Четвъртък, 08 Юни 2023
16
май
 

От печата: Все повече българи се лекуват зад граница

Понеделник, 16 Май 2016 | 15:08:25


„И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина.

„И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина. Освен хората, които избират лечение навън за собствена сметка и за които няма статистика, все повече са и пациентите, чиито разходи за лечение извън страната се поемат от публични фондове - здравната каса или от бюджета на здравното министерство”, четем днес в „Сега”.

„477 души са се лекували в Европейския съюз по линия на здравната каса през 2015 г. През 2014 г. те са били с 53 по-малко, през 2013 г. - със 113 по-малко. През 2007 г. хората, за които НЗОК е платила, са общо едва 9. Става дума само за планово лечение, като в огромния брой от случаите то е платено изцяло от касата. НЗОК е длъжна да плаща за лечение, което е и в нейния пакет, но не може да се осигури у нас, например при по-сложни или тежки случаи поради липса на апаратура или специалисти”, пише изданието.

„Основно в ЕС се пътува най-вече за онкологични заболявания, за които няма терапия у нас, за сложни хирургични и ортопедични операции, за очни операции и за химиотерапия с нови медикаменти. НЗОК обаче не поема разходи за път, престой на близки, потребителски такси. Отделно касата плаща и за спешно лечение, когато то се наложи на наши граждани в евросъюза”, информира ежедневникът и допълва: „Затова и сумата, която касата плаща за лечение в ЕС, се е увеличила почти 30 пъти от 2009 до 2014 г. През 2009 г. разходите по това перо са били 2.2 млн. лв., а през 2014 г. - над 60 млн. лв. През 2015 г., въпреки по-големия брой лекувани българи, разходът на касата е едва 30 млн. лв., но това се дължи на факта, че НЗОК спря да плаща за част от лечението и трупа дългове към чуждите клиники.”

От „Монитор” пък научаваме от какво най-често се лекува българинът у нас. „Българинът иска най-често от своето джипи направление за кардиолог и ендокринолог. Това показва справка на Националната здравноосигурителна каса за две години назад и за първото тримесечие на 2016-а, изготвена по искане на "Монитор".

Тенденцията е напълно обяснима, след като у нас броят на хипертониците, които ползват лекарства с намаление по линия на касата, надхвърля 1,2 млн. души, коментира председателят на Българската лига по хипертония проф. д-р Светла Торбова. Има обаче и такива, които сами си купуват медикаментите. С техния брой се оказва, че всеки четвърти у нас е хипертоник, допълни водещият кардиолог. По думите на проф. Торбова в последните години зачестяват случаите на високо кръвно сред хората в млада и средна възраст за разлика от преди две десетилетия, когато се смяташе, че това е заболяване на хората предимно в пенсионна възраст”, пише изданието и уточнява: „Инфарктът пък покосява около 15 000 българи всяка година. 66 на сто от смъртните случаи са предизвикани от сърдечен удар, показват данни на Националното кардиологично дружество.

Кардиолозите посочват като основни причини за това нелекуваното високо кръвно налягане, обездвижването, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето. Едва след тези фактори те споменат наследствеността.”

„Труд” информира, че днес ще се проведе среща между образователния министър Меглена Кунева и студенти по медицина. Тя е във връзка с отказаните им от държавата евростипендии. „Според новата промяна европейски стипендии ще получават само студентите, които се обучават в т.нар. приоритетни професионални направления. Те са само 32 на брой, като в тях не влиза медицината. Това предизвика недоволството на много от учещите, чиито специалности са неприоритетни”, припомня ежедневникът.

Друг материал във вестника информира, че община Пловдив прави нов опит за спасяване на МБАЛ "Свети Мина" от фалит с финансова инжекция от 1 млн. лв., която ще бъде гласувана на сесията на местния парламент във вторник.

„На 2 916 843 лв. възлизат към момента просрочените задължения на бившата Първа градска болница, а с общинския транш ще се покрият най-неотложните плащания към кредиторите и ще се предотврати неблагоприятния изход за лечебното заведение, пише в обосновката на предложението, внесено в ОбС от ресорния за здравеопазването зам.-кмет Розалин Петков. Успоредно с това от дълготрайните материални активи на МБАЛ "Свети Мина" ще бъде отписан родилният дом "Весела", чиято балансова стойност към 31 март 2016 г. възлиза на 423 436,88 лв. Родилният дом се предава на кмета на Пловдив за управление и разпореждане”, четем във вестника.

„24 часа” пък разказва за състоянието на друга пловдивска болница. „Оголени тухли по фасадата, запуснат двор, потънал в бурени и тръни, поникнала трева във фугите на паважната настилка, заключени помещения. Такова е състоянието на пловдивската белодробна болница, която от година е закрита. Някогашната специализирана лечебница срещу туберкулоза и заболявания на дихателните органи тъне в разруха, установи репортерска проверка. Апетитният имот на бул. "Цариградско шосе" е под ключ. Частна охранителна фирма е заприщила с желязна верига и катинар входната врата”, описва ситуацията публикацията.

От нея научаваме още, че единственият останал в сградата е временният управител на болницата д-р Георги Странджев, който обаче отказал да разговаря с журналистите.

„Както "24 часа" писа, в общинския съвет на Пловдив е депозирано предложение за сливане на закритата белодробна болница с общинската МБАЛ "Св. Пантелеймон", известна като Втора градска. Вносителят не е уточнил какво ще стане с имота на "Цариградско шосе" след евентуалното обединение.

"Управителят на "Св. Пантелеймон" доц. Петко Недев в момента пише концепция", каза кметът на Пловдив Иван Тотев. Един от вариантите бил сградата на белодробната болница да се ползва за следболнично лечение и да привлича пари по клинични пътеки. Така Втора градска щяла да разшири дейността си.

Лечебницата в кв. "Кючук Париж" се слави с най-доброто неврологично отделение в града. Заведението обаче за първи път излезе на загуба с 600 000 лв., защото касата не му платила надлимитните разходи.

Очакванията са "Св. Пантелеймон" да тръгне нагоре, след като придобие базата на белодробна болница. Тя обаче е в трагично състояние и ще изисква голяма инвестиция, за да започне да функционира отново като здравно заведение”, отбелязва „24 часа”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vQCs


Всичко за коронавируса
Още новини
Разкриват ТЕЛК в Гоце Делчев
08.06.2023 14:21:35

Разкриват ТЕЛК в Гоце Делчев

Териториална експертна лекарска комисия разкриват в МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце ...

Жена, помогнала на стотици деца, търси помощ за своето
08.06.2023 13:32:52

Жена, помогнала на стотици деца, търси помощ за своето

Даниела Николова (LD) е помогнала на стотици деца да ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...