!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
17
авг
5
 

От печата: Болницата в Русe търси пропуснати ползи от НЗОК, безимотните с по-лесен достъп до лечение и за ниската здравна култура на българина

Четвъртък, 17 Август 2017 | 09:57:40
5

Болница търси пропуснати ползи от здравната каса, информира в днешния си брой „Сега“. Става въпрос за областната болница в Русе, която се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощете

Болница търси пропуснати ползи от здравната каса, информира в днешния си брой „Сега“. Става въпрос за областната болница в Русе, която се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощетена и настоява за покриване на пропуснати ползи заради отказан миналата година договор. Отделно е завела и дело за пропуснати ползи срещу НЗОК.  През миналата година болницата кандидатства за договор за клинични пътеки по инвазивна кардиология, тъй като се е сдобила с нужната за целта апаратура - ангиограф, купен с пари от еврофондовете. От касата обаче отказват, като се позовават на законовия текст, според който за настоящата година договори се сключват за нови дейности или с нови лечебни заведения, само ако те са получили разрешително до края на предходната година.  Болницата от своя стрна обжалва отказа в административния съд в Русе, който обявява отказа на касата за нищожен. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд.  Тъй като, докато текат делата, минават 9 месеца и болницата получава договор чак тази година, оттам са изчислили, че загубите са над 97 000 лева, а пропуснатите ползи надхвърлят 1 милион лева. Освен това, когато сключва договор, касата определя малък финансов лимит за тази дейност, тъй като досега не е практикувана в лечебното заведение. Затова и оттам се оплакват в МЗ и НЗОК и си искат възстановяване на загубите за заплати, амортизация на апаратурата и на сертификатите за нея,отбелязва изданието.

„Дума“ се спира на подготвени нормативни промени, следствие на които се очаква повече здравнонеосигурени бедни и безимотни да имат достъп до болнично лечение, за което се плаща от "Социално подпомагане". Това става ясно от проекта за промени на ПМС 17 от 2007 т. Според измененията адресът на пациента ще бъде идентифициран автоматично. За отпускането на социални помощи нуждаещият се подава заявление-декларация и всички необходими действия по отпускането й са свързани с настоящия адрес на ползващия помощите, уточнява вестникът. В същото време, за да бъдат преведени на болницата целевите средства за диагностика и лечение на здравнонеосигурени без доход и имущество, хората трябва да подадат молба-декларация до директора на "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Без съответната нормативна регламентация това несъответствие не може да бъде премахнато, обясняват от МТСП. Когато се налага болнично лечение на здравнонеосигурени, които нямат доходи и имущество, от АСП превеждат средства на болницата чрез НЗОК, след като директорът на болницата е поискал от РЗОК пари за лечението.

В друга публикация „Дума“ информира, че граждани искат оставката на дупнишкия кмет Методи Чимев. Те планират и протест на 21 август. Причините за недоволството са обобщени в уведомление, адресирано до кмета. Документът е внесен в общината. Освен лошото състояние на улиците, недоволството е породено и от слабата финансова политика, както и кризата в общинската болница, както и неефективното според тях усвояване на европейски средства.

Интервю с д-р Елена Георгиева, която е лекар ординатор в детско отделение на УМБАЛ "Св. Анна" – София, предоставя в днешния си брой „24 часа“. 

Тя коментира случаите на изоставени деца, грижите към тях и изобщо ниската здравна култура на българина. „Трябва да намерим начин да обясним и да изискваме от хората отговорностите, които те имат към обществото. Не става въпрос само за гледането на децата, а въобще, защото това е общ проблем. Ако си безотговорен в малкото, си безотговорен и в голямото“, посочва тя. И още  - „Много се говори за малолетни или непълнолетни майки. Там е и мястото, където трябва да се насочат усилията на обществото. Трябва да се повиши здравната просвета, която не се осъществява само от лекари, а и от учители и социални работници и от различни представители на обществени организации“.  Тя засяга и въпроса за здравната култура, която се разпространява чрез интернет. „Той е едно море от информация и ако нямаш възможност да я приемаш достатъчно критично, ставаш нейна жертва. Има много примери за това“, посочва д-р Георгиева  и допълва – „Човек трябва да търси различни източници, за да се образова, но когато става въпрос за здравето на детето ти, винаги е по-добре да се консултираш първо с личния лекар. Ако не си удовлетворен от неговия отговор, да потърсиш личния педиатър, ако и той не те удовлетворява - да потърсиш специалист в определената област, но не и да се доверяваш на това коя майка какво е преживяла.“ Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dC9c

Доктор 17.08.2017 18:26:07

Напълно разбирам колегите от русенската болница, но ми е любопитно дали министъра е наясно, че ако на ангиографа не се осъществяват процедури по предназначението за което е сложен ще се плаща яко? От МЗ и всъщност от данъкоплатеца. Заради един малоумен директор, който не е наясно с елементарни административни положения

Гост 17.08.2017 15:09:00

Директорът на РЗОК Русе и менторката му Иванка Кръстева работят за частната болница в града ни и затова държавната не получи разрешителни. Всичко се знае и е документирано. В мръсната си атака включиха и паляците от Господарите на ефира.

СЗОК 17.08.2017 14:08:51

Защо Оля Василева е днес на работа когато тя трябва да е следствена. Тази медицинска сестра трябва да бъде веднага уволнена или освободена от работа поради многото и делавери както е станало с нея в НЗОК. Пенева не е виновна а тази искала е много ,много.

Гост 17.08.2017 10:02:32

А защо се покри проверката на прокуратурата срещу алкохолика шеф на русИнската каса.

Гост 17.08.2017 17:44:31

Защото моделът КОЙ така действа в България. Той пък се отплаща качествено за сторената му услуга. Ако Плочев знае що за измислено геройче е русенският директор, да го е освободил моментално. Но едва ли ще му стиска.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Няма оплаквания от медицинската грижа за пострадалите при протеста срещу БФС
30.11.2023 16:27:54

Министърът: Няма оплаквания от медицинската грижа за пострадалите при протеста срещу БФС

В Министерство на здравеопазването няма постъпили жалби и оплаквания от граждани, пострадали по в ...

В УМБАЛ
30.11.2023 15:42:34

В УМБАЛ "Лозенец" откриват Център за психологична помощ

Утре стартират поредните Клинични дни в УМБАЛ „Лозенец“ съобщиха от лечебното заведен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...