!
Сряда, 06 Декември 2023
26
авг
 

От вестниците: Вътреболнични инфекции, пари за имунизационни справки, протест в Сапарева баня

Петък, 26 Август 2016 | 15:08:25


„17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицин

„17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицинското обслужване, известни още като вътреболнични, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, позовавайки се на данни от здравното министерство. Броят е малко по-нисък от регистрираните в предишни години над 18 000 случая”, пише днес „Сега”.

„Най-голям е броят на регистрираните инфекции на хирургичната рана и на пневмониите след интубация. "Прави впечатление голяма диспропорция на данните в отделните области на страната. Така например в област Монтана са регистрирани едва 13 вътреболнични инфекции, в Ловеч - 19, в Силистра 280, а в Габрово - 347. Голямата разлика се дължи не толкова на разлика в медицинското обслужване, колкото на разлика в начина на отчитане или по-скоро на неотчитане на всички случаи. Само така може да се обясни и това, че в област Перник за 2015 г. не е регистрирана нито една вътреболнична инфекция", отбелязват от центъра”, допълва публикацията.

И още: „В развитите страни се извършват множество подробни проучвания на вида и броя на вътреболничните инфекции. Според различни източници честотата на регистрираните инфекции варира в развитите страни между 3-4 до 10% от всички хоспитализирани пациенти, припомнят от ЦЗПЗ. При около 2 милиона хоспитализации в България годишно е реалистично вътреболничните инфекции да са между 60 000 и 200 000. "Отчитането официално на едва 17 870 инфекции означава, че или България е световен лидер в борбата с инфекциите, или просто те не се отчитат и регистрират", коментират от неправителствената организация.”

„Телеграф” сигнализира за поискани от лекар пари от дете за издаване на бележка за имунизации. „Семейни лекари от град Пещера вземали по 3 лв. за издаване на медицинска бележка на дете какви имунизации са му направени през годините.

Това алармира майка от родопското градче, според която имало и други ощетени от безкасовото плащане на "услугата". Родителките споделиха, че изпратили по-големите си деца да вземат заветния документ от джипито, но били принудени да платят 6 лв. за двете бележки”, разказва изданието.

„Една от възмутените майки се обадила на телефона в Националната здравноосигурителна каса и оттам и казали, че според Наредба №40, раздел 5 тези бележки били напълно безплатни. Потърпевшата твърди, че дори не е получила касов бон за платените медицински документи, но е силно огорчена от наглостта на общопрактикуващия лекар, който таксувал детето и му взел джобните, за да си получи парите за издадените бележки. От НЗОК посъветвали майката да подаде жалба срещу доктора, но тя отказала и се закани, че ще отпише децата си от пациентската листа на джипито, както и ще разгласи случая, за да няма други пострадали”, допълва вестникът.

„Дума” пък информира, че около 200 пациенти на специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня са протестирали заради недостиг на минерална вода. „Според тях това е причината процедурите в комплекса да не се правят пълноценно. Ползващите кабинетите и залите за процедури смятат, че 103-градусовата вода отива преобладаващо за гейзера, символ на курорта, който работи и през нощта заради туристите. Така им се осигурява атракция - водният стълб изригва на всеки 2 секунди на около 20 метра височина. По тази причина количеството вода към болницата е намаляло драстично. От санаториума обясниха, че в сряда през нощта гейзерът е бил пуснат, заради което не е имало вода за процедурите”, пише ежедневникът.

Според кмета на Сапарева баня Калин Гелев пък проблемът бил в течовете по водопровода за лечебното заведение: собственичката Искра Генкова-Капаноглу и управителят Станислав Павлов знаят, че дългогодишните тръби трябва да се подменят, но не са предприели нищо.

„Труд” съобщава за условна присъда, наложена на джебчийки, които обрали онкоболен. „Две сестри джебчийки се признаха за виновни и получиха условна присъда и пробация заради обир на 14 650 евро от онкоболен човек. Кражбата била извършена през юни 2010 г. в онкологичния диспансер във Враца, но доскоро Пенка и Елена Таневи се укриваха. Сестрите помагали на непълнолетната Евгения Василева, която е дъщеря на Пенка. Трите влезли в медицинското заведение и забелязали в един от кабинетите семейство, което било задрямало. Пенка и Елена останали в коридора да наблюдават да не мине някой, докато Евгения бързо влязла и взела чантата на Н. М., в която имало 14 650 евро. Парите били получени от мъжа В. М. за работа в Нигерия, откъдето той се завърнал поради заболяване и наскоро започнал лечение в онкологията. През март 2013 г. Евгения Василева била също осъдена. Цялата сума била върната на семейството, казаха вчера от прокуратурата”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RESm


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна
06.12.2023 17:19:31

Започна записването за обучение по „Морска медицина“ в МУ – Варна

За поредна година студентите от IV-ти курс специалност „Медицина“ ще имат възможностт ...

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос
06.12.2023 16:47:00

КЗК преглежда нормативната уредба за лекарства от паралелен внос

Комисията за защита на конкуренцията ще разгледа нормативната уредба, свързана с доставката и про ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...