Петък, 29 Септември 2023
26
юни
34
 

Д-р Димитър Петров:

Не разбирам защо БЛС отказва да подпише анекса. Всеки иска контрол от НЗОК

Индикативна стойност не означава финансов лимит, казва подуправителят на касата

Понеделник, 26 Юни 2017 | 17:35:24
34

„Това са индикативни стойности, които ако се превишат, ще се заплащат след проверка. Всички институции искат от нас да засилим контрола, включително Лекарският съюз“. Това заяви пред Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Пе

„Това са индикативни стойности, които ако се превишат, ще се заплащат след проверка. Всички институции искат от нас да засилим контрола, включително Лекарският съюз“. Това заяви пред Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, потърсен за коментар относно поредното напрежение в сектора, породено от анекса към Националния рамков договор, последвал решенията от заседанието на НС на фонда на 20-ти юни. В него се залагат т. нар. индикативни стойности за централизираните дейности, поемани от фонда, като химиотерапия и раждания. Също така се предвижда и отпадане на възможността за 3% буфер в бюджетите на лечебните заведения, като той на практика влиза в новите им, завишени средства. Тези промени обаче станаха повод от Българския лекарски съюз да обявят, че няма да разпишат така предложения анекс. От съсловната организация подчертават, че те противоречат на НРД. „Според БЛС определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и отпадане на правото за надвишаване на индикативните стойности с до 3% е рестриктивно, незаконосъобразно и противоречи на  НРДМД за 2017 г.“,  е разписано в становището им.

„Индикативна стойност не означава финансов лимит. Tези стойности ще бъдат определени на база постигнатите стойности през последните месеци. Те са индикативни, което явно не може да се разбере, поради което ще влезем в същия спор,  който беше налице при предложенията за дозировката при химиотерапия“, коментира пред Zdrave.net д-р Петров. „Тези индикативни стойности са начин ние да бъдем сезирани, както и самите лечебни заведения да виждат кое е нормалното, което би трябвало да се получи. Тоест, ако те имат някакви отклонения, да могат да ги обосноват и да очакват проверки“, разясни той.  Д-р Петров увери, че дори в случай на проверка няма да има забавяне в разплащането на средствата към болниците от страна на касата.

„Всички институции искат от нас да засилим контрола, включително Лекарският съюз. На няколко пъти те казват, че касата трябва да проверява тези болници по-внимателно, защото тези пари „изяждат“ бюджета на другите. Сега като ги въведохме, има нещо странно“, отбеляза подуправителят на касата. По думите му проверките ще засегнат най-вече дейностите, свързани с онкологията.

Д-р Петров изтъкна още, че новите бюджети на болниците чакат за подписа на лекарския съюз от петък сутринта, за да бъдат разпределени по касите. „Там са и средствата за юни, които са над 141 млн. лв. и са доста повече от разпределените до момента, а юни месец вече приключва. Нашето желание беше да ги разпределим още в петък, но досега чакаме“, обясни той. Д-р Петров припомни още, че действително отпадат 3%-те процента буфер от договорите, защото те на практика влизат в сегашните бюджети на болниците. „Това нещо с трите процента беше уговорено и по тяхно (на БЛС – бел. авт.) настояване бе вкарано в сумите. Сега говорят обратното“, допълни той, като разясни, че въпросът е бил обсъждан по време на срещата преди две седмици между ръководствата на БЛС, НЗОК и МЗ в ресорното министерство. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#mkw

смешници 28.06.2017 13:46:55

Нали за да махнете контрола , измислихте отмяната на стандартите без да се замислите колко уязвими са колегите без тях при жалбите и съдебните дела срещу тях !Нали затова махнахте и пръстовия отпечатък за да крадете. Е без контрол кражбите ще ви доведат до ликвидация на ЛЗ и банкруг на касата . Тогава ще загинете , защото българския пациенти не става за частен пациент!обречени сте !Лакомията ще ви изяде главата .Жалко за пациентите !

28.06.2017 16:54:06

Ха ха ха ха! "българския пациенти не става за частен пациент" - аре бре, това сериозно ли? И с какво толкова е по-различен българският пациент от другите по Света? Може би с промитият мозък от проболшевишката пропаганда, която над 70 години вече настойчиво повтаря, че всичко му е безплатно и трудът на Лекаря не струва пукната пара!?!

Митьо пощова 27.06.2017 11:11:41

В документа с решението пише така: В рамките на едно тримесечие лечебните заведения не могат да превишават определените стойности на месечна и тримесечна база, но ако реализират икономии същите могат да се прехвърлят за следващ месец от тримесечието. Демек си е чиста проба лимитиране и ако си над и не си от избраните болници, влизат на проверки и те блокират и така на всеки 2-3 месеца. Ами направо да ни бяхте казали да наеме приверяващите на заплата при нас, те и без тива ще прекарват повече време в болницата с кантари, калкулатори и ровещи се в гардерибите на лекарите белким открият нещо нередно за да не платите. Направо си викам да ви ги пращаме при вас на Кричим да им правите вливанията там няма да се краде и няма да плащате лекарски и сестрински труд .

Гост 27.06.2017 09:54:11

Mitko, не разбираш ли , че предложението е за едни да дадете аза други да вземете! Няма как да обясним на едните собственици че ще им дадете, а на други няма, защото всички сме членове на БЛС

Гост 27.06.2017 09:39:17

НЗОК не даваше, сега дава, ама БЛС не подписва анекса?! Ами ръководствата, които се избират в БЛС не са никога случайни. Винаги са нагласени от високото, за да обслужват интересите на управляващите. Крайно време е на съборите да започната да ходят по-млади и непослушни колеги. Я ги вижте от 15-20 години все едни и същи послушковци ходят, вече почти в пенсионна възраст. Тук там има и някой млад. Първо БЛС трябва коренно да се промени и да изпълнява функциите си. Аман от казионни структури. Пълен цирк !!!

запознат 27.06.2017 09:55:44

Има един непослушен, д-р Г. Тодоров от Русе, но отдавна не се е проявявал, да не би да са го прикоткали нещо , с НЕЩО!

Elf 27.06.2017 09:25:54

Димитър Петров ------edin psyhobolen SKOT

GkMv 27.06.2017 07:39:27

всичко идва от БЛС и болничните управници , които не разбраха логиката на 3% и се опитват да излъжат себе си

????? 27.06.2017 10:31:08

Моля?Логика???? В 3%? Шегуваш се! Логика и смисъл абсолютно никакъв няма в тези глупости!Но само тези, които измисляте на теория правила, неприложими и напълно излишни на практика,само вие не го разбирате!!!

DTN 26.06.2017 23:11:54

Безсмислени и просташки коментари, а после защо сме на това дередже. Е, къде да бъдем? И Лекарският ни съюз за нищо не става. Както имаше един виц по време на соца: Като се знам какъв съм инженер, как да отида на доктор. Май, колегията не е мръднала на йота от онова време.

Гост 26.06.2017 23:09:24

Mitko, не разбираш ли , че предложението е за едни да дадете аза други да вземете! Няма как да обясним на едните собственици че ще им дадете, а на други няма, защото всички сме членове на БЛС

Гост 26.06.2017 22:51:02

Докато не бъде закрито това мафиотско творение БЛС, всичките му ръководства от последните 15 години да полежат заслужено в Бобов дол, оправия НЯМА!!!

? 26.06.2017 22:57:07

Госте, а аз викам в Бобовдол първо да полежат твойте патрони, дето загробиха България с над 2 милиарда в Белене и над 4 в КТБ. Панимаеш, а?

Патриот-майтапчия 26.06.2017 22:55:49

Ама това сериозно ли? БЛС ви пречи, червено-кафяви мутри олигархични!

Гост 26.06.2017 20:52:35

Честитки, д-р Ботев од Добрич! Чест и почит - за Вашата храброст за Вашиот и на колегите ве професионализам, за Вашата благословена професија! Оставете агресивните мутри да бидат третирани квалитетно и бесплатно од врачките, баячките и придружните ги Тикве!

Гост 26.06.2017 20:51:20

Felicitaciones, Dr. Botev Dobrich! El honor y la consideración - por su valor, por su profesionalismo y sus colegas, para su profesión bendita! Deja matones agresivos tratarse calidad y libre de las brujas, brujas y calabazas acompañan!

Гост 26.06.2017 20:50:19

Complimenti, dottor Botev Dobrich! Onore e considerazione - per il vostro coraggio, per la vostra e la professionalità dei colleghi, per la tua professione benedetto! Lascia sicari aggressivi essere trattata qualità e privo di streghe, streghe e zucche di accompagnamento!

Гост 26.06.2017 20:49:22

Tebrikler Dr. Botev Dobriç! Onur ve göz - cesaretiniz için, sizin ve arkadaşlarınızın profesyonellik, sizin mübarek meslek için! Agresif şapşal bırakın kalite ve cadılar, cadılar ve beraberindeki Pumpkin'lerden serbest tedavi edilebilir!

Гост 26.06.2017 20:48:27

Gratulujeme, Dr. Botev Dobrich! Čest a zvážení - za vaši odvahu, za vaši a profesionalitu svých kolegů, pro svůj požehnaný profesi! Opustit agresivní gorily zacházet kvality a bez čarodějnice, čarodějnice a doprovodných dýně!

Гост 26.06.2017 20:47:35

Félicitations, le Dr Botev Dobrich! Honneur et considération - pour votre courage, pour votre et professionnalisme, pour votre profession bénie de vos collègues! Laisser des hommes de main agressifs traiter la qualité et libre de sorcières, sorcières et citrouilles d'accompagnement!

Гост 26.06.2017 20:46:00

Čestitam, dr Botev Dobrich! Čast i razmatranje - za svoju hrabrost, za vas i vaših kolega profesionalnosti, za svoje blažene struke! Ostavite agresivne gorile tretirati kvalitetu i bez vještice, vještica i pratećih bundeva!

ХаЙван 26.06.2017 20:45:16

Митьо бушона, иди си со кротко. Иначе накрая ще те хванат със всичките далавери и ще те разпорят като шаран на Никулден. Нищо няма да оправиш и го знаеш, така, че двете причини да си там са ясни и накрая ще те загробят, ще изгориш, ще си бушона изгърмял и всичко дето си взел като процент няма да ти стигне да се оправиш. Колко малоумен трябва да си за да оставаш при тоя явен барутен погред които е Касата тия дни. Иди си и то веднага, така ще освободиш поне малко напрежението.

Гост 26.06.2017 20:44:21

Вітаю, доктор Ботев Добрич! Честь і увагу - за мужність, за вашу і професіоналізм ваших колег, для вашої благословенної професії! Залиште агресивні головоріз трактуватися якостями і вільні від чаклунів, відьом і супроводжує Гарбузи! Слава Україні!

Гост 26.06.2017 20:43:18

Лекарският съюз е против проверките да се извършват от изкуфели пенсионери-телкаджии, нищо не отбиращи вече от реалната медицина

Гост 26.06.2017 20:41:58

Herzlichen Glückwunsch , Dr. Botev Dobrich! Ehre und Rücksichtnahme - für Ihren Mut, für Sie und Ihre Kollegen Professionalität, für Ihren gesegneten Beruf! Lassen Sie aggressive goons behandelt Qualität und frei von Hexen, Hexen und begleitende Kürbisse werden!

Гост 26.06.2017 20:40:58

Congratulations, Dr. Botev from Dobrich! Honor and respect - for your courage, your professionalism and your colleagues for your blessed profession! Let the aggressive moths be treated qualitatively and for free by the sparrows, swallows and the accompanying Pumpkin!

Гост 26.06.2017 20:16:18

Лекарския съюз не е против проверките. А срещу това че лъжите като дърти цигани. Днес 3% има утре няма нали давате повече пари пък те не фигурират никаде дори ги няма разписани в новите правила. Парите пак са по малко щото на две магарета сламата не може да разделите.

Гост 26.06.2017 20:11:07

Бе глупак с глупак остави намира болниците да работят най-после спокойно. Как ще сложиш индикативни на раждания и хемодиализа що не спреш с щуротиите бе ШИЛЕ такова не разбра ли че мангите отиват за онколекарства а не за дейност бе тикво проста.

Гост 26.06.2017 20:07:20

Поздравления, д-р Ботев от Добрич! Чест и почитания - за Вашата смелост, за Вашият и на колегите Ви професионализъм, за Вашата благословена професия! Оставете агресивните мут-ри да бъдат лекувани качествено и безплатно от врачките, баячките и съпътстващите ги Тикви!

Доктора 26.06.2017 20:20:24

Това трябва да направим всички !!!

Гост 26.06.2017 19:57:01

"Касата", както я наричаш е подписала още в четвъртък вечерта и в петък сутринта анекса е изпратен, така че нашите "умни шефове" на съсловието отказват да подписват колега. Чети по-внимателно и с разбиране и продължавай да чакаш изработените си пари. Давазай си чинно членския внос в БЛС и чакай...кротко

Глупости,ама големи! 26.06.2017 17:45:45

Да има 3%, после да ги няма!?!? От касата ще застанат ли някога на едно мнение.Толкова е несериозно-въведат нещо,след време си го отменят,щото не било добре.Хубаво,но нали сте едни и същи тези, дето първо ни убеждавате колко е прекрасно всичко,после- не било така! Вече е края на месеца-вие хубаво си спорите и не подписвате,а накрая болниците отново ще са потърпевши.Спрете да се подигравате вече,а измислете нещо умно,но нека и да е навреме един път!!!!!

Elf 26.06.2017 17:45:20

Димитър Петров e savarshen burokrat ,bez humanizam,hladen,nagal,zlovesht i kombinativen.Toi e vinoven za ,,Genozid s zdravni limiti v Balgaria,,nad nevinni balgarski grajdani.Limitite toi gi vavede .

Доктора 26.06.2017 17:58:24

Той въведе лимитите,да!:(


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...