Събота, 10 Юни 2023
11
апр
 

От печата: Конкурси за болнични директори, отмяна на дарение към болница, зъбни протези за пенсионери

Вторник, 11 Април 2017 | 15:08:25


„Конкурси за нови директори на ключови болници като „Пирогов“, „Майчин дом“

„Конкурси за нови директори на ключови болници като „Пирогов“, „Майчин дом“ и „Св. Иван Рилски“ ще се проведат на 19 април, въпреки призивите на ГЕРБ към служебното правителство да преустанови рокадите. Срокът, в който кандидатите за шефския пост могат да подадат документи, е до 18 април“, пише днес „Труд“.

„Припомняме, че до смяна в състава на ръководствата на големи лечебни заведения у нас се стига след решение на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев през февруари. Тогава д-р Дечо Дечев и д-р Димитър Димитров бяха възстановени на постовете, които заемаха като директори, съответно на „Св. Иван Рилски“ и на „Св. Анна“ в София. През 2015 г. те бяха отстранени от ексминистъра Петър Москов и това доведе до многократно увеличение на дълговете на двете лечебници“, пише още вестникът. (Д-р Димитров към момента не е върнат на поста в „Св. Анна“. Там все още начело на болницата е д-р Славчо Близнаков, б. р.)

„В „Пирогов“ на мястото на проф. Стоян Миланов седна проф. Асен Балтов, като последваха и други оставки в лечебното заведение“, допълва изданието.

„Сега“ съобщава за съдебно решение за отмяна на дарение към болница. „Софийският градски съд реши, че даренията в болниците, когато са направени под натиск, са незаконни. Съдът унищожи сключения договор за дарение и задължи болница „Токуда“ да върне парите на близките на пациент, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване“, четем във вестника.

„Искът е заведен от съпругата на пациент с инсулт. Той е приет по спешност в „Токуда“, където е останал един месец и е починал в болницата. Жената е направила няколко дарения по време на престоя на съпруга си, общо на стойност около 5300 лв. Те е трябвало да не са от физическо лице, а през юридическо, затова са правени през фирмата на брат й“, разказва публикацията.

„По делото безспорно е доказано, че дарението е направено в хода на лечението на пациента и не е било израз на благотворителност. Според свидетелските показания на близките е било казано, че ако дарението не би било направено, това би се отразило на лечението на техния близък“, отбелязват от ЦЗПЗ“, пише изданието.

„Дума“ се спира на зъбните протези, обещани от служебния министър на възрастните пенсионери. „Здравната каса няма пари за идеята на служебния здравен министър Илко Семерджиев касата да поема част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на надзорния съвет на касата. В края на март от здравното министерство съобщиха, че е постигнато споразумение с Българския зъболекарски съюз и се предлага необходимите за целта 20 млн. лева да се извадят от резерва на здравната каса. Без обаче да се уточнява за сметка на какви други дейности ще се дадат тези пари - дали ще са за сметка на разходите за лекарства, болнична дейност или нещо друго. Същия въпрос поставят на последното заседание и членове на надзора на касата, а управителят на НЗОК Глинка Комитов директно заявява, че пари няма“, информира ежедневникът. „Освен това става ясно, че идеята е НЗОК да плаща само частично плаковите протези на хората над 75 години, като вероятно парите ще отиват у зъболекарите, а на зъботехниците, които правят самата протеза, да плащат пациентите. „Доколкото знам, идеята е да се плаща частично, т.е. да се плати трудът на зъболекаря, а на този етап самата протеза да се плаща от пациента. Логично това нещо трябва да се поема от социалното министерство. Тази година това не може да стане“, коментира подуправителят на НЗОК Димитър Петров“, четем още във вестника.

От „Монитор“ пък научаваме, че у нас вече може да се говори за взрив на морбили. „Можем да говорим за взрив, защото съобщените до момента случаи са 36 и са от едно и също място – „Столипиново“ в Пловдив. Така че явно там вирусът циркулира и където намери неимунизирани деца, предизвиква и заболяване“, казва пред изданието главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му обаче у нас ситуацията е добре овладяна. „За разлика от голямата епидемия през 2009-2010 година у нас за близо месец регистрираме обаче само 36 случая и то на едно единствено място. Всъщност се потвърди това, за което предупреждавахме години наред, а именно, че проблемите с липсата на имунизации са основно в ромските квартали“, коментира той и отбелязва: „Темата защо се случва това, както и кой носи отговорност, е доста обширна. Има много публикации по въпроса, но искам да бъде пределно ясен. Държавата отделя всяка година по 47 млн. лева, за да осигури ваксини. И ако те са получени във всяка районна здравна инспекция, доставени са по определения ред до общопрактикуващия лекар, който е поканил семейството за имунизация, но никой не е завел детето, то не бива да търсим вината за случващото се в държавата. Елементарно е всяка майка да се грижи за здравето на детето си“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NGJM


Всичко за коронавируса
Още новини
МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване
10.06.2023 12:27:20

МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване

Ръководството на "МБАЛ Силистра" АД отправя призив към жителите на областта за доброволно даряван ...

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции
10.06.2023 11:32:12

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции

Британската лаборатория Linear Diagnostics, свързана с Университета в Бирмингам получи финансиран ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...