Вторник, 21 Май 2024
06
апр
 

Онколечение по нови правила – какво стана ясно и какво остана неразбрано

Сряда, 06 Април 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


Болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията, поставени от Здравната каса, к

Болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията, поставени от Здравната каса, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев ден преди да влязат в сила новите процедури по служебния рамков договор.

„Имаме многократни обаждания от директори на лечебни заведения, които не могат да отчетат дейността си и спират терапията на онкологично болни. Причината е, че нямат договор с други лечебни заведения, в които да могат по този начин да осигурят комплексност на услугата“, каза той по време на дискусия миналата седмица. От НЗОК също потвърдиха отказа на лечебни заведения да приемат пациенти, потвърдиха го и от Министерството на здравеопазването. Всяка една от трите институции обаче изтъкна различна причина, поради която това се случва.

Д-р Грозев каза, че по силата на НРД 2015

40 лечебни заведения в България са можели да осигуряват терапевтично лечение на онкоболни, а в момента те са около 8

"Забележете какво е изискването: договор може да се сключва само с лечебни завения, които притежават собствени структури по медицинска онкология минимум второ ниво и структура по лъчелечение и нуклеарна медицина с второ ниво. Това го няма и „Пирогов“. 37 000 са заболелите от карцином. 40 са лечебните заведения, които осигуряваха химиотерапевтична помощ, да я приемем като първо ниво“, каза той. Директорът на болница "Сердика" д-р Методи Янков потвърди, че наредбата забранява на болница му от 1 април да провежда химиотерапия. "Правим по 1100 химиотерапии в месеца. Изпълнявайки новите разпореждания обаче, повече няма да мога да я правя, защото нямам апарат за лъчетерапия“, каза д-р Янков.

От НЗОК пък контрираха, че 12 са комплексните онкологични болници, над 25 лечебни заведения отговарят на изискванията по предварителни данни, а около 7-8 ще трябва да сключат допълни договори. Според подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева няма причина за спиране приема на пациенти от страна на лечебните заведения. „Вчера и онзи ден в Касата постъпиха множество запитвания от пациенти с онкологични заболявания, на които е отказван достъп до лечение от лечебни заведения. Първият сигнал беше за отказ на общопрактикуващи лекари да издадат направление за хоспитализация. Този проблем го разрешихме, като се разпоредихме пациентът да бъде приеман като приложи декларация кой е лекарят, който му е отказал направление. Вторият стрес беше грешното тълкуване на амбулаторната процедура за комплексно лечение на онкоболни. Вчера изпратихме писмо до всички районни каси и сме оповестили, че

няма причина лечебни заведения да отказват химиотерапия или друго лечение на онкоболни,

защото единственото, което се изисква от тях, е да организират в собствените си лечебни заведения или по договор онкокомитет, който за първи път Касата ще заплаща“, каза тя по време на пресконференцията в здравното министерство.

Според министър Петър Москов пък причината за отказа от прием на пациенти е в нечии бизнес интереси. „Няма никакъв проблем за всеки един изпълнител на лечебна дейност, за всяка една болница, да продължи да прави това, което е правил до момента, но с гаранцията пред Касата, че е сключил договор с други лечебни заведения, заедно с които гарантират пълния път на пациента“, каза той на пресконференция. Министърът заяви, че няма нормативни причини за напрежението, освен ако някой е решил, че не иска повече да работи с такива пациенти. „Само че за това си има ред и предварително уведомяване на РЗИ. РЗИ имат инструкция при всеки един такъв сигнал да отиват и да проверяват защо пациент е върнат от лечебно заведение. На база на наредбата, издадена от мен, всяка болница, връщаща пациент, трябва да мотивира защо го прави – защото счита, че няма показания да бъде лекуван в болница или по някаква друга причина. Ако някой си позволява да спекулира или да създава напрежение сред пациентите, защото това е целта на заниманието –

определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите

Да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в тях тревога в това им състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. Ако РЗИ открие нарушение на Наредбата за достъп, следва отнемане на разрешително и прекратяване на договора с Касата. И тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът, продажбата на скъпи лекарства за онкология или нещо друго, което някой си е хванал и си развива и няма нищо общо с философията на онколозите – спира. Това е лечение, то се финансира достатъчно адекватно от Касата, за да може да бъде изпълнявано и достатъчно адекватно“, поясни Москов.

Министърът допълни, че вече за три болници има подадени сигнали в прокуратурата. „Има писма, изпратени до мен от ръководители на големи лечебни заведения, занимаващи се с онкология, за това, че са били подтиквани от свои колеги да спрат за няколко дни приема на онкологично болни, за да „клекнат тези момчета от министерството“. Тези момчета от министерството няма да „клекнат“, защото това не е битка на министерството, а битка за превръщане на тази система от бездушна, корпоративна, търговска в медицинска обратно. Така че тези момчета няма да спрат. Това е съобщението“, каза той.

От Сдружението на лечебните заведения по онкология пък заявиха категорично, че промените, които са направени в нормативната уредба, не само не затрудняват достъпа на пациента, а

гарантират пълната комплексност на лечението

„Лечението започва с добър план, а той започва с решението на онкокомитета. Не мога да оправдая колегите, които отказват да приемат пациенти за химиотерапия. Тези пациенти така или иначе вече имат решение на онкокомитета. Според мен или става дума за недоразумение, защото са стресирани от кратките срокове, или просто не им харесват определени неща. Промените обаче не са направени за удобството на колегите, а за удобството на пациентите. Всички колеги, които работим от много години в областта на онкологията, знаем, че това е едно изключително сериозно действие – пациентът да мине през онкокомитета, да му се постави точна диагноза, да му се постави стадия на заболяването, TNM-класификацията, да се определи вида морфология на тумора, да се определи на какво се поддава най-добре и тогава да се реши дали да започне с операция, или с химиотерапия, или с лъчетерапия. Има пациенти, които започват първо с операция и чак тогава отиват на онкокомитет. Това, което е записано в документите на НЗОК е, че пациентът, дори и да бъде опериран, трябва да получи решението на онкокомитета преди да бъде изписан. А не да бъде изписан и след това да търси къде да отиде на онкокомитет, какво да му бъде следващото лечение и по интернет да се консултира сам. Болницата, която и да е тя, има ангажимента да изпрати документите на онкокомитета – в самата болница или в друга, с която е сключен договор. Това трябва да го направи перфектен екип, който се занимава с това от години, а не случайни хора“, каза председателят на Сдружението д-р Мария Рачева.

Тя допълни, че комплексната дейност включва диагностика, нуклеарната медицина, химиотерапия, лъчетерапия и палиативните грижи. Болницата трябва да има сключени договори за всяка част от дейността, ако не може да я осигури сама. „Борим се за правото на пациентите да получат по-качествена терапия и по-дълго време добро качество на живот. Ние сме до края“, допълни д-р Рачева.

„Ние сме на едно от първите места по смъртност, което означава, че е необходима промяна. Всеки пациент трябва да бъде лекуван в лечебно заведение според стадия, в който се намира. Имало е пациенти, които са отивали директно на хирургия, без да са минавали преди това на комисия. Докато комисията разглежда документите, пациентът е или в леглото си в болницата, или вкъщи. Представянето на пациента на онкокомисия не става с физическото му присъствие там. Там той е представен от докладващия го лекар“, каза и директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. Той отбеляза, че

в момента у нас има 65 патолози, а в същото време в страната има 180 онкокомисии

Затова доц. Ангелов постави под съмнение присъствието на патолог при определянето на терапевтичния план на всеки един онкологично болен.

От гледна точка на нормативната уредба Иванка Кръстева разясни, че смисълът на комисията е контрола. „След като Касата заплаща една дейност, тя ще я и проверява. До този момент не е проверявано това, дали пациентът е получавал план за лечението си, по който да се движи. В момента Касата ще проверява дейността на онкокомитетите, както и дейността по всички новодоговорени процедури, свързани с онкоболните“, каза тя.

Зад онколозите, НЗОК и Министерството застанаха и някои пациентски организации. „Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъждаме насажданото напрежение и циничното сплашване на онкопациентите в интернет и някои медии чрез информации, че само минимален брой лечебни заведения ще могат да сключват договори с НЗОК за изпълнение на амбулаторна процедура №5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“ и затова пациентите с онкологични заболявания ще останат без адекватна и животоспасяваща медицинска помощ. (…) Считаме че пациентите няма да бъдат затруднени от условията и реда на финансиране на дейностите, свързани с комплексното лечение на болни с онкологични заболявания. Едно такова лечение ще даде на пациентите необходимото качество и непрекъснатост на процеса“, заявиха в отворено писмо до медиите от „Заедно с теб“.

След изговореното от всички страни отношение по темата за пореден път взеха от Българския лекарски съюз. От там признаха, че са представени положителни промени, но отбелязаха, че

все още има неясноти

„Например не е ясно как става лечението и отчитането на съответната дейност, извършена от лечебните заведения от 1 април по клинични пътеки, които се прилагат само в условията на комплексно лечение. До момента на сключване на договори, там където няма условия за комплексност, какво се случва с болните? Или – как ще бъде осигурено лечението по пътеката за палиативни грижи, при положение, че такива няма разкрити почти никъде в страната“, попитаха от съсловната организация.

Да се даде отговор и на тези въпроси очакват и лекари, и пациенти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3kyb


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...

Обявиха конкурс за шеф на СЗОК
21.05.2024 14:36:10

Обявиха конкурс за шеф на СЗОК

Конкурс за директор на Столичната здравноосигурителна каса обяви НЗОК. Това се случва над година ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...