!
Петък, 23 Февруари 2024
31
юли
3
 

Д-р Неделчо Тотев:

Нужно е цялостно прекрояване на системата

Понеделник, 31 Юли 2017 | 16:20:17
3

„Нашата визия е, че е нужно цялостно прекрояване на системата. Това, че дадена клинична пътека ще бъде изменена в определена посока, не мисля, че ще промени косвено нещата“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното

„Нашата визия е, че е нужно цялостно прекрояване на системата. Това, че дадена клинична пътека ще бъде изменена в определена посока, не мисля, че ще промени косвено нещата“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, потърсен за коментар относно набелязаните от новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев насоки в програмата за ръководене на фонда. Припомняме, че сред основните приоритети, които той набеляза по време на представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия, бе преразглеждане на клиничните пътеки, за които проф. Плочев посочи, че има „безумия“.  

„Пътеките, по които работи общинското здравеопазване, са крайно неостойностени и недооценени. Цените им не са мърдали от 2006 г., дори напротив – през 2010 г. на някои бяха свалени цените“, отбеляза д-р Тотев. „Това, което се говори непрекъснато – за увеличаване на минималната работна заплата, на осигурителните прагове, за нас е просто убийство. Всяко увеличаване на праговете намалява реалните приходи на хората, а от друга страна изправя лечебното заведение във финансова несъстоятелност“, категоричен бе д-р Тотев, припомняйки ръста на МРЗ на 460 лв. от началото на тази година и планираното й увеличение на 510 лв. от началото на 2018 г.

Във финансова несъстоятелност по думите му вече се намират немалко от общинските болници. „Ако някой от общинските болници оцелее сега, догодина това ще го „обърне“ – в случай, че няма промяна в цените на клиничните пътеки“, предупреди той.

Според д-р Тотев би било добре клиничните пътеки да се изчистят от всички, по думите му, безсмислено завишени изисквания, които ги оскъпяват ненужно и са свързани с кадрово обезпечение, изследвания и други параметри. „По-добре обаче би било да се преосмисли цялата система, защото години наред тя се затлачва с все повече проблеми и оттук нататък ще се разпада с по-големи темпове“, изтъкна още той.  

На фона на недофинансираните клинични пътеки в общинското здравеопазване, д-р Тотев посочи, че има такива, които са свръхостойностени. По думите му те генерират много добри приходи на тези, които работят по тях. Той обаче отбеляза, че те се работят на определени места и не засягат масовата патология.

Що се касае до идеята за увеличаване на правомощията на управителя на НЗОК, повдигната от ДПС при гласуването на кандидатурата на проф. Плочев, д-р Тотев отбеляза, че на практика в момента водещата роля е на Надзорния съвет. Управителят на НЗОК е шеф на една институция, която до миналото правителство беше филиал на министерство, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KHvM

Гост 01.08.2017 23:04:19

Неделчооо, те политиците точно това правят -прекрояват системата вместо семашковото комунистическо здравеопазване да бъде закрито и заровено. Не ни устройва повече кроене ,съшиване и сглобяване в търсене как медицинският персона л да бачка безплатно за келавия пролетариат. ЗАКРИВАНЕ НА КОМУНИЗМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО или ватниците остават само с портрета на Баце и 0(НУЛА) доктори на 100 кв километра.

Гост 31.07.2017 23:22:01

От половин година не са споменавали ДСГупи - време е да ги да кажат две хубави думи и за тях .

Гост 31.07.2017 23:03:52

Персонални здравноосигурителни сметки. Държавата да заплаща реално, а не виртуално, вноските на държавни служители, деца, пенсионери и безработни. Поне няколко Каси. Месечна вноска, колкото е в Германия - щом се изисква немско качество на услугата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 279 млн. лв. за болнична помощ през февруари утвърди Надзорът
23.02.2024 16:12:43

Близо 279 млн. лв. за болнична помощ през февруари утвърди Надзорът

278 890 089 лв. общо е бюджетът, който ще бъде разпределен на лечебните заведения за бо ...

Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ
23.02.2024 15:31:06

Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ

Румънският здравен синдикат Федерация „Здравна солидарност“ продължава протестите с м ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...