресивні головоріз трактуватися якостями і вільні від чаклунів, відьом і супроводжує Гарбузи! Слава Україні!

д-р Г. Тодоров 12.06.2017 23:47:46

Заглавието е сбъркано, защото от текста се разбира -ВОЙНА С ЛЕКАРИТЕ

д-р Г. Тодоров 12.06.2017 23:47:18

Заглавието е сбъркано, защото от текста се разбира -ВОЙНА С ЛЕКАРИТЕ

Илко - Бащата на реф. 12.06.2017 19:56:32

Ирина не е права, виновен е лошият мениджмънт! Да се приватизира всичко!

д-р Г. Тодоров 12.06.2017 16:00:51

Заглавието е сбъркано, защото от текста се разбира -ВОЙНА С ЛЕКАРИТЕ

ганчо 09.06.2017 13:51:10

Частните болници си избират пациентите!

Петър Янчев 09.06.2017 07:30:52

А представяте ли си какво ще е ако няма лимити.Крадлива държава.Първо държавата не плаща и половината от парите които трябва да плати на касата.Второ стадото от Мангусти и мангали е около милион без ЗО.Трето при една трета от населението пенсионери естествено вече с повече заболявания.И.Т.Н.

Гост 08.06.2017 23:34:30

Фракция ГЕРБ на БКП, важно е да се уточни

Патриот-майтапчия 08.06.2017 21:55:44

1 200 000 000 за Атомстройекспорт...за атомни чайници, и още 2 000 000 000 дотук за изкопни работи в Гьола. Oбаче за болниците пари няма! Гарантирано от живковисткия клан на Партията БКП!

кво кво 08.06.2017 18:47:41

Някой знае ли, как е на Пепи болницата — софийската Св.Ана, те май са на печалба, още ли ги захранват под масата, Пепито гледаше щерката на генерала......

Гост 08.06.2017 18:16:32

бумерангът се връща - свръххоспитализациите си казват думата

Семерджиев 08.06.2017 18:14:38

Важното е че върнахме договорното начало

Ананиев 08.06.2017 18:18:05

Имаме 1600000000 бля бля


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...