Вторник, 26 Септември 2023
06
февр
 

От печата: Смекчаване на лимитите, болници пред фалит, отново за мръсния въздух, предизборни обещания

Понеделник, 06 Февруари 2017 | 15:08:25


В първото си интервю за печата, дадено за „24 часа“, служебният здравен министър д-р Илко Семе

В първото си интервю за печата, дадено за „24 часа“, служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев засяга подробно темата, свързана с лимитите на лечебните заведения, като отново посочва, че ще има смекчаване в тази насока.
„Ще има обаче смекчаване на тази твърдост в лимитирането, защото лимитите сега са до ниво брой болнични легла по области - така е според задължителната здравна карта, която е част от Закона за лечебните заведения. Говорим за балансиране на взаимоотношенията НЗОК - лекарски съюз, районни здравни каси - лечебни заведения, така че да смекчим малко ефектите на законово заложените рестрикции. Можем да смекчим разпоредбата кой какво трябва да прави, за да няма и листа на чакащите“, заявява той. В болниците има свободни легла, които не могат да се използват поради лимитите, отбелязва още д-р Семерджиев, допълвайки, че болничните мениджъри не могат да управляват собствените си структури

Здравният министър коментира и контролните функции на НЗОК. „Откакто извадиха медицинския контрол от касата, естествено те останаха само финансови и административни. Има начин да се балансира това и смятам да го покажа тази седмица“, заявява той.  Става дума за структурни промени с функционален характер. Промяната е насочена към Изпълнителната агенция за медицински одит, допълва Семерджиев.

Вестникът предоставя и справка на Агенцията по заетостта за свободните работни места в момента, от която става ясно, че след учителите най-много се търсят лекари. За преподавателите обаче не се обявяват предварително заплащането, докато за медиците то е над 1100 лева, отбелязва изданието.

23 дка от двора на пловдивската Белодробна болница се подготвят за продажба, информира още ежедневникът. Заведението е закрито и не извършва дейност. В същото време разполага с огромен парк, към който от години се проявяват инвестиционни апетити, се допълва в публикацията.

За финансовите проблеми на друго лечебно заведение - Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра, информира „Труд“. Тя не е получавала средства за покриване на надлимитната си дейност. Лечебното заведение е на прага на фалита и няма пари за капиталови разходи, а увеличението на минималната работна заплата допълнително усложнява обстановката. НЗОК реши да отпусне на болниците в страната допълнителни 92 млн. лева за покриване на надлимитната им дейност за периода април-ноември 2016 година. Силистренската болница обаче няма да получи средства, пише изданието

Вестникът продължава и темата с мръсния въздух, като отбелязва, че България е сред тринадесетте най-токсични държави в света и втората най-замърсена в Европа след Люксембург. Това се посочва в изследването "Най-токсичните държави в света" на британската компания The Eco Ekxperts. Класацията е на база фактори като замърсяване на въздуха, смъртност, причинена вследствие на това, консумация на енергия на глава от населението, изпускани емисии въглероден диоксид.

„Телеграф“ се спира на темата за трансплантациите, като съобщава за случаи, при които българи пътуват до Франция, за да им бъде присаден бъбрек. Това е една от държавите, в които се извършва операцията, когато не може да бъде направена у нас, са посочили  от Изпълнителната агенция по трансплантациите пред ежедневника. В последните години се увеличава броят на младите хора с болни бъбреци. Сред пациентите на хемодиализа вече има и такива на 20-30 години. Българите, подложени на процедурата, са общо 3800, от тях около 1000 са в листата на чакащите за бъбрек, е съобщил проф. Емил Паскалев, шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска".

Вестниците не пропускат и предизборните обещания на партиите.

В здравеопазването БСП обещава да премахне въведената от предното правителство пръстова регистрация на пациентите. Както и да осигури "работещ механизъм" за лечение на хората без здравни осигуровки. Не се уточнява как ще стане това, нито колко ще струва. По настояване на делегати се реши, че ще се удвоят средствата за фонда за лечение на деца в чужбина, пише по въпроса „Сега“.

„24 часа“ информира за намерението на ГЕРБ да премахне монопола на НЗОК. Националната здравноосигурителна каса да загуби монопола си и да бъдат създадени няколко частни здравноосигурителни дружества, които да я конкурират. Това обяви като управленски намерения на ГЕРБ в здравеопазването лидерът на партията и доскорошен премиер Бойко Борисов, посочва изданието.

„Дума“ предоставя интервю с изпълнителния директор на здравноосигурителен фонд "Доверие" Мими Виткова, която коментира идеята за втори здравноосигурителен стълб. „Тези, които говорят за фондове, би трябвало да знаят, че фондове вече няма. Има застрахователни компании - и от животозастраховането, и от общото застраховане, които правят застраховка "Заболяване". Но така лансирана, идеята ми се струва неясна както за авторите, така и за публиката. Говори се за едни 2% от вноската или Бог знае от какво, които да бъдат дадени на подобни несъществуващи субекти“, посочва тя.

Според нея не е ясно какво ще се плаща с тези 2%. „Мисля, че би могло тази идея да се използва като начало на дебат: какви са проблемите на системата за финансиране на здравеопазването и как могат да бъдат решени. Аз лично бих подходила към тази така подхвърлена идея по този начин. Виждаме, че от нейното подхвърляне досега продължение няма“, допълва още Виткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nvYF


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...