!
Вторник, 23 Април 2024
15
юни
5
 

Проф. Николай Петров:

Не са необходими специални педиатрични линейки за транспортиране на новородени

Четвъртък, 15 Юни 2017 | 13:40:45 Надежда Ненова
5

Не са необходими специални педиатрични линейки за транспортиране на новородени с медицински проблеми. В страната има 33 транспортни кувьоза, които могат да бъдат инсталирани при необходимост във всяка линейка клас В и С. Това заявява министърът на здра

Не са необходими специални педиатрични линейки за транспортиране на новородени с медицински проблеми. В страната има 33 транспортни кувьоза, които могат да бъдат инсталирани при необходимост във всяка линейка клас В и С. Това заявява министърът на здравеопазването в писмен отговор на въпрос на депутати от БСП дали е необходимо наличие на специализиран медицински транспорт (педиатрична линейка) във всеки Областен спешен център.

Според депутатите Георги Йорданов и Румен Георгиев Центровете за спешна медицинска помощ били изправени пред сериозни проблеми, когато се налагало да се транспортират болни деца, особено при необходимост от транспортни кувьози, които по правило липсвали.

Припомняме, само преди дни страната ни се сдоби с първата педиатрична линейка, която бе дарена на "Пирогов".

„В момента действащите линейки са за възрастни пациенти с известно пригаждане за деца. Това създава съществени неудобства, особено при транспортиране и реанимация на деца в критични състояния. В същото време на пазара се предлага специализиран медицински транспорт – педиатрични линейки, снабдени с всички необходими устройства и механизми. Планирате ли включването на съответната заявка в рамките на настоящия проект в областта на спешната медицина?“, питат депутатите.

„Системата за спешна помощ използва специализиран медицински транспорт (линейки), закупени и отговарящи на Европейския стандарт, който има статут и на български стандарт. В зависимост от приложението и оборудването, линейките се делят на клас А за превоз на пациенти, клас В – за оказване на спешна помощ и клас С – за оказване на спешна помощ от реанимационен тип. Линейките са подходящи за оказване на спешна помощ на деца и възрастни“, отговаря министър Петров.

По думите му системата не разполага с транспортни кувьози, тъй като в структурите й не работят лекари неонатолози. Те обаче се намират в отделенията по неонатология в МБАЛ.

По проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, у нас са доставени 33 броя транспортни инкубатори с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия на новородени от водеща световна фирма. Министърът съобщава, че инкубаторите са със собствен кислород и батерийно захранване, но и с възможности за включване в системите (кислород и ел захранване) в санитарния отсек на линейките.

„Транспортните инкубатори са разпределени в отделенията по неонатология 2 и 3 ниво на компетентност на университетските и областните болници. При необходимост от медицински транспорт на новородени с медицински проблеми към отделение с по-високо ниво на компетентност, от стандартните линейки се сваля механизираната носилка и на нейно място се прикрепва транспортният инкубатор. С поставянето на кувьоза линейката се превръща в в специализирано транспортно средство. Поставянето на инкубатори е възможно във всяка линейка от клас В и С“, отговаря проф. Петров.

Според приложената към отговора на министъра справка болниците с 3-то ниво на компетентност са СБАЛАГ Майчин дом, СБАЛДБ-София, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, СБАЛАГ-Варна. С 2-ро ниво са 29 областни и общински болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kWYQ

Гост 16.06.2017 09:25:33

Този зелен чорап никога не се е возил в линейка с бебе или дете в критично състояние лашкано в съществувашите ни линейки. И беше хубаво да види практиката в Германия с тези педиатрични и неонатални реанимобили преди да говори тъпи неща. Очевидно щом на Запад са оценили нуждата от специализиран транспорт кой като фуражка може да спори със западното здравеопазване , моля ви се.... Кажи ,че не искаш да се дават пари за това бе лицемер , герберастки слуги навсякъде

Цитат от МЗ 16.06.2017 08:50:28

Санитарните автомобили, с които разполага системата са 663, като последните 159 са закупени през 2009 г. През последните години се наблюдава постепенно увеличаване пробега на санитарните автомобили при увеличаване средния пробег за едно повикване. Системата за спешна медицинска помощ не разполага с ясно регламентирани и обезпечени възможности за ползване на специализиран санитарен транспорт за труднодостъпни региони (въздушен, воден, високопланински верижен и др.). Медицинската апаратура, ползвана от мобилните екипи, е значително амортизирана и не може да осигури възможности за отдалечени консултации с квалифициран медицински специалист (предаване на данни и образи от разстояние).

питане 16.06.2017 08:31:23

Какво специализирано детско има в санитарните линейки на ЦСМП?Носилките не са обезопасени за транспорт на деца с колани .Носилките за възрастни , се различават от носилките на който се закрепя неподвижно с заключващ механизъм кувьоз.Детски реанимационни чанти липсват с разделение по типа Бразелов ( 8 сета според възраст, телесно тегло и височина на детето) консумативи ( въздуховоди , катетри абокяти , бътерфлайки интебационни тръби , сонди ).Къде са мониторите за наблюдаване на витални показатели - такива липсват и в реанимационни линейки , разчитаме на възможностите на дефибрилаторите , без да има приспособления за набл. на жизнени показатели на пациенти под 40 кг.Много сте далеч от истината г-н Министър !

интересно 15.06.2017 15:46:32

"Системата за спешна помощ използва специализиран медицински транспорт (линейки), закупени и отговарящи на Европейския стандарт, който има статут и на български стандарт. В зависимост от приложението и оборудването, линейките се делят на клас А за превоз на пациенти, клас В – за оказване на спешна помощ и клас С – за оказване на спешна помощ от реанимационен тип. Линейките са подходящи за оказване на спешна помощ на деца и възрастни"Не лъжете г-н министър в ЦСМП няма нито една линейка тип В или С. Всички са реновирани в Казанлък товарни коли , наподобяващи линейки , но по нищо не покриващи изискванията за линейка тип А , В и С по европейски стандарт. А ако се позабавите още няколко месеца със стандарта по спешна медицина ще пропуснете да усвоите и парите по европрограма Региони в растеж за закупуване на нови санитарни коли

д-р В.Тодоров 15.06.2017 20:48:17

Подкрепям напълно казаното в предни коментар. Това са бусове, които приличат на линейики само по външния си вид. Дадоха ни нова ,,линейка,, и за месец започнаха да и падат вратите на шкафовете, скърцането в нея е неописуемо, а за работа на екипа по време на движение не може да става въпрос. Возил съм се на истинска линейка (такива които возят управляващите) и мога да кажа, че нещата са несравними. Но каквато ни е цялата Спешна помощ, такива са ни и линейките - вече далече и зад братята румънци.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...