Понеделник, 29 Май 2023
13
септ
7
 

Проф. Камен Плочев:

Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията

Сряда, 13 Септември 2017 | 13:25:37
7

НЗОК е конструирана по начин, по който тромаво, трудно и бюрократично да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. Това заяви пред bTV като първо впечатление новият управител на фонда пр

НЗОК е конструирана по начин, по който тромаво, трудно и бюрократично да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. Това заяви пред bTV като първо впечатление новият управител на фонда проф. Камен Плочев.

Първото, което проф. Плочев коментира, бе преразходът на средства и очаквания дефицит в бюджета на касата. По думите му, преразходът е естествен, тъй като постоянно навлизат нови методи за лечение, които НЗОК се старае да приложи. Недостигът обаче според него е контролируем. От думите му стана ясно, че той очаква повече приходи от около 200-220 млн. лв. както от преизпълнение на приходите от здравни вноски по линия на НАП, така и от различни договори. „Просто има сключени договори, които в момента не са доизплатени, не са получени тези пари и тези пари ние ще ги получим, имаме пълна гаранция. Освен това не забравяйте сега това, че все пак сме септември месец, до декември има още време и ние мисля, че ще попълним тази дупка, дори амбицията ми е да завършим, дето се казва, на баланс“, коментира управителят на НЗОК.

И той, както и предшественикът му д-р Глинка Комитов, обаче посочи, че основният преразход в касата е за лекарства. „От лекарствата е и трябва да го кажем точно и ясно, една изключително не добре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи, причината е контрол“, категоричен бе проф. Плочев. Във връзка с това той заяви, че ще се работи за това контролът да бъде реален, а системата – прозрачна и назова един от основните методи за това – съществуващият от 2009 г. код за достъп до личното медицинско досие на всеки здравноосигурен.

Управителят на НЗОК посочи предимствата на УКД като средство за контрол с думите: „Важното нещо, което фактически ние трябва да дискутираме, това е, че ако някой бръкне без тебе в здравното досие и ти пише някаква манипулация, тоест източва касата, телефонът ти звъни и ти казват – внимание, някой в момента те лекува. И ти веднага можеш да провериш кой те лекува.“ Той добави, че ако системата се надстрои с допълнително заплащане чрез застрахователни дружества, това също ще е ниво на контрол. „Застрахователните дружества, които застраховат човек искат да знаят от какво е болен. Ако човек е малко болен, внася малко вноски, нали така, ако е много болен ще внася много вноски. И ако някой си е позволил да надпише в системата повече болести, човекът ще бъде ощетен и той веднага ще алармира и ние ще коригираме тази система“, коментира проф. Плочев и допълни: „Това ми е на мен стратегията, която защитих пред парламента и аз имам амбицията да го направя и това ще работя. Аз няма да се откажа това да го работя, защото за това са ме избрали.“

Срокът за влизане в сила е-досието и е-направлението според него е краят на 2018 г., като е-рецептата по думите му може малко да се забави.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ez*J

BT 18.09.2017 13:58:52

Електронната рецепта бе подготвена и готова за внедряване още 2013г. През есента на същата година един друг управител на НЗОК я спря!!!!!!!!!!!!Уволни целият екип , който разработи и подготви е- рецепта!!!!!!!!!!!!! Защо ли? Професор Плочев не се оставяйте да ви манипулират . Ако не сте в течение на тази информация,а то е нормално по онова време въобще не сте се занимавали с тази материя-ПИТАЙТЕ!

doctor 14.09.2017 15:15:15

Този човек не познава из основи това, с което се е захванал! Дори бърка понятия! Да не говорим каква каша в главата му е нормативната база!

#КОЙ 13.09.2017 20:11:06

Кой ще бърка в досието?! Нали УКД е личен и само пациента може да гледа вътре?!

#КОЙ 13.09.2017 19:55:28

Кой ще бърка в досието?! Нали УКД е личен и само пациента може да гледа вътре?!

Доктор1 13.09.2017 17:28:47

Докато не говорите за медицина, а за бюджет, същият никога няма да ви стига...все ще сте в преразход...но стари мозъци "увират" ли?

доктор 13.09.2017 16:27:38

Всички надсъбрани средства за здравни плащания 200-220 млн за лекарства а болниците да тънат в дългове!

лекар 13.09.2017 16:21:12

нищо няма да направи и този директор. фармамафията ще пречупи и него. лекарите и сестрите ще продължават да напускат България и тогава целия бюджет на НЗОК ще е за лекарства. да живей Ананиев


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков: Искам сам да си избера екипа в МЗ, а не да правя
29.05.2023 15:11:07

Проф. Хинков: Искам сам да си избера екипа в МЗ, а не да правя "чистка"

Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си н ...

Зов за помощ: Димитър Костов от Смолян има нужда от средства за трансплантация на сърце
29.05.2023 14:25:53

Зов за помощ: Димитър Костов от Смолян има нужда от средства за трансплантация на сърце

Пациентът с първото „изкуствено сърце“, реимбурсирано от НЗОК, Димитър Костов от Смол ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...