!
Понеделник, 04 Март 2024
12
май
11
 

Незабавно да се плати надлимитната дейност на болниците поиска БСП

3% буфер не може да компенсира орязаните бюджети, категорични в левицата

Петък, 12 Май 2017 | 12:40:27
11

Незабавно да се изпълни решението на Надзорния съвет на НЗОК за изплащане на надлимитната на болниците за 2016 г. За това настояха в декларация от „БСП за България“, изчетена от парламентарната трибуна от проф. Георги Михайлов. Пово

Незабавно да се изпълни решението на Надзорния съвет на НЗОК за изплащане на надлимитната на болниците за 2016 г. За това настояха в декларация от „БСП за България“, изчетена от парламентарната трибуна от проф. Георги Михайлов.

Повод за нея е създалото се напрежение, свързани с финансирането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ. В случай, че това не стане, от БСП изразяват готовност да подкрепят БЛС, които вече официално обявиха, че са готови да отнесат въпроса за неразплатената дейност до Върховния административен съд. „Тази дейност е безспорна, след като е приета и отчетена от НЗОК“, се подчертава в декларацията, като се отбелязва, че от миналата година до април 2017 г. тя вече възлиза на 34 млн. лв.

Според БСП предлаганите лимити на лечебните заведения за болнична помощ трябва да бъдат предварително обсъждани, за да може всяка болница да планира своите приходи и разходи. В тази връзка от там отбелязват, че по неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения, извоювани от Българския лекарски съюз в Националния рамков договор за 2017 г., лимитите практически са намалени - между 5,6% и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници. Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3% не могат да компенсират драстичното намаление, категорични са в левицата, като припомнят, че по времето на министър Москов бюджетите на болниците бяха намалени с почти 10%. Сега те отново са значително намалени, което води до заплаха за финансовото съществуване на болниците, предупреждават от там.

Методиката на разпределение на ограничените финанси на НЗОК не предполага равнопоставеност, справедливост и равен достъп до медицинска помощ за гражданите от различните области на страната, е разписано още в декларацията. От БСП са на мнение, че има небалансирано финансиране, без да са налице обективни причини за това. От там дават и пример с „Пирогов“, посочвайки, че болницата е получила 800 000 лв. по-малко финансиране. „Как да обясним на българските граждани, че бюджетът за медицинска дейност на едно лице, например в област Добрич е шест пъти по-нисък от този за област Пловдив“, питат още от БСП. От там настояват и спешно преразглеждане на Националната здравна карта и стартиране във възможно най-ранни срокове на преговорите за новия – за 2018 г., Национален рамков договор, с оглед на необходимостта от максимално оптимизиране на нужната за всички български граждани квалифицирана медицинска помощ, независимо от региона, в който живеят гражданите.

Хората се притесняват, че ще трябва да циркулират между болниците, за да бъдат приети в тази, която има свободен финансов ресурс, независимо, че там не може да бъде осигурен пълният обем на необходимата медицинска помощ. Страхуват се и, че всичко това води до увеличаване на нерегламентираните плащания в системата на здравеопазването, изтъкват от БСП. Затова според тях трябва да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК и той да бъде структуриран по начин, който е адекватен в различните направления на дейност, а не предварително да бъде залаган дефицит, който да поставя във всеки един момент здравната система в риск. Бюджетите на районите здравноосигурителни каси да бъдат изготвени в съответствие с областните здравни карти, експертна оценка на здравословното състояние на населението в съответната област и демографските показатели, искат още от опозицията.

Левицата обръща внимание и на новите правила за заплащане на онкомедикаменти от страна на НЗОК. „Абсолютно непрофесионално е заложената в Националния рамков договор средна квадратура на българския онкопациент“, завяват иронично от там и допълват, че това нарушава основния принцип, осигуряващ успеха на антитуморната терапия – плътността на терапията. В заключение от БСП се обявяват за сериозен парламентарен дебат по проблемите на здравеопазването, който да е подготвен и да е с участието не само на Комисията по здравеопазването, както и обществен такъв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j6Y5

Гост 13.05.2017 19:25:40

Всъщност, някой да чу позицията на самия управител на нзок за цялата тази каша която забърка. Той всъщност къде е. Защо се крие?

гост 13.05.2017 19:11:04

Комитов е слуга, да, но на Семерджиев слугува три месеца, а на наркомана Москов, вярното му куче Шаро и кифлата Кръстева слугува две години. Това защо се забравя.

Гост 13.05.2017 20:57:31

Тия двамцата не само слугуваха, но и доста осребриха. Менгеле се усети, но бая късничко беше

Иванов 14.05.2017 09:56:30

Вижте едно решение на надзора на касата от януари за унихоспитал. Хем им разрешават да сключат договор с касата по една камара нови пътеки хем да отчитат безлимитно. За всички останали лимити за унихоспитал безлимитно. Не е лошо прокуратурата да се сезира. Явно това предложение и решение е "добре мотивирано.

Гост 14.05.2017 11:37:22

Мдаа, основно действащо лице в тази стенограма е отново Иванка Кръстева. Комитов явно не е бил на работа тогава. Нещо подобно се случи и с пътеките на Сити Клиник. И там действа това Ванче

Гост 14.05.2017 10:24:06

Интересен е случаят с унихоспитал. Ще има и доста свидетели, които да поразкажат за някой разговори...

Гост 13.05.2017 19:22:15

А трябва ли касата да има за управител слуга. Независимо на кого. Не трябва ли управителя все пак да има собствена позиция. В историята на управителите и директорите на касата няма никой друг така роболепно да се слага на текущия властимащ.

Добър човек 13.05.2017 16:52:40

Много е непочтено крадльото "да вика дръжте крадеца", особенно когато става дума за здравеопазване. До долния гост, който и да е той. Хората на Москов, включително и в касата се проявиха като нагли демагози, с цел да оправдаят далаверките си. Нека малко да се засрамят, защото, както казваше баба ми "Има Господ, който забавя но не забравя".

Гост 12.05.2017 22:06:42

Всичко ще приключи с отстраняването на манипулативния управител на касата-Комитов. Същият, който слугуваше на Семерджиев. Благодарение на двамата, в момента е заложена бомбата за новото управление с хаосът в системата и повсеместното недоволство.

Баба Гицка 12.05.2017 22:17:06

Кръстева, гледай си живота и не се бутай сред големите.

Гост 13.05.2017 08:52:36

Миличка, внасяй и изнасяй папките още малко. Не е за твоята главица тази работа. Знам че страдаш, ама рано или късно щеше да дойде момента на стремглавото ти падане.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...