!
Сряда, 17 Април 2024
05
май
4
 

Сериозна доза скептицизъм изразиха представители на съсловието и експерти

Никой не вярва, че демонополизацията на НЗОК ще стане факт скоро

Петък, 05 Май 2017 | 12:30:42
4

Сериозна доза скептицизъм относно ангажимента на управляващите за демонополизация на НЗОК изразиха представители на съсловието и експерти. Темата бе дискутирана в ефира на БНР от председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев и пре

Сериозна доза скептицизъм относно ангажимента на управляващите за демонополизация на НЗОК изразиха представители на съсловието и експерти. Темата бе дискутирана в ефира на БНР от председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев и председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров този ангажимент е разписан прекалено предпазливо в програмата на ГЕРБ, което демонстрира и известна доза нерешителност. Във всеки случай тя трябва да се случи, категоричен бе той. „Всички са узрели за това, че демонополизацита на касата е неизбежна и трябва да се случи“, подчерта той, като посочи, че за подобна стъпка ще има сериозна подкрепа както от съсловието, така и от пациентите. Като успешен модел в тази насока д-р Кацаров даде този в Холандия, който е изпитан, дал резултат и е в интерес както на лекарите, така и на пациентите.

Запитан за задачите, с които трябва да се заеме новият екип на Министерство на здравеопазването, той посочи, че според него освен демонополизация на НЗОК, е нужна незабавна дерегулация на системата, в която да залегне отмяна както на медицинските стандарти, така и на лимитите. „Няма как да си на един пазар на медицински услуги и дейността ти да се лимитира, да се финансира по бюджетен механизъм. Това е абсурд и резултатите от него са натрупани дългове, лошо обслужване на пациентите и много високи нива на доплащане – нашият пациент в България доплаща половината от медицинската помощ от джоба си“, отбеляза той.

От своя страна д-р Тотев също изрази скептицизъм за скрошната демонополизация на касата, но също заяви, че тя трябва да се случи. „Монополът навсякъде не ражда добри резултати“, изтъкна той. Той коментира и в по-общ план състоянието на здравната система и в частност на общинските болници, като засегна темата, свързана с медицинските стандарти и започналите заради изискванията, залегнали в тях, ремонти в редица лечебни заведения. „Тези ремонти не спряха, но те все повече и повече утежняват изискванията, без да се съобразяват с наличния кадрови ресурс, с наличните финансовите средства, които системата получава от общия бюджет“, коментира д-р Тотев. От там и нивата на компетентност, защото в момента всички лечебни заведения добре изпитват на гърба си тежкото бреме на това да имаш излишни бройки като изисквания в своя щат, които не работят рентабилно и утежняват издръжката на лечебните заведения. Това е причината  голяма част от общинските болници да са изправени пред фалити, отбеляза той.  

„Доскоро нещата бяха такива в българското здравеопазване – едно се говореше, а друго усещахме всички на гърба си“, заяви още председателят на Сдружението на общинските болници. 

В заключение д-р Тотев посочи, че се надява на диалог и чуваемост от новия министър. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C8sy

кокошката или яйцето 07.05.2017 15:28:58

Преди да се демонополизира касата трябва да се реши въпроса с електронното досие на пациента. А това е елементарно, една карта с чип и снимка, с ЕГН, в която е вкарана цялата здравословна информация и здравноосигурителен статус на пациента. След това пациентът подобно на банкомат може да отиде навсякъде и да получи според това, което се съдържа в картата. Проблемът е, че на някои картата съдържа милиони и милиарди, защото получават по 50-60 000 лв на месец, а други се бъхтят за по 500 лв, а пенсионерите получават по 150-200 лв, а някой безработни по 150 и тук именно идва държавата. Освен това има задължение към ЕС това нещо да влезе в сила, защото в противен случай следват санкции. Проблемът може би идва от това, че тези с много пари не искат да ги огласяват, а моделът е такъв, че тези с малкото пари няма как да се лекуват. Ето защо в чужбината има държавни болници, които поемат социалната функция. Но още по-големия проблем е, че така ще се разбере с колко пари реално разполага системата за здраве и че кражбата и пренасочването на парите ще се лимитира, защото всеки ще е в състояние да следи колко има в сметката си. А сега съществува тотално безхаберие и анархизъм и с тези бюджети се попълват дупки всякакви. И не се плаща за извършена дейност, защото нямало пари. Я някои от тези многознайковци, които твърдят, че няма пари да каже какво би се случило ако човек вземе кредит от банка и не си върне навреме дълга? И дали някои фармацевт би отпуснал на някого лекарства без пари?

Dr_Doolittle 08.05.2017 14:29:31

Медицинскат смарт-карта не отразява нито имотното състояние на притежателя, нито размера на банковите му авоари . Откъде го измислихте това ? При наличната солидарна здравна система всички внасят 8% от доходите си , а има и максимална граница на здравната вноска като номинал без значение колко взимате над определена сума месечно. Максималният месечен размер на осигурителния доход е 2600 лв. Ако взимате 4000 лв месечно ще платите здравна вноска максимално като за върху 2600 лева месечно и нито стотинка повече. (колко е справедливо е отделен въпрос) Така или иначе с тази смарт карта никой няма да си огласява доходите , нито има изискване от ЕС за това. Нито пък ,че тогава щяло да има яснота колко са парите в здравната система. Нито ,че някой ще тегли директно от нея за заплащане на получените здравни услуги. Това не е дебитна или кредитна карта. НЕГРАМОТНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ПРОСТО НАСТРОЙВАТЕ ДРУГИТЕ НЕИНФОРМИРАНИ Срещу електронните смарт-карти съшествуващи от 30 години в ЕС?

Гост 05.05.2017 16:42:06

Тиквениците герберасти никога няма да се сбогуват с потока пари канализиран в една одържавена Каса. А намеците за демоноплизиране на касата са грандиозни популистки лъжи дори по отвратителни от това ако бяха казали ,че няма да я демонополизират. Мекотелото ГЕРБ просто се чуди каква форма да заеме за да оцелее.....Реформи гадната комунистическа класа няма да направи , докато не види и последните 100 лекари в София , Пловдив и Варна с куфари на аерогарата

Гост 05.05.2017 15:54:01

Тихо Кацаров, тихо, че знае ли се, може да те поканят да дадеш реални знания как да стане и тогава ще цъфнеш с жалките си ретро разбирания и приказки на ишлеме дето си гукате в групата на Шаро!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...