Петък, 09 Декември 2022
16
дек
 

От вестниците: Броят на лекарите у нас, затворено отделение на болница, болно бебе лети спешно до Виена

Петък, 16 Декември 2016 | 15:08:25


Данните на Евростат за броя на лекарите в ЕС са една от основните здравни теми в печата днес. Акцентът, из

Данните на Евростат за броя на лекарите в ЕС са една от основните здравни теми в печата днес. Акцентът, избран от „Труд“, е съотношението между младите и възрастните лекари у нас. „Броят на лекарите у нас на възраст над 65 години превишава броя на младите лекари до 35 години. Това показва анализ на Евростат за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г. Тогава медиците в страната ни над 65 години са били 3555 (12,3%) срещу 2356 лекари до 35 години (8,2%)“, пише изданието, като отбелязва, че България е на седма позиция сред 28-те страни членки на ЕС по брой на лекарите на глава от населението.

„В следващите десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора здравеопазване, отчита анализът на Евростат. Търсенето на услуги в сферата на здравеопазването ще се увеличи драстично, а делът на хората в „бели престилки“ вероятно ще намалее“, допълва публикацията.

„Монитор“ пък разговаря с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев по темата. „Напълно възможно е Евростат да отчитат броя на лекарите според издадените дипломи от медицинските университети, коментира пред "Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Проблемът е, че колкото и лекари да имаме, те не са разпределени равномерно из страната. Като изключим университетските центрове, в цели области няма специалисти. Наред с педиатри, неонатолози, съдебни медици вече се чувства недостиг и на хирурзи, допълни д-р Грозев и уточни, че немалко медици заминават в чужбина или преминават във фармацевтичния сектор заради по-добро заплащане“, четем във вестника.

„По негова информация към края на годината се очертава удостоверенията, които издава съсловната организация за работа или специализация в чужбина, да ударят цифрата 500“, уточнява вестникът.

Изданието коментира данните така: „Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издава удостоверение за работа или специализация в чужбина.

Българската здравна система напълно основателно може да бъде наречена Д-р Ох, боли. И то не защото лекарите ни са калпави, а защото ги няма. Здравеопазването ни боледува от десетилетия от недостиг на кадри. Напълно логично е медиците да заминават в чужбина при пръв удобен случай или да се ориентират към други сектори, в които могат да практикуват познанията си срещу достойно заплашване. Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издават удостоверение от Българския лекарски съюз за работа или специализация в чужбина. Същевременно Евростат отчита, че България е на седмо място по брой лекари на глава от населението. Тази статистика, колкото и да е вярна, трябва да бъде пояснена. Наистина страната ни обучава лекари и ако се пресметне броят издадени дипломи от медицинските университети, ще се окаже, че здравните ни нужди са презадоволени. Действителността обаче е безкомпромисна: страната ни обучава доктори за Европа, че дори за Канада и САЩ. Това колкото и да ни радва, защото спор няма, нашите момичета и момчета са кадърни, дваж повече ни натъжава. Защото страната ни има нужда от тях, но не им предоставя възможност да заработват достойни заплати, с които не само да преживяват, но и да отгледат и възпитат поколение.“

Няколко ежедневника съобщават за затваряне на отделение в столична общинска болница. „Отделението по урология в Първа МБАЛ в София, което разполага с 20 болнични легла, изненадващо спря работа. Това съобщи началникът му д-р Стоян Георгиев. Той бил извикан пред директорския борд във вторник след операция на пациент и му било съобщено, че е уволнен и отделението се закрива в четвъртък, въпреки че в момента има трима оперирани пациенти, които няма как да бъдат изписани. Като причина за закриването на отделението се посочва недостатъчният брой лекари и медицински сестри. По-голямата част от персонала напускал напоследък заради ниски заплати. По думите на д-р Георгиев заплатите за начинаещи лекари в общинските болници не е повече от 600-700 лв., а неговата е 800 лв., въпреки че работи от 35 години. По думите на Георгиев директорът и бордът не се поинтересували от възможностите за решение на проблема. Според д-р Георгиев може отделението да премине от второ на първо ниво на компетентност и да се намали капацитетът му. Лекарят е убеден, че заедно с двамата специализанти и дежурните лекари в болницата безпроблемно могат да продължат грижата за пациентите“, пише „Дума“.

„Директорът на болницата доц. д-р Цветомир Димитров уверява, че с изключение на урологията „другите отделения си вървят перфектно“. Той уверява, че закриването на отделението е временно и до няколко месеца ще се търси решение и ще бъде набран нов екип“, допълва изданието.

Ежедневниците отразяват и съобщението, публикувано вчера от Министерството на отбраната, за откарано с военен самолет болно бебе до Виена. „4-месечно момиченце с рядка болест бе транспортирано по спешност във Виена с военен самолет "Спартан".

То е със съдово-туморно образувание в областта на шията, съобщи шефът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. В нощта срещу четвъртък детето е било прието в специализиран австрийски център за лечение на неговото заболяване. Самолетът с командир капитан Пламен Дончев излетял в 20 ч от летище София и се прибрал в 2 ч след полунощ“, пише „24 часа“.

„Момиченцето вече било лекувано там, терапията трябвало да продължи през януари. Тези дни обаче състоянието му внезапно се влошило и по спешност било прието в Националната кардиологична болница в София, където освен специализираните звена за детска кардиология и кардиохирургия работи едно от водещите у нас педиатрични отделения за дихателна реанимация. След консулт специалистите взели решение детето да се изпрати във Виена. Най-бързо това можело да стане с военнотранспортния самолет "Спартан" - при военните процедурата за задействане е без посредници. Машината разполага със специален медицински модул, който при нужда оперативно заменя товарния или пътническия“, допълва ежедневникът и уточнява, че се очаква детето да бъде оперирано във Виена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2WNQ


Всичко за коронавируса
Още новини
В МУ-Пловдив представиха медицинския диктофон и международно пациентско досие
09.12.2022 17:23:02

В МУ-Пловдив представиха медицинския диктофон и международно пациентско досие

Водещи университети и БАН отчетоха резултатите от Националната научна програма „Електронно ...

Проверка на Инспектората: Служител от Психиатрията в Карвуна е получил неправомерно 21 лв.
09.12.2022 17:17:48

Проверка на Инспектората: Служител от Психиатрията в Карвуна е получил неправомерно 21 лв.

Извършената проверка от ИАМН в Държавна психиатрична болница - с. Карвуна, област Добрич, е показ ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...