Вторник, 21 Май 2024
22
авг
1
 

От печата: Проблемите на общинските болници, 3000 жени на преглед за рак на гърдата

Вторник, 22 Август 2017 | 09:35:47
1

Проблемите на общинските болници са във фокуса на внимание в днешния брой на „Дума“, който предоставя интервю с председателя на сдружението на този тип лечебни заведения д-р Неделчо Тотев, както и с управителя на МБАЛ-Каварна д-р Десислав Т

Проблемите на общинските болници са във фокуса на внимание в днешния брой на „Дума“, който предоставя интервю с председателя на сдружението на този тип лечебни заведения д-р Неделчо Тотев, както и с управителя на МБАЛ-Каварна д-р Десислав Тасков.

„През последните 10-ина години, откакто тръгна т.нар. реформа, общинските болници се в неравнопоставено положение спрямо държавните. За тях държавата е майка, за общинските - мащеха. В тези години се поставяха такива пречки, които изкуствено отежняваха положението на общинските болници. Сред тях са и медицинските стандарти, които развяват знамето на "качеството", но всъщност до такава степен вдигнаха летвата, че поставените в тях критерии станаха непосилни, за да не кажа непостижими“, заявява Тотев.  И още – „Който се разболее, се лекува там, където се разболее, но общинските болници не работят по всички пътеки, а и като всички болници имаме лимити и ако го надхвърлим, не е ясно дали ще ни платят. И най-важното - къде ще приведем пациента, ако в общинската болница не може да му се даде адекватната помощ, щом не ни се дава възможност да работим по всички пътеки“, допълва той. 

По същата тема вестникът предоставя и мнението на управителя на МБАЛ-Каварна д-р Десислав Тасков. Според него е нужно да бъдат преразгледани нивата на компетентност и да бъдат увеличени стойностите на клиничните пътеки на първо ниво. В същото време, допълва той, трябва държавата да поеме своя ангажимент и да ги защити, като увеличи бюджета на общините, които все още издържат такива лечебни заведения. „От тук нататък всякакви рестрикции за общинските болници ще доведат до това, че възрастното и неплатежоспособно население извън няколкото големи града ще остане без медицинска помощ“, посочва Тасков. Според него общинските болници са „жертвеният агнец“ на реформата през последните 7-8 години. „Те бяха най-потърпевши и от здравната карта на Москов, като бяха поставени под двойно лимитиране. От една страна, бе фиксираният бюджет, който бе с над 25% по-нисък от предходната година, от друга - намаляването на леглата по картата“, допълва още той.

Около 3000 учителки и служителки в общинските транспортни дружества в София ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата, информира „24 часа“.  Вторият етап на кампанията на Столичната община, която се провежда за трета година, ще започне през септември. Тази година в нея участват 6 общински и 2 държавни болници. Кампанията е лична инициатива на кметицата на София Йорданка Фандъкова, която вчера разгледа новия мобилен ехографски апарат за диагностика и профилактика на ракови заболявания в общинския онкодиспансер.

Група роми вдигнаха на крак медиците в Спешното отделение в Кюстендил, съобщава „Монитор“, позовавайки се на информация от пациенти, станали свидетели на случката.  В неделя малко след 23 часа около десетина добре почерпени мъже и жени пристигнали с три таксита пред спешното и започнали да ритат по вратите и да псуват наляво и надясно по персонала.  Медиците веднага повикали охраната на здравното заведение. Наложило се тълпата да бъде усмирявана с цел да не се стигне до посегателство над медиците. "Това при нас е честа практика. Напият се, сбият се и после агресията идва при нас. Нямаше драма, едно момче си беше срязало ръката, но те решиха че веднага трябва да оставим всички пациенти и да обърнем внимание на него", споделят възмутени лекари.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
srB5

СЗОК 22.08.2017 10:15:17

Ами г-жа медицинската сестра Оля Василева да помогне от рушветите които е взимала от болниците и да даде на общинските.


Всичко за коронавируса
Още новини
Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от
21.05.2024 16:14:46 Невена Попова

Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от "Красива България"

Над 915 000 лв. предоставя през 2024 г. на здравни заведения Министерството на труда и социалната ...

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...