Понеделник, 29 Май 2023
09
септ
 

Проф. Пилософ в доклад до Ваньо Шарков:

На 14 септември Фондът ще реши окончателно дали поема лечението на болното от рак дете

Петък, 09 Септември 2016 | 15:08:25


Родителите на 4-годишното момченце с онкологично заболяване, които заплашиха

Родителите на 4-годишното момченце с онкологично заболяване, които заплашиха да съдят Фонда за лечение на деца, тъй като месец и половина нямат отговор на молбата си за финансиране на лечението в Германия, нямат основание да го направят. Това твърди директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ в доклад до зам. министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Проблемът със забавянето на лечението дойде от това, че Общественият съвет към фонда е одобрил лечението в чужбина на два пъти, но и двата пъти консултантите дават окончателно становище с мотива, че химиотерапията може дa се извърши у нас. Според лелята на детето – Величка Кирчева, цитирана от mediapool, лекарите в Хайделберг са казали, че химиотерапията у нас най-вероятно ще е ефикасна около 30%, което означавало, че може да се наложи отстраняване на лопатката, протезиране или трансплантация на кости.

“Ние имаме цялостна оферта за лечение от клиниката в Хайделберг, лекарите там заявиха ,че с тяхната химиотерапия ще запазят напълно лопатката на детето и няма да има последици върху ръката, дори при най – добрия резултат може да не се наложи ортопедична операция или тя да е съвсем лека само за отстраняване на тумора . Външните експерти на фонда д-р Калева и д-р Константинов смятат че могат да започнат химиотерапия и да я доведат до някакъв етап , но не казват какъв , и след това да изпишат детето , за да стигнем пак до чуждестранна болница , където вече лекарите не могат да дадат гаранция за лечението как ще продължи“, обяснява Кирчева пред mediapool.

„Действително при Е. А. К. на 4г. е диагностицирано онкологично заболяване, доказано надлежно с биопсично изследване. В издадената от УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ епикриза от 23.06.2016 е описана диагнозата и направените във връзка с това изследвания. Детето е насочено към ОПЛ, който от своя страна да насочи детето за провеждане на „неоадювантна химиотерапия“. Препоръката за тази терапия се прави въз основа на онкокомитета при същата болница“, пише пък в доклада директорът на Фонда.

На 1.08.2016 г. майката на детето е подала заявление до Фонда, но придружаващата медицинска документация била само от УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“, като не били представени допълнителни изследвания или становища от нито една от детските онкохематологични клиники в страната. Не е била представена също оферта или медицинска документация от чуждестранно лечебно заведение. Заключението на експерта на Фонда за лечение на деца доц. В. Калева (онкохематологична клиника МУ Варна) е, че при заболяването на детето, то „подлежи на неоадювантна химиотерапия“, която можело да бъде проведена в една от специализираните клиники по детска хематология и онкология в България – София , Варна или Пловдив. Тъй като до 17.08, когато е бил разглеждан случая от Обществения съвет на Фонда, не са били постъпили оферти или други медицински документи от чуждестранно лечебно заведение, Обществения съвет бил в невъзможност да вземе окончателно решение.

„Междувременно стана ясно, че по своя инициатива родителите са в Университетска болница в Хайделберг (Германия), където е насрочена консултация на детето на 22.08.2016г. и за която те заявяват, че поемат разходите. Детето има и набирателна дарителска сметка. В ЦФЛД не са постъпили документи, вкл. и покана за преглед от посоченото по-горе ЛЗ“, пише още проф. Пилософ.

Той подчертава, че в периода от поставянето на диагнозата, до заминаването на детето в Германия ( края на юли – средата на м. август), детето не е заведено на преглед в нито една от онкохематологичните клиники в страната.

„На 24.08.2016 г. по електронна поща в ЦФЛД постъпва оферта на УБ в Хайделберг. Потвърждава се поставената в България диагноза и се иска авансово заплащане на сумата от 441 375 евро, за да се започне при детето изпълнението на представения лечебен план . След редица уточнения на същата дата се изяснява, че сумата за авансово плащане може да е 184 875 евро при представяне на формуляр S2. Евентуалното заплащане на посочената сума авансово не отменя заплащането по-късно на останалата част от сумата от НЗОК“, се пояснява в доклада.

На 31.08.2016г. случаят отново е бил представен на Обществен съвет с вече получената оферта, като това налагало да се поиска допълнително становище от български експерт. Становището на доц. Константинов е било получено на 1.09.2016 и в него се казва, че предварителната терапия – неоадювантното лечение, би могло да се осъществи в България. „На следващия етап, след отчитане на ефекта от проведената химиотерапия, решението за оперативна намеса е въпрос, който трябва да се обсъди с участие и мнение на български специалист – ортопед. Възможностите и мястото на провеждане на радиолечението, също трябва да се дискутира и от български специалист-радиолог. Последната предложена терапевтична фаза – химиотерапия, в комбинация с атоложна трансплантация, при достигане до нейното изпълнение, също може да бъде обсъдена за провеждане в България, в центъра в София“, пише експертът на Фонда.

„При тези обстоятелства (две становища за провеждане на лечение в България) директорът не може да вземе еднолично решение за изпращане на детето в чуждестранна клиника, вкл. и да се заплати авансово посочената по-горе сума. Налага се за ОС да вземе окончателно решение на заседанието планирано за 14.09.2016 г. Не е вярно твърдението, че родителите не са получавали информация от нас, тъй като многократно са провеждани телефонни разговори с лелята на детето г-жа К. (с родителите не е възможно да се установи телефонен контакт въпреки многократните ни опити)“, завършва доклада си проф. Пилософ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4fF2


Всичко за коронавируса
Още новини
Болницата за рехабилитация в Котел е пред закриване
29.05.2023 11:10:11

Болницата за рехабилитация в Котел е пред закриване

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред закриване, 95% от персонала е напуснал, ...

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки
29.05.2023 10:19:34

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки

Парите за здравеопазване са подсигурени дори да бъде подписан удължен бюджет. Това заяви категори ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...