!
Събота, 15 Юни 2024
02
авг
18
 

Нов стандарт по Спешна медицина със занижени изисквания за болниците предлага МЗ

Сряда, 02 Август 2017 | 12:31:17 Ирина Пекарева
18

Нова наредба за утвърждаване на стандарт по Спешна медицина предлага здравното министерство. Макар и изцяло нов нормативен акт, наредбата всъщност е изменена само в частта й за болниците. Припомняме, глава ІV от сега действащия стандарт по Спеш

Нова наредба за утвърждаване на стандарт по Спешна медицина предлага здравното министерство. Макар и изцяло нов нормативен акт, наредбата всъщност е изменена само в частта й за болниците.

Припомняме, глава ІV от сега действащия стандарт по Спешна медицина, която засягаше тъкмо правилата за болниците, бе отменена от ВАС.

За да компенсира нормативната „дупка“, ведомството публикува за обществено обсъждане нови правила в тази насока.

С предложението се намалява броят на лекарите със специалност „Спешна медицина“ или „Анестезиология и интензивно лечение“ от трима на двама за мултипрофилно спешно отделение с второ ниво на компетентност и от шестима на четирима за отделение с трето ниво на компетентност. От ведомството отбелязват, че това няма да доведе до влошаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ поради факта, че при необходимост спешна медицинска помощ се оказва и от лекарите в отделенията на лечебното заведение.

Също така са намалени и броят на постовете и леглата за спешна терапия от 8 на 6 и от 12 на 10 за мултипрофилно спешно отделение съответно с второ и трето ниво на компетентност.

Намален е и броят на леглата в зоната за наблюдение от 6 на 3 и от 8 на 5 за мултипрофилно спешно отделение с второ и трето ниво на компетентност.

В изискванията за профилирано спешно отделение от трето ниво на компетентност е намален броят на постовете за преглед/спешна терапия от 6 на 4; броят на леглата в залата за ресусцитация (шокова зала) от 2 на 1 и броят на леглата в зоната за наблюдение от 4 на 2.

Това намаление няма да доведе до влошаване качеството на обслужване на спешните пациенти, поради факта, че съществува възможност за бързо диагностициране и насочване на пациентите към съответното отделение за стационарна лечебна помощ, посочват от МЗ.

В изготвения проект също така се предвижда отпадане на изискванията за минимална площ във всички помещения на спешните отделения, което ще даде възможност на всички лечебни заведения да разкрият структури за оказване на спешна медицинска помощ спрямо материално-техническите и финансовите си възможности.

Всичко това от своя страна няма да доведе до влошаване на качеството, нито би било причина за ограничаване на достъпа на населението до спешна медицинска помощ, уверяват от министерството.

Очаква се така направените промени във вече отменената част от стандарта по Спешна медицина да удовлетворят организациите, атакували предишните текстове в съда – аргументите за атаката бяха, че изискванията на стандарта в частта за болниците са крайно завишени и едва няколко лечебни заведения биха могли да отговорят на тях.

От МЗ посочват още, че въвеждането на проекта няма да доведе до преки финансови въздействия. „Следва да се има предвид, че всички лечебните заведения за болнична помощ са задължени да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, посочени в разрешението, включително и на медицинска помощ при спешни състояния. Изпълнението на това задължение обаче не е обвързано със задължение за разкриване на спешно отделение, като дейността може да се осигури на функционален принцип от разкритите болнични звена. Липсата на спешно отделение не ограничава възможностите на болничните заведения да осъществяват спешен прием на пациенти, в т.ч. по договор с НЗОК. Решението за разкриване на спешно отделение е въпрос на преценка на болничния мениджмънт относно капацитета на лечебното заведение, характера на осъществяваната дейност, обръщаемостта на пациентите и др.“, се казва в мотивите на ведомството към проекта.

От там отбелязват, че съгласно Националната здравна карта за покриване на потребностите на населението в страната е необходимо функционирането на 38 спешни отделения, от които 25 с II ниво на компетентност и 13 от III ниво на компетентност.

Същевременно, в настоящият момент в страната функционират 42 спешни отделения към лечебни заведения за болнична помощ, които изцяло или частично отговарят на изискванията на медицинския стандарт за структура по спешна медицина с II или III ниво на компетентност, посочват от здравното министерство.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
86cz

Гост 04.08.2017 16:11:05

Нищо не е занижено. Леки козметични промени. Основните проблеми си стоят. Хайде стига сме си хвърляли прах в очите.Някой много силно иска заблуди, че всичо е ок.

любопитен 04.08.2017 11:45:40

За да се отърват частните и общинските болници от изискването да имат СО при сключване на договори с НЗОК бе платена много висока цена от всички без" заинтересованите страни"- ЦЗПЗ, СЧБ , СОББ . Нарастна хаоса в спешната помощ , намаляха спешните медици , загинаха невинни пациенти.Забави се модернизацията на спешната помощ в опит да се насочат едни млн европари в друга насока .КАК Е СЪНЯТ ВИ Д-Р КАЦАРОВ,Д-Р ТОТЕВ И Д-Р БОЛТАДЖИЕВ?ЗА СЪВЕСТТА ВИ НЕ ПИТАМ ВИЕ НЯМАТЕ ТАКАВА!

един 04.08.2017 11:39:05

Извод проектът за стандарт по спешна медицина е запазил философията си за бъдещето на спешна медицина , стига капацитета Кацаров да не го стопира !А той няма да го стопира ,защото отпадна изискването за сключване на договори на лечебните заведения с НЗОК , ако нямат спешно отделение.

спешен 04.08.2017 11:23:53

Г-н Кацаров, като каква заинтересована страна не спирате да се изказвате "експертно" по проекта за медицински стандарт по спешна медицина! Относно изводите ,че са занижени изискванията в проекта за стандарт по спешна медицина :1.Премахването на фиксирана площ за спешно отделение ,не отменя изискването за нови по- просторни спешни отделения с зони за преглед ,лечение ,консултация и наблюдение,изискванията за второ и трето ниво на компетентност за М БАЛ и СБАЛ (справка проекта) 2.Намаляването на броя специалисти по анестезиология и реанимация и спешна медицина , не намалява общия брой лекари дежурни в СО(справка проекта ).Просто останахме няколко дузини лекарите със спешна медицина, а някой дори ги уволниха дисциплинарно,за назидание.3.Намаляването на минималния брой легла в СО не означава ,че ако болницата иска не може да ги направи 13, 20 или 30 ,стига да ги има парите за целта(справка проекта) .Относно коментарите ,че всяка болница може да си направи спешно отделение : Няма начин частна или общинска болница да покрие изискванията по стандарт , защото общинските нямат пари , а частните нямат изгода за да изпълнят изискванията за нива на компетентност( зони в СО , брой персонал , клиники и консултанти за диагностика и лечение 24 часа).Да, липсата на стандарти позволява изтoчване на средства от пациенти , каса и държава до дупка , но пък никъде по света не се практикува медицина вече без стандарти , точно заради контрола върху разходваните публични средства за здравеопазване.Не бъркайте медицинските стандарти с НРД, едното е медицински изисквания , а другото финансови изисквания.

наблюдател 03.08.2017 15:37:07

Това с плащането изобщо не е гаранция ,че ще те лекуват по-добре!Вече станахме свидетели на такива уникални специалисти в частна клиника,които показаха уменията си така,че всичко свърши с най-лошия възможен край!И то не един,а два случая,така,че и да си платиш не е гаранция за добро лечение!

Гост 03.08.2017 21:25:33

На вас тъпите комунета това ви е лайтмотивът: И да плащаш не е гаранция. Така си оправдавате гузната съвест ,че не си плащате реално здравеопазването и си искате безплатното да продължи по комунистически. Този тъп довод ви вкарва в гроба всеки ден. И да, в медицината няма гаранция кое как ще завърши въпреки вложения професионализъм. То не е като при плочкаджиите. Ама не сте достатъчно интелигентни за да го разберете, нито заслужавате каквото и да е здравеопазване. ....

Гост 03.08.2017 16:26:47

Aми тогава бягай да се лекуваш в Европа!

ПОТЪРПЕВШ 02.08.2017 23:30:45

ДО НАРЕКЛИТЕ СЕ "Д-Р ДУЛИТЪЛ" И "ГОСТ": НЯКОЛКОТО ФРАЗИ, КОИТО СТЕ НАПИСАЛИ СА ПЪЛНИ С ПРАВОПИСНИ, ПУНКТУАЛНИ И СТИЛИСТИЧНИ ГРЕШКИ. ГОРКИТЕ МАЛОГРАМОТНИЦИ - МНОГО СТЕ ЗЛЕ С БЪЛГАРСКАТА ГРАМАТИКА И ПРАВОПИС. ЯВНО СТЕ ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ И В МЕДИЦИНАТА И НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯТ НА БИТИТЕ "ДОКТОРИ"!

Гост 03.08.2017 14:24:08

След година-две, като свършат лекарите ще си биете кухите кратуни!

БЛС-Въоръжено Крило 03.08.2017 12:24:12

Тъпанар, писането с главни букви във форумите е равнозначно на крещене. Я си лекувай нервите. Комунизмът наистина свърши бе, червени боклуци, колкото и да стенете. Пунктуацията не променя смисъла на написаното и това е важното , а това ,че не ви харесва , нас не ни интересува. Истината боли като нелекувани хемороиди , ха-ха-ха, я GFY

Дроплата Кателиева 02.08.2017 18:38:56

Какъвто ми е акълът, такъв е и стандарта.

ПОТЪРПЕВШ 02.08.2017 17:19:30

ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, МНОГО ОТ КОИТО ТАРИКАТСКИ СА САРТИФИЦИРАНИ КАТО "УНИВЕРСИТЕТСКИ", СЪЩО ТАКА ТАРИКАТСКИ НЕ РАЗКРИВАТ СПЕШНИ ОТДЕЛЕНИЯ, А "ДЕЖУРНИ" ТАКИВА И СЪДИРАТ ЛУДИ ПАРИ ОТ ПОТЪРСИЛИТЕ ГИ НЕЩАСТНИЦИ! И НАРИЧАТ ТОВА ВЕЛИК И УСПЕШЕН МЕНИДЖМЪНТ!!

така е 03.08.2017 18:27:09

Така е!Например-Ветрен-велика университетска болница,където всяка спешност се плаща,въпреки че е безплатна по закон!Вече двама мои роднини ползваха без да искат такава,защото линейката от областта ги караше там по спешност-скенер се плаща,рентген,като се използва израза,че ТЕ го били искали.Бягайте далеч от тази измислена болница,а -натегачите, които работят там да знаят,че има Видов ден!

Гост 03.08.2017 19:04:05

Кое е спешно казват единствено и само лекарите. Не недоучили примати!

Dr_Doolittle 02.08.2017 23:02:19

Естествено бе ватник. Никой не разкрива губещи сектори никъде по света за кефа да имаш ти спешен лекар до задника ти като не плащате здравни вноски оправдаващи разкриването на такива сектори. Като почнеш да внасяш здравни вноски като германеца, тогава частните болници ще ти осигурят германско обслужване. Дотогава викай Баще да те прегледа , КОМУНИЗМЪТ СВЪРШИ ДРУГАРИ мародери чакащи някой друг да плаща и някой друг да ви осигури блага безплатно...

Гост 02.08.2017 19:39:36

Ами върви в държавните спешни отделения,бе драги и чакай по 10 часа,не ходи в частните! Който не иска да чака-плаща,който не иска да плаща-чака!!!!!

така е 03.08.2017 18:29:13

Частно в БГ не означава,че е по-добро от другите.Едни и същи маймуни тъкат на два и повече стана-уморени и озлобени.

Гост 03.08.2017 19:02:34

Еми други няма.И не се задават!!! И не ги заслужавате!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...