!
Вторник, 23 Април 2024
25
ноем
 

От вестниците: Кметът плака за шефа на Онкото в Пловдив

Петък, 25 Ноември 2016 | 15:08:25


„След бурни дебати в местния парламент, кметски сълзи и лекарски протести Онкодиспансерът в Пловдив с

„След бурни дебати в местния парламент, кметски сълзи и лекарски протести Онкодиспансерът в Пловдив се раздели с шефа си Красимир Вальов.

Оставката му бе приета от Общинския съвет с 34 гласа "за", 11 "против" и 4 "въздържали се" след емоционална и разгорещена сесия, проточила се близо 3 часа.” Това пише днес „Стандарт” във връзка със случая с комплексния онкологичен център в града, който бе проверяван от ИАМО. „Смяната на д-р Вальов бе поискана от здравния министър в оставка д-р Петър Москов заради нарушенията, открити в диспансера от Агенция "Медицински одит". До проверката се стигна след разследване на тв предаване по 8 случая със сгрешени диагнози на пациенти и отстраняване на здрави органи”, припомня вестникът.

„Отношение по казуса взе и премиерът в оставка Бойко Борисов. "Разпоредил съм на организацията на ГЕРБ в Пловдив да се отстрани това ръководство на болницата, докато тече прокурорската проверка. Ако гласуват различно от това, което съм разпоредил, те просто не са мои общински съветници вече", заяви Борисов” – така неутрално ежедневникът отразява пряката намеса в работата на общинския съвет от страна на Борисов.

„Кметът Иван Тотев не можа да се сдържи и се разплака, след като призна, че общинската администрация е била подложена на неимоверен натиск за оставката на здравния шеф. „Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор”, коментира Тотев. Той подчерта, че изобщо не е искал да идва на заседанието на Общинския съвет. С прегракнал от вълнение глас Тотев заяви, че става дума за нечовешка, злобна атака, която се повтаря през вечер. „Става нещо подобно на лечение чрез пиявици. Тези пиявици са ни захапали и не пускат. Има нещо скрито, което всички знаем, но не искам да го произнасям на глас”, каза Тотев. Той допълни, че д-р Вальов сам си е подал оставка преди малко и напусна залата. По-късно стана ясно, че заради атаките, продължили цял месец, шефът на Онкото е получил микроинсулт и е приет в болница”, пише още изданието.

„Земя” допълва: „През сълзи кметът Иван Тотев (ГЕРБ) попита: „Как се чувства един кмет, когато му се обади здравният министър с думите „или му режете главата на управителя, или ви спирам клиничните пътеки”? Москов е готвел законопроект за спиране на клинични пътеки със задна дата.”

В коментар на новината Генка Маркова пише в „24 часа”: „Сценаристите на скандала вероятно споделят веруюто, че когато повториш десетки пъти една лъжа, тя в крайна сметка става истина. Поне за публиката, облъчена с тази лъжа. Донякъде са прави в очакванията си. Защото продължавам да виждам във форумите хейтърски коментари, изпълнени с неистова омраза към лекарите, че работели на конвейер и не им пукало за пациентите. Че отстранявали радикално органи, без да има основание за това, че насила правели от пациентите си инвалиди, за да печелят пари, и какви ли още не истерични нападки... (…) Едно обаче трябва да е ясно след този грозен скандал - българските лекари не са чудовища и престъпници. Ако все още държим да живеем в що-годе нормално общество, трябва да спрем тези опити за покупко-продажба на всичко - на хора, на здраве, на морал, на елементарни принципи за добро и зло. Днес някой си въобразява, че може да "продаде" лекарите онколози в Пловдив като престъпници. И да си "купи" пациенти.”

„Монитор” пък информира за дело срещу лекари. „Двама лекари от габровската областна болница застават пред Апелативния съд във Велико Търново по обвинение за смъртта на родилка и бебе. Престъпленията са извършени в периода септември - октомври 2013 г. На 12 септември бременната Десислава Манолова постъпва в габровската болница три дни след като терминът й за раждане е минал. Там тя прекарва повече от три седмици в очакване да роди. Жената няколко пъти моли лекарите и сестрите да роди със секцио, но те й отказват. Накрая ражда момченце, което обаче на 26 септември умира. След раждането състоянието на Десислава се влошава и тя е откарана в болницата в Плевен, където също умира”, припомня материалът.

„След множеството назначени проверки и разследване пред съда като виновни за смъртта на родилката бяха изправени бившият началник на АГ отделението д-р Димитър А. и колежката му Севдалина К. Обвинението срещу тях е, че поради немарливо изпълнение на професионалните си задължения са нарушили един куп медицински закони и наредби, които са довели да смъртта на родилката и бебето й.

Първоинстанционният съд в Габрово призна двамата подсъдими за виновни и ги осъди. Бившият медицински шеф получи 5 години лишаване от свобода ефективно, които да изтърпи при първоначален общ режим в затвор или затворническо общежитие от открит тип. Освен това той е лишен и от правото да упражнява професията си също за срок от пет години. Колежката му Севдалина К. получи от съда три години условно с петгодишен изпитателен период и лишаване от право да упражнява лекарската си професия за срок също от три години. Присъдите на окръжен съд - Габрово, са обжалвани пред Апелативен съд - Велико Търново, от двамата подсъдими. Предстои в едномесечен срок съдът да се произнесе с решение по случая”, допълва публикацията.

„Земя” пък се спира на исканията на КНСБ за увеличение на държавния бюджет за догодина. „Въпреки критиките към разчетите на финансовия министър за 2017 г., КНСБ смята, че бюджетът за догодина е по-добър от настоящия, защото в него са заложени повече пари за здравеопазване, образование и социални услуги. Има достатъчно увеличение в някои сектори, но има три-четири сектора, които са изключително важни и в които имат крещяща нужда от допълнителни средства, които не могат да чакат следващия бюджет за 2018 г.”, пише „Земя”, като цитира президента на синдиката Пламен Димитров.

„Има 650 млн. лв. повече спрямо 2016 г. за заплати и издръжка в бюджетните системи, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. От синдиката обаче искат още 100 млн. лв. да бъдат предвидени като бюджетни разходи. На първо място профсъюзът иска скок на заплатите на заетите в училищното и детското здравеопазване, за което ще са необходими около 20 млн. лв. За социалните заведения - домовете за стари хора, за хора с увреждания и домовете за деца, има предвидено увеличение от 11 млн. лв., но са нужни поне още толкова, обясни Димитров. По думите му за спешната помощ са били обещани 20 % увеличение, а са заложени 10 %, като за останалите 10 % ще са необходими още около 10 млн. лв. Синдикатите ще настояват и за допълнителни 7 млн. лв. за БАН, отделно от договорените 5 млн. лева, и още 11 млн. за Селскостопанската академия. Сред исканията е и увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лв. за месечното обезщетение за втората година от майчинството, което сега е 340 лв. Синдикатът предлага чрез частично намаляване на заложените капиталови разходи за следващата година да се освободят около 100 млн. лв., с които да се увеличат заплатите на някои високоспециализирани професии - социалните работници, специалистите в училищното и детското здравеопазване и младите учени. По думите на Пламен Димитров тези категории не са получавали увеличение на заплатите си от 7-8 години”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MRUV


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...