!
Вторник, 27 Февруари 2024
28
септ
 

От печата: Скандалът в МУ-София

Сряда, 28 Септември 2016 | 15:08:25


От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Мит

От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Митев е прекарал 68 в командировки. Това съобщава „24 часа“ като се позовава на одитния доклад от 64 страници, който министър Кунева дава на прокуратурата.

„Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни. Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане". Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно). са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година“, пише изданието.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

„24 часа“ съобщава още, че одитният екип отчита, че като ръководител проф. Митев е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". „Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв“, пише медията.

Пред изданието акад. Митев коментира, че в одитния доклад няма абсолютно нищо сериозно. „Ние отговорихме с 25 страници. За съжаление, не се съгласиха с нито една забележка и не са взети предвид. Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция“, казва акад. Митев.

„Дума“ информира за вътрешната реорганизация на НЗОК, решена на Надзорният съвет на Здравната каса на заседанието от 17 септември. Контролната дейност в НЗОК се обединява в една дирекция. Тя ще обхваща и контрола в районните здравни каси. В момента има две дирекции - "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ", но според функционалния анализ контролната дейност и методологичната трябва да бъдат отделени. При предложената структура дирекциите "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ" остават само като методологични. Освен това директорите на контрола в РЗОК в страната да бъдат държавни служители, да бъдат назначавани от управителя на НЗОК и да са подчинени на дирекцията, т.е. директорите на това звено в РЗОК няма да са на подчинение на РЗОК, а директно на управителя на НЗОК. На директно подчинение на управителя остават финансовият контрольор, дирекцията "Вътрешен одит". Създава се самостоятелен актюерски отдел "Анализи, планиране и прогнози на дейността на НЗОК". Дирекция "Правна" става с два отдела - "Правни дейности" и "Обществени поръчки" в състава на общата администрация. Дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" остава на подчинение на главния секретар, "Човешки ресурси" остава самостоятелен отдел, а "Счетоводство" като самостоятелна дирекция в състава на общата администрация. Отделът "Сигурност" ще бъде директно подчинен на управителя“, пише медията.

Оставките на четирима членове на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца са невалидни, пише „Монитор“. „Те трябва да бъдат гласувани от Министерския съвет, докато това не стане, четиримата не могат да се считат освободени“, заявява за изданието председателят на фонда проф. Владимир Пилософ, припомняйки правилника за работа на Обществения съвет, чийто състав също се гласува от кабинета.

„Монитор“ припомня, че преди броени дни оставки подадоха директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, журналистът и представител на частните медии Милена Златкова, а преди това и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...".

„24 часа“ съобщава за семейство дало 200 лв. подкуп на лекари от ТЕЛК в Стара Загора, за да не порежат съпруга, който страда от болестта на Бехтерев, в процентите за инвалидност. Информацията е по показания на съпругата Нели Райкова в спецсъда по дело за рушвети срещу 3 лекарки и секретарка от старозагорската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

„Според обвинението председателката на 3-и състав на ТЕЛК д-р Надежда Тодорова, още 2 лекарки и секретарката Димитрина Рангелова за 6 месеца прибрали над 5 хил. лв. от рушвети, за да издават фалшиви решения за инвалидност“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Yb2


Всичко за коронавируса
Още новини
БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките
26.02.2024 17:38:38

БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките

„Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услу ...

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград
26.02.2024 17:19:06

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград

Хирургът д-р Димитър Димитров, който бе спряган за изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...