!
Петък, 12 Април 2024
11
май
31
 

Заради намалените бюджети

Областните болници категорични: Без договор с НЗОК

Не сме били толкова притеснени от бюджет от създаването на касата, коментира д-р Нели Савчева

Четвъртък, 11 Май 2017 | 12:17:36 Полина Тодорова
31

Заплахата на редица болници да не сключат договори с НЗОК заради намалените им бюджети се превръща в реалност. Към момента от договори с фонда ще се въздържат областните болници, съобщи за Zdrave.net председателят на националното им сдружение и директо

Заплахата на редица болници да не сключат договори с НЗОК заради намалените им бюджети се превръща в реалност. Към момента от договори с фонда ще се въздържат областните болници, съобщи за Zdrave.net председателят на националното им сдружение и директор на МБАЛ "Д­-р Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева. 

От думите й стана ясно, че въпреки проведената вчера среща в НЗОК с участието на представители на целия болничен сектор, касаеща финансирането на болниците, притеснението сред съсловието остава. От сдружението са готови да представят проблема пред новото ръководство на Министерство на здравеопазването в близките седмици.

„Ние като държавни болници сме изключително коректни партньори и спрямо НЗОК, и спрямо МЗ, но нещата са изключително сериозни и трябва да бъдат изговорени. Никой от нас няма желание да генерира напрежение и да се случват неприятни неща, но никой от нас няма и как да разпише такъв бюджет, с който обрича лечебното си заведение на пълен крах“, заяви тя. „Решението на Общото събрание на националното сдружение е да потърсим среща с всички институции, защото няма как да разпишем такива бюджети, ако не настъпи някаква промяна“, заяви тя, като припомни, че до подобна ситуация се е стигало и през 2010 година. „Знам до какви последици ще доведе това – че няма да ни бъде разплатена дейността от касата, че това ще предизвика страхотно напрежение сред колективите, които оглавявам, но ние имаме някакви отговорности към хората, които ръководим и съответно към пациентите, които лекуваме“, допълни д-р Савчева.

„Не сме били толкова притеснени от бюджет от създаването на касата и откакто започнахме да си получаваме финансирането от нея“, категорична бе тя. По думите й в момента средствата, които се получават от НЗОК, са достатъчни единствено за фонд работна заплата. Тя отбеляза и разликата във възнагражденията на персонала в университетските, областните и общинските болници на фона на тези в частния сектор. „Ние изоставяме и няма как да си запазим персонала“, предупреди тя.

По повод проведената вчера среща в НЗОК д-р Савчева заяви, че пред болниците остават двата основни проблема – неплатената надлимитна дейност и силно намалените бюджети за тази година. „Както и да се обясняват нещата, истината е една – за база за лимитите ни за месеците от първото тримесечие от НРД – април, май, юни, е взета дейността през декември, януари и февруари. През последните дни на декември получихме анекси към договорите, с които бюджетите ни бяха намалени с 10%. Към него добавяме януари, който беше един студен месец и през който пациентите ни не бяха много мобилни и нямахме много хоспитализации. Към тях добавяме месец февруари, който е с 28 дни“, обясни тя, изтъквайки, че на практика това са най-слабите месеци за лечебните заведения. „Допълнително бюджетите се намаляват с още между 5% и 10% и ни се дава като бонус един трипроцентен буфер, на който ние трябва да се радваме“, посочи още тя. „Първият месец можеш да вземеш до 3% от третия месец, втория 3% от третия и реално в последния са ти останали 94%, но бюджетът ти може да се увеличи също с 3%. Отделно има възможност при надвишаване на тези дейности с решения през директорите на РЗОК до надзора евентуално да ти бъдат дадени допълнително“, представи тя механизма за действие на въпросния буфер.

По думите й обаче този механизъм би довел до допълнително администриране и напрежение в системата. „Крайно време е да се каже, че за истинска болнична медицинска помощ ние получаваме по-малко пари“, посочи тя  и илюстрира ситуацията с пример: „Ако ти си имал 100 лева през 2015 година, те са станали са 90 лева през 2016, а сега получаваш 81, като ти дадат 3% отгоре, повече ли получаваш в сравнение с бюджета си преди две години?“.

По въпроса с надлимитната дейност д-р Савчева изтъкна, че тя остава неразплатена, въпреки взетото решение от Надзорния съвет на касата за нейното плащане. Гаранции за разплащане не са дадени и по време на срещата вчера в касата, отбеляза д-р Савчева.

Тя посочи, че най-високите стойности на надлимитната дейност всъщност са в месеците извън периода април-ноември 2016 г., за който бе взето решение да се плати заработеното от  болниците извън ограничените им бюджети, а именно март и декември. Само за болницата в Габрово неразплатената надлимитна дейност за 2016 г. възлиза на 200 000 лв. За тази година също вече има неразплатена дейност извън заложените бюджети, най-вече за март.  

Сериозен проблем е фактът, че при определянето на бюджетите на лечебните заведения не се взима предвид неплатената надлимитна дейност, отбеляза д-р Савчева. „Лимитът ти не се определя на база истински извършена дейност, а на база разплатена дейност“, заяви тя. „Веднъж ти страдаш от това, че си лекувал тези пациенти реално, имал си разходи по тях, които не ти се заплащат. Следва втори удар, защото при следващия бюджет тези пациенти не се отчитат – тази дейност я няма никъде“, поясни тя.

В същото време, посочи д-р Савчева, има дейности, които не се лимитират, но заради чийто ръст непрекъснато се реже от бюджета за болнична медицинска помощ.  „Ние сме притиснати до стената – изразходвали сме всякакви видове вътрешни резервни механизми за компенсация“, обобщи ситуацията тя. В тази връзка д-р Савчева припомни увеличението на минималната работна заплата, както и очаквания ръст на редица разходи, свързан със скока на елекро- и топлоенергията.

„Говоренето за проблема и обяснението защо сме получили по-малки суми не ни успокоява, защото на края на месеца плащането на колегите, плащането към доставчици не става  с обяснения защо бюджетът ни е намален“, допълни още тя. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VUQF

Стрелчански дядо 17.05.2017 10:39:56

Длъжни сте да сключвате договори! Не трябва населението, работническо-селската класа и техните наследници плеймейтки, добре облечени "бизнесмени" и антуражите им да остават без качествена и достъпна медицинска помощ! Това никак не е патриотично, а знаете, че патриоти са на власт!

Гост 14.05.2017 13:31:36

Грозев и Павлова вдъхновено обясняваха на събора колко е чудесно да има 3% буфер. Ама не казаха, че това е регулативен стандарта за болниците. И немислещите делегати с ура гласуваха, защото било възстановено "договорното начало". Браво на БЛС!

гост 13.05.2017 20:50:30

Така е. Така му се пада на това племе, след като си избира за водач на племето неук охранител-пожарникар

Гост 13.05.2017 15:39:00

Колеги,учете езици и се махайте от тук.Идвам от Кариери в бяло в Рамада.Бедна ви е фантазията колко лекари са се насочили вън от кочинката ни!А на това племе тук му стига баячките и ракийката...Когато политиците и народеца разберат важноста на здравеопазването и лекарите,в България няма да има повече от 100 доктори!

Гост 11.05.2017 22:27:28

Незабавно да се извърши проверка на определените суми за болниците за цялата 2016. Благодарение престъпните действия на подуправителката Кръстева и на Шаро, определени болници са получили огромни суми. В резултат те са преразпределили парите за второто тримесечие на 2017, защото вече имат много по-висок дял в разхода за съответната РЗОК. Всички Москови надзорници - търтеи са гледали безучастно тъпо. Имат си имена и могат да бъдат подведени под отговорност. Това се отнася и за цялото ръководство на касата

Гост 11.05.2017 22:47:27

И най-много да обявят Ганка за виновна. Тия в надзора са вечни и несменями

Гост 14.05.2017 11:58:14

А не е ли...По колко варианта за разпределение на парите предлага. В зависимост от...стимула:)

Гост 11.05.2017 22:07:52

Започнаха фалитите. Ловеч Карлово Иначе няма лимити Има договорно начало БОНАЦИ

ПАЦИЕНТ 11.05.2017 21:33:02

Не е въпросът до мениджмънт. Частните болници просперират, защото обират само "каймака"- изпълняват само скъпо струващи пътеки, подбират си пациентите- обслужват само практически здрави или леко болни и платежоспособни, доят ги за измислени дейности и поводи...На неосигурените, комплицираните и тежко болни, нуждаещите се от лечение по евтини или губещи пътеки се бие шута към областните, общински и ведомствени здравни заведения, които за това трупат задължения. Частните болници паразитират върху областните и общинските, и ако те изчезнат душа да му е яка на пациента! И осигурени и неосигурени ще плащат на поразия, които могат, а които не могат бог да им е на помощ!

Гост 11.05.2017 22:27:50

Ми ще плащаш бе чичка . И в областните и в общинските и в частните. Щото със символични здравни вноски няма да минете. Избирайте -доплащане или 100% плащане. Политическите кретени ви слушат вашите пролетарски простотии за евтино и безплатно здравеопзване , но помни ми думата горко ше плачете защото ще ви го начукат с едно ТОТАЛНО ЛИСПВАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ следващите години. Евтиното струва много, много по скъпо, предстои да видите дебелия край.

1 11.05.2017 22:37:33

А ти чичовото що не арбайтиш из Европата? Ааа, забравих, там такива като теб не ги наемат и за портиери. Пък и данъците са къде 40 - 50%

Стрелчански дядо 17.05.2017 10:58:17

Тъпа*нар, данъците в Европата са "40-50%" ама от 7 000 евро ! Цървул мутро-комунистически! Панимаеш разницу?

Гост 12.05.2017 19:54:28

Глупако , хиляди са българските лекари , които работят в Западна Европа. А ти тук ще си мреш по улицата без медицинска помощ

Гост 12.05.2017 11:42:21

A ти що не се курирваш в Европа,а.Като си недоволен от тук.Младите лекари ги прилапват веднага в Европа-върви в събота в Рамада да видиш. А ти с твоите вноски най-много да те пуснат да се изпикаеш в кенефа на някое европейско джипи!

Гост 11.05.2017 22:07:21

Много точно казано! Какви болници са тия частни бараки, които отчитат пред касата по 4-5 клинични пътеки, плащат си на контролните органи, уж работят 24 часа, а в действителност след 14 часа на обед няма никой освен охранителя, поддържат персонал само на снимка и за капак плащат на политическата сган да им назначи определени хора в МЗ и НЗОК

Гост 11.05.2017 22:21:26

Mi katopo`ne] da si pla]aМи като започнеш да си плащаш здравни вноски като германеца тогава е имаш германски тип болници. Дотогава ще се задоволяваш с това което си финансирал . С две думи с пари з Трабант няма да получиш Бенц

Пич, 11.05.2017 22:33:40

човекът не ти говори, че трудът ни не е оценен, а че една група плазмодии най-нагло краде и от нас и от вноските на всички ни. Че са смешно малко парите - това е безспорно. Но че една прослойка краде и малкото - и това е така.

Гост 11.05.2017 21:22:08

И махнете този тъп код

Гост 11.05.2017 21:21:14

Това е пътят! Без каса-свободни лекари,срещу заплащане кеш.Е,ще помърмори ден-два плебсът и накрая ще свикне и извади парите изпод дюшека,вместо да ги хвърля през терасата!

Х 11.05.2017 20:17:40

Браво, време е тези коптори да изчезнат от болничния сектор завинаги. И заплашват със собственото си невежество и фалит. Смях :)

Гост 11.05.2017 22:18:37

Москов ,започна ли работа вече или женати те издържа ? Думата коптори беше характерен езиков паразит в твоята уста щото....

Менгеле 11.05.2017 22:49:26

Съветник съм на Тиквата

Гост 11.05.2017 17:53:44

Както и държавната каса!!!

Гост 11.05.2017 16:11:21

1 - без договор и финансиране няма да работят и един ден 2- думата КАТЕГОРИЧНО е пълна изцепка - общи приказки , необосновани и безпочвени , което потвърждава мнението , че именно мениджмънта дозакопа болниците . Ама има ли някой съмнение , как се управляват държани предприятия .

Dr_Doolittle 11.05.2017 22:16:20

Глупости. Ще видим къде ще ходят пациентите - от една област та в София да търсят държавна болница , която да ги приеме безплатно. Когато останалите болници бъдат претоварени ,претрупани с пациенти и листи на чакащите пак ще си говорим. Това не ти е да се лишиш от нова дограма ,теракот в банята или почивка на Карибите Ще си плащат и това е. За съжаление няма кой в ЕС и Европейската комисия да удари един шут на това гето ,което не желае да има и да финансира дори здравеопазване. А най-голямата глупост и манипулация е че не наблягаш на комунистическата здравна система , а на мениджърите принудени да работят в нея. Последното е класическо оправдание на боклуците , които ни управляват , наред с мантрата краде се ....А защо тази кочина е с най-ниското ниво на здравно финансиране в Европа и част от Африка не искате да коментирате, нали....

шаранче 11.05.2017 14:40:51

Вместо думи са нужни дела. Една стачка не за няколко дни, а за 1-2 часа би решила проблема с финансирането. Но да не работят всички в сферата на здравеопазването, имам предвид активно работещите лекари и сестри, а не администрацията, вкл. лекарите-администратори. 2часа никой да не работи от спешното, до лабораторията, до хирурга, терапевта и педиатъра. И да видим дали няма да се намерят пари или хората ще продължават да са принудени да тъкат на 3 стана, за да може да се множат частни и всякакви други болници и центрове и да се пилеят средства с кофите с разни джобове, които не са помирисвали пациент откакто са си взели дипломите или скоро след това.

Гост 11.05.2017 14:30:48

"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните."

Гост 11.05.2017 14:30:17

"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните."

emergency 11.05.2017 13:30:08

Това е новото Договорно начало на Дургаря Семержиев. На съд и да си сърба попарата. Ако не - да му се отнемат правата. Тотален престъпник. Е па и Глинка, е па и Грозев........Ама защо се струпва на новия министър??? Баце, утепай ги сволочите!!!!!

Гост 11.05.2017 12:54:17

Айде Глинка - бай бай!

БЛС-Въоръжено Крило 11.05.2017 12:27:56

Само така . Да живее свободната лекарска професия ! Долу семашковизма и комунистическите порядки и бюджетно финансиране ! Сега герберастите ще обвинят съсловието ,че клати на Тиквата гемията, социалния мир , националното съгласие , Хипократовата клетва и прочее пропагандни клишета с които манипулират лекаря да бачка безплатно, безропотно и с десетилетия за кефа на долнопробния пролетариат-мародер


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...