!
Понеделник, 04 Март 2024
28
юли
21
 

Проф. Плочев към депутатите:

Няма да подпиша нищо незаконно и ще ви притеснявам често

Помислете за нови правомощия на управителя на НЗОК, посъветва ДПС здравния министър

Петък, 28 Юли 2017 | 11:39:14 Полина Тодорова
21

„Няма да подпиша нищо незаконно и ще ви притеснявам често“  - този ангажимент към народните представители пое проф. Камен Плочев в изказването си от парламентарната трибуна, след като

„Няма да подпиша нищо незаконно и ще ви притеснявам често“  - този ангажимент към народните представители пое проф. Камен Плочев в изказването си от парламентарната трибуна, след като беше избран за управител на НЗОК. 

По този начин той отговори на двата въпроса, които му зададе депутатът от левицата Георги Велков, а именно защо изтъкнат български учен, доказан специалист в областта на медицината и клиницист, „без да разбира нищо от финанси“, се е нагърбил с подобна задача, както и как би реагирал проф. Плочев, ако му бъде оказван натиск върху разпределението на огромния ресурс от средства, заложени в бюджета на фонда. 

След като благодари за гласуваното му доверие, проф. Плочев заяви пред депутатите, че никога не би подписал нещо незаконно и подчерта, че не съществува административна и политическа длъжност, която би го подтикнала да престъпи морала си. В случай, че му бъде оказан натиск да подпише нещо незаконно, той беше категоричен, че ще откаже, за да не предизвиква сътресения, след което ще си подаде оставката. „Всичко трябва да се направи така, че болните де не почувстват някои различия между НЗОК, Министерството на здравеопазването или депутатите“, отбеляза той.

Що се касае до първия въпрос на депутатите от левицата, проф. Плочев отговори, разказвайки защо Исак Нютон е бил избран да отговаря за кралската хазна. Той обясни, че всъщност видният учен е спрял порочната практика сребърните монети от хазната да се изтъркват с цел отделяне на сребърен прах от тях, като е предложил те да бъдат изсичани назъбени. „Така че в учените има потенциал да мислят нестандартно и може да се получи нещо и да се помогне“, пошегува се той пред депутатите. Иначе проф. Плочев обеща, че ще ги „безпокои често“, защото ще споделя с тях различни проблеми и ще очаква съдействие по решаването им. „Надзорният съвет се съобразява предимно с решенията на парламента, а аз - с решенията на Надзорния съвет“, отбелязва в тази връзка проф. Плочев. В заключение той заяви, че двата пъти, в които е говорил от парламентарната трибуна, е било като лекар, на когото вярват българските пациенти, и посочи, че се надява третия път да говори от нея като лекар, на когото вярват депутатите.

Гласуването на кандидатурата на проф. Плочев се превърна в поредното представяне на основните проблеми пред НЗОК и като цяло в системата на здравеопазването.
Според депутата от БСП и заместник-председател на парламентарната здравна комисия доц. Георги Йорданов фактът, че кандидатът за управител на касата е само един, говори достатъчно за проблемите в системата. Като основни сред тях той определи дълговете на НЗОК към фондове в чужбина, диспропорциите във финансирането на отделните пера от касата, най-вече в областта на лекарствоснабдяването и по-конкретно онкомендикаментите, които по думите му са се превърнали в своеобразен бизнес. Все пак той посочи, че партията му ще даде кредит на доверие на проф. Плочев.

Такъв дадоха и депутатите от ДПС, които също набелязаха сериозни проблеми в системата. Зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер засегна темата за одържавяването на НЗОК и зададе въпроса с какво тя се е подобрила, след като изборът на управител се е прехвърлил в парламента. Тя не пропусна да припомни и старата структура на управление на фонда и заяви, че е налице огромен проблем с връщането на публичния характер на касата. „Одържавяването на касата, централизирането, администрирането не доведоха до намаляване на финансовия дефицит в касата“, категорична бе тя. Д-р Джафер похвали проф. Плочев за намеренията му за създаване на аналитично звено в касата, както и за бордове по специалности, но го призова да каже истината за финансовото състояние на НЗОК, защото тя генерира дефицит. „Ние ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, но и за предвидимост на договорните партньори, защото не може да се работи в среда, в която не се знае колко ще са парите за болниците“, изтъкна още д-р Джафер. Колегата й от ДПС Хасан Адемов отбеляза неголемите правомощия на управителя на НЗОК, посочвайки, че той има съвещателен глас в Надзорния съвет, а същевременно носи голяма отговорност. В тази връзка Адемов апелира здравният министър проф. Петров да помисли в насока преразглеждане на правомощията му.

Депутатът от Обединените патриоти Калин Поповски изтъкна, че проф. Плочев поема тежката отговорност да оглави касата при тежкото недофинансиране на системата. Той изчисли, че при този бюджет на НЗОК средно за здравето на един човек у нас се падат по 500 лв., докато в Словения сумата е  5000 лв. Поповски повдигна и въпроса за неплатената надлимитна дейност на болниците, като заяви, че тя е изработена и проверена.

От името на ГЕРБ освен председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, която представи доклада за кандидатурата на проф. Плочев, включващ биографията му и основните точки от програмата му за управление на фонда, одобрение за избора му изказа и колегата й Христо Грудев. По думите му проф. Плочев е направил отлично впечатление по време на изслушването му в комисията. Той се обърна към проф. Плочев с думите, че е ако е почетен и честен, всичко ще е наред. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w#uY

Старият доктор 2 30.07.2017 14:04:02

И тоз щял да оправи лобизма в НЗОК? Та той себе си не може да оправи! Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

Знаещ 29.07.2017 20:19:28

Ванчето и Герганчето много обичат да пишат в тази клоака.Но да не забравят, че когато хвърлят фекалии, вентилаторът им го връща. Тяхната компетентност е сравнима с компетентността и интелекта на продавачки от битака. Доживяхме, някакви смешни хора, нагазили до гуша в скандални далавери да дават оценка за хората в касата.

НЗОК 30.07.2017 00:30:11

И двете има да се обясняват в прокуратурата. Ще им прави компания заптието на Кръстева Оля Василева-шеф на контрола в СЗОК.

НЗОК 30.07.2017 15:46:44

Тази мангалка Оля Василева сигурно е същата която Жени Нинова я доведе при нас и после и биха шута, нали са заедно с Росен Личев само пари прибират от болниците. Няма санкции но има пари за нея, Жени Нинова и една Хилда всички от контрола са много коромпирани.

Гост 29.07.2017 17:18:37

Кръстева, много рано си станала и не си се научила да пишеш по форумите. Митето Петров не се натиска да идва в касата, те го търсят да им върши работата. И като му писне, и сам си тръгва, така че не го мисли. Ама това не значи, че ти ще дойдеш на мястото му.

нзок 29.07.2017 07:52:47

Митето Петьоф да си върви още в понеделник този разбойник!

нзок 29.07.2017 07:52:47

Митето Петьоф да си върви още в понеделник този разбойник!

нзок 29.07.2017 07:52:47

Митето Петьоф да си върви още в понеделник този разбойник!

нзок 29.07.2017 07:52:47

Митето Петьоф да си върви още в понеделник този разбойник!

нзок 29.07.2017 07:52:47

Митето Петьоф да си върви още в понеделник този разбойник!

Гост 28.07.2017 21:08:00

Трябва да си или много суетен или да си много прост да се навреш за аргатин на герберастите само за да си го впишеш в биографията. Тази комунистическа сган упорито се отклонява от всякакви европейски реформи в здравната сфера и назначава лица за министри и управители на НЗОК лица , които категорично не биха променили семашковската здравна система , ако това изобщо е здравна система , а не вариант на ГУЛаг здравеопазване

Гост 28.07.2017 14:18:54

Ало, Матросов, по-леко. Да не вземеш да ревнеш сега! Сумати идиоти се изредиха да "оправят здравеопазването. Ще го вдим и тоя "творец".

Кой? 28.07.2017 12:28:01

Сега тоя г-н Митето Петроф, ще стои ли или ще го резнат скоро, че всички пищят от него за каквото и да питаш?

Двете шефки на лекарствата 28.07.2017 12:31:19

И нас много ни интересува ще остане ли нашия д-р Петров.

Doctor 28.07.2017 12:21:04

Направих си труда да вляза в pubmed да видя какви публикации в реални сериозно списания има този велик учЕн споциализирал в толкова много държави по време на най-развития соц. Излязоха 14 с неговото име, но интересното е, че в нито една не е първи или втори автор. Та толкова за научните качества на кандидата. Да не говорим, че е в пенсионна възраст (възрастта не е порок, но когато се очаква този човек ще управлява 3,5 млрд лева е добре да помни какво е ял на закуска, а не какво е правил на същата дата преди 30 години). Във всеки случай е готин шут, ще забавлява всинца ни

До Doctor 28.07.2017 13:45:11

"Направили" сте много труд за нищо. Прозира много злоба в поста Ви , че някой е преуспял в живота. Професорът е в творческа възраст. Има хора, на които думата "пенсиониране" не пасва, не им прилича, защото такива хора са творчески устроени по природа. Други са "пенсионери" цял живот, докато се пенсионират . Мисля, че човекът е правилният избран за поста. Обаче е много важно кой рови под краката ти, докато искаш да направиш нещо добро и кой иска да се забавлява от това!

БЛС-Въоръжено Крило 28.07.2017 16:54:37

Много ни дреме за творческият период на някой си, ако не е Пикасо. Въпросният човечец само ще бъде използван да рови из герберастките авгиеви обори без да може да изчисти нищо. просто ратай , защото с 3 милиарда лева не се прави здравеопазване , което Австрия е калкулирала и осигурила в размер на 68 милиарда лева за същия брой население

Гост 29.07.2017 12:43:06

Така е, много си прав!Да ги разрови! Я при БСП и при Костов колко ни беше хубаво здравеопазването! Всички се кефехме, заплати-UP, пациентите-никога не са били по-доволни в живота си! Изобщо златни пепепруди в розова мъгла! Цъфтяме и връзвахме тогава. Дойдоха ГЕРБ и развалиха хубавото ни здравеопазване!

Гост 28.07.2017 16:54:21

Ало, Матросов, по-леко. Да не вземеш да ревнеш сега! Сумати идиоти се изредиха да "оправят здравеопазването. Ще го вдим и тоя "творец".

риторинчо 28.07.2017 12:11:25

И кой ще го съветва кое е незаконно, особено в този нормативен здравеопасен хаос?! Може би същите, които го сътвориха?!

Гост 28.07.2017 11:44:22

Спокойно, то незаконното вече е подписано. Митето Петров в последните дни като управител се погрижи за това. Ще успее да изкара 3-4 месеца на сухо.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...