!
Сряда, 21 Февруари 2024
28
юли
3
 

От печата: Загуби за болниците, агресията в Спешна помощ

Петък, 28 Юли 2017 | 09:50:18
3

„Среден ръст на приходите от 9%, но в съчетание с почти утрояване на загубите. Това е 2016 г. за големите 30 болници. И ако преобладаващият собственик - държавата, няма защо да има приоритет да прави печалби, то целта резултатът да е на нула явно

„Среден ръст на приходите от 9%, но в съчетание с почти утрояване на загубите. Това е 2016 г. за големите 30 болници. И ако преобладаващият собственик - държавата, няма защо да има приоритет да прави печалби, то целта резултатът да е на нула явно не е постигната. А най-честото обяснение в сектора е, че виновник за минуса е касата. Все пак видимо е, че частните болници, които са общо осем, са по-здрави от публичните си конкуренти.” Това четем днес в седмичника „Капитал”, който прави преглед на отминалата година за болниците.

„Иначе през топ 30 лечебни заведения са извършени дейности за 1.25 млрд. лв. от над 20 хил. работещи в тях. Дружествата обаче са произвели обща загуба от 14.5 млн. лв., като почти всяко второ е на червено. Минусът е хроничен и води до натрупване на още задължения. На най-големите болници се падат половината от задълженията в сектора -около 200 млн. лв.”, отбелязва изданието.

„Мениджърите на клиниките обясняват по-слабите резултати с няколко основни линии в приходите. За повечето болници основен източник на приходи е здравната каса, а вицеплатец е здравното министерство, което покрива лечението на спешните пациенти. През последните години касата налага лимит на приетите и лекувани пациенти и така не изплаша напълно извършената дейност. В сила вече е и Здравната карта, според която касата решава за лечението на колко легла да плаша и те като цяло са винаги по-малко от тези, с които клиниката разполага. В същото време основните разходи на клиниките са за заплати на медицинските екипи -средно около 55-60%, а пазарът на медицинските специалисти е все по-конкурентен”, пише ежедневникът.

„Като цяло повечето болници, включително и частните клиники, през миналата година отчитат спад на печалбата, ако въобще имат такава.Причините за това са няколко. Първата от тях са лимитите за прием на пациенти от здравната каса, които продължават да бъдат налагани на болниците през последните години. Плащанията от касата са основен източник на приходи за болниците - между 64 и 96%, особено за болниците в провинцията. (...) Другите приходи от здравната каса, които на практика не носят печалба, са заплащаните медицински изделия, които се имплантират на пациентите, и лекарствата за химиотерапия. На практика те се възстановяват на болницата, която ги купува предварително и използва за съответната процедура, и като цяло не носят печалба. Плащанията за лекарства са причината 6 топ 30 по приходи да присъстват толкова много специализирани в онкологията клиники”, посочва още публикацията.

„Болниците получават и средства от Министерството на здравеопазването за спешна помощ - прегледи и лечение на спешни пациенти, както и средства за прегледи и лечение на пациенти без осигуровки, които общо са около 60 млн. лв. Парите за неосигурените пациенти обаче се получават след дълги бюрократични процедури и са причина за натрупването на дългове на болниците”, допълва седмичникът.

Друго седмично издание – „Политика”, публикува интервю с директора на ЦСМП София д-р Георги Гелев. И тук не е пропусната станалата вече обичайна тема – агресията срещу медиите. „Ние сме най-голямото ЦСМП в страната като структура, население, площ и съответно най-уязвими, да не говорим, че по принцип спешната помощ е най-често нападаната поради спецификата на работата - ние не знаем къде отиваме, какво ще заварим и как ще ни посрещнат. И парадоксалното е, че ние не търсим никого - нас ни търсят, при това за помощ, но често се сблъскваме с неразбиране и агресия, било то вербална или физическа. Ако се приеме да пренастроим паникбутоните директно към СДВР, ще спестим малко време за подаване на сигнал за опасност и съответно за реакция, но вижте, проблемът е много по-комплексен. Хората трябва да разберат, че спешна помощ се вика за спешни ситуации, а не за температура, малко повишено кръвно или защото не си здравноосигурен, пък искаш да те прегледат или да ти донесат лекарства на крака. По-лесно е, но не е редно, защото докато се разкарват линейките за пресилени симптоми или откровени лъжи, някой някъде има нужда от нас, ние закъсняваме и той може да умре”, коментира д-р Гелев.

От думите му става ясно, че диспечерите още по телефона често се сблъскват с агресия. „Точно на диспечерските ни телефони се вижда или по-точно чува, отношението към нас. Обаждат ни се и искат „да си поръчам лекар” или „да си поръчам линейка”, все едно си поръчват салата в ресторант. Това е недопустимо. Ако няма уважение, защо звъниш и искаш помощ от нас? Понякога аз самият се чудя как тези жени успяват да запазят хладнокръвие и въпреки заплахите и грозните думи, които се изсипват от слушалката, си вършат професионално работата и помагат. На моменти толкова ескалира агресията, че мога да го нарека телефонен тероризъм”, отбелязва той.

„Дума” пък се спира на обществената поръчка за свързаност на системите на Спшна помощ. „МЗ регистрира вчера в системата за случаен избор към Агенцията за обществени поръчки обществена поръчка с предмет "Осъществяване на свързаност и осигуряване на услугата по работоспособност на системите на Спешната медицинска помощ, в съответствие с действащия медицински стандарт "Спешна медицина". Прогнозната стойност на поръчката е 4,320 млн. лв. без ДДС за срок от 3 години, считано от датата на подписване на договора. За сравнение, прогнозната стойност на предходната ОП със същия предмет е била в размер на 5,4 млн. лв. без ДДС за 3-годишен срок. След изтичане на законоустановения срок от 3 работни дни и в случай, че обществената поръчка не бъде избрана за обект на предварителен контрол, същата ще бъде публикувана на електронната страница на МЗ в раздел "Профил на купувача", както и в Регистъра на обществените поръчки към АОП, уточняват от ведомството на Николай Петров”, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zqxa

Гост 28.07.2017 12:47:05

"Да си поръчам лекар" "Да си поръчам линейка" - Лекарят има цена бе, уйовци ! И скоро, ама много скоро, ще ви се изясни каква е! Само още малко търпение...лавината вече е тръгнала, спиране няма!

БЛС-Въоръжено Крило 28.07.2017 16:16:41

Пролетарската паплач така си е свикнала - Искам едно направление казва всеки втори в кабинетите на ОПЛ. Очевидно наглеците си мислят ,че това е продавачката в мола и могат да си искат каквот си решат , а не това което прецени доктора. Всичко това го дължим на гнусните комунисти от всички разцветки , които години наред внушават неуважение към лекарите. Изумително е как някакво същество с едвам изкарано средно образование ще ти влиза в кабинета на специалист с висше медицинско образование и специалност и ще ти натрапва своите профански виждания как трябва да протича диагностичния и терапевтичния процес, вместо да си каже оплакванията и експертът да преценява.

Гост 28.07.2017 16:31:35

Абсолютно сте прав! Това все едно в ателието на архитекта(проектанта) Андрешко да започне да дава акъл "Тези опорни колони тук не им е мястото" "Този трегер ми се вижда малко нисък, я го "пипни" там с 50-60 см, че няма да има място за стенния гардероб на жената!", "Плочата ми се види твърде дебела, какъв е тоя стандарт, то много скъпо излиза бе! Я малко я изтънете, 15 см. стига напълно!"...И ей такива ми ти работи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия
20.02.2024 17:35:53

Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) да бъде включено сред социалнозначимите заболявания в Национ ...

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.
20.02.2024 17:18:28

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон прогнозират, че броят на смъртните случаи поради интраце ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...