!
Сряда, 17 Април 2024
13
окт
 

От печата: За скандалите в МУ – София у нас и зад граница

Четвъртък, 13 Октомври 2016 | 15:08:25


Скандалът в МУ – София продължава да привлича медийното внимание не само у н

Скандалът в МУ – София продължава да привлича медийното внимание не само у нас, но и зад граница. Почти всички ежедневници отразяват подробно пресконференцията, дадена вчера от проф. Вихра Миланова, както и информацията, която се появи по-късно.

„Ден след преврата в Медицинския университет съмненията за начина, по който беше свален ректорът професор Вихра Миланова и на нейно място бе избран Виктор Златков, се задълбочиха още повече. Това стана, след като се оказа, че във вота са участвали подставени лица, а бюлетините и протоколите от проведеното завчера общо събрание са изчезнали. Комисия, назначена от министъра на образованието Меглена Кунева, бе в университета и изиска документите по процедура, но бе установено, че те не са в Ректората, съобщиха от Медицинския университет. Членове на Общото събрание твърдят, че са видели във вторник бившия главен секретар проф. Алексей Алексеев да отнася урните неясно къде“, пише „Стандарт“.

„Легитимността на проведения избор, който още завчера премиерът Бойко Борисов определи като скандален и непрозрачен, е под въпрос и поради факта, че в съда има заведени жалби срещу организирането му, провеждането и решенията от него“, допълва вестникът. „Докато съдът се произнесе, законният ректор съм аз“, заяви вчера пред журналисти проф. Вихра Миланова. Ако Златков се появи, ще се разберат „като възрастни хора“. Тя обяви, че оспорва в съда отзоваването си и избора за неин приемник на проф. Виктор Златков, досега зам.-декан на медицинския факултет на висшето училище и доскорошен директор на „Майчин дом“, пише още вестникът.

„Зам.-председателят на Столична лекарска колегия д-р Александър Заимов защити Миланова. "Ако толкова много хора смятат, че проф. Миланова е калпав ректор и искат да я отстранят, можеха да изчакат всичко да бъде законно“, заяви той. (…) В защита на проф. Миланова се обяви и шефът на Александровска болница - Костадин Ангелов. Според негова информация в залата е имало подставени лица, както и хора, занимаващи се с набирането на студенти и с реклама на Медицинския университет, които нямат нищо общо с Общото събрание. Ангелов беше изведен от заседанието с охрана, въпреки че е член на Общото събрание. Освен това твърди, че той и други членове на Общото събрание не са получили покани за него“, разказва публикацията.

„Скандалът предизвика реакцията и на министъра на образованието Меглена Кунева. Тя се ангажира с проверка на начина на провеждане на скандалното Общо събрание. Тя се контролира от проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието.

"Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет в София - с охрана и при заключени врати, е неприемлив", коментира тя. "Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре", коментира Кунева“, пише още ежедневникът.

„Дума“ пък препубликува материал на „Шпигел“, свързан със случая. „Който иска да стане лекар, трябва да е многостранен талант. Добър по математика, по чужди езици, история и природни науки. Защото който има диплома за средно образование със средна оценка по-лоша от 1,1, и въпреки това иска да следва медицина, трябва да е с нагласата, че ще чака дълги години.

Затова предложението е звучало доста примамливо: да се следва медицина без загуба на време в една шикозна, новоподредена учебна база. Единствено условие за прием: диплома за средно образование, оценката е без значение. Разпределянето на местата става на принципа, който дойде първи на масата, той се храни - който дойде първи, е приет. И това не в някой горско-ливаден университет някъде далече, а в Кьолн. Това обещаваше рекламата на интернет-страницата. До първия държавен изпит можело да се следва в сътрудничество с Медицинския университет (МУ)-София на Рейн. Актуалност: 15 октомври 2016.

100-те места за следване, които се предложиха за този зимен семестър, бяха раздадени бързо, въпреки сочните учебни такси от 13 600 евро за първата академична година плюс още 13 600 евро "посредническа такса".

Парите отиват за МУ-София и за една кьолнска агенция, носеща името ЩудиМед, която се е специализирала в посредничеството за немски абитуриенти в университети в Източна Европа, измежду тях Унгария, България, Румъния, Сърбия и прибалтийските държави, където изискванията за прием са по-ниски.

Обаче с обещаното начало на следването през този октомври засега няма да стане изобщо нищо. Защото новата учебна база Colonia все още няма никакво разрешение за влизане в експлоатация“, разказва изданието.

Публикацията информира още, че за да може клон на чужд университет да отвори врати в Северен Рейн – Вестфалия, той трябва да получи разрешение от провинцията, която го дава след проверка на поредица от документи от държавата на произход. Такова обаче клонът в Кьолн няма, тъй като липсва разрешение от България. Собственикът на ЩудиМед се базира на разрешение от Академичния съвет на МУ – София, докато в действителност за функциониращ клон на университет акредитация трябва да се даде от Министерски съвет. „Да се получи акредитация принципно не е нищо сложно“, казва собственикът на ЩудиМед Хендрик Лол. „Но може да продължи много месеци“. През това време следването на медицина в Кьолн е замразено.

„Сега са ужилени кандидат-студентите, които като за начало ще имат право да следват не в Кьолн, а в най-добрия случай в България. Те трябва да си признаят, че са се доверили на един човек, заблуждаващ с външна ефектност, или поне на един грубо небрежен млад предприемач“, отбелязва „Шпигел“.

Българските издания се спират и на два случая, свързани със Спешна помощ. „Мъж почина, докато чака линейка. Историята за закъснялата линейка, разказана от Калина Линкова във фейсбук, разбуни потребителите на социалните мрежи“, пише „Труд“.

„Всичко се случило на 11 октомври около 10 ч. сутринта, когато Калина отивала на работа в квартал "Изток" в София. Действието се развило на улиците "Жолио Кюри" и "Чарлз Дарвин". Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци. След малко Калина го видяла как пада по очи. Заедно с преминаващо момче го изправили. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Обадили се на 112, за да повикат линейка точно в 10,07 ч. Обяснили състоянието на мъжа и дали точен адрес. Спешният екип объркал адреса и пристигнал на мястото в 10,43 ч. Мъжът бил вече починал“, разказва вестникът.

„Запитан за описания във фейсбук смъртен случай след бавно пристигане на Бърза помощ министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че причината е подаване на грешен адрес“, пише „24 часа“.

„Медици от Спешна помощ в София излязоха вчера на непланиран протест, съобщи "Нова телевизия". Цяла смяна от служители излезе на бунт срещу напускането на завеждащия лекар на смяната.

Като цяло причина за протеста са условията на труд, при които са принудени да работят медиците. Те се притесняват, че продължава отливът на лекари и сестри от системата за спешна помощ и се оплакват, че незаетите места не намаляват, работата се увеличава, а броят на екипите – намалява“, четем в „Земя“.

„Истинският проблем на хората в Бърза помощ е получаването на 200-300 обаждания, голяма част от които не са спешни, но се иска изпращането на помощ“, цитира думите на министъра във връзка с това „24 часа“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kQRM


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...