Понеделник, 29 Май 2023
10
февр
 

От печата: БЛС ще съди НЗОК за неплатената надлимитна дейност от 2015 г., сключването на НРД, отменените критерии за лечение на хепатит С

Петък, 10 Февруари 2017 | 15:08:25


Интервю с председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев представя в днешния си брой &bdquo

Интервю с председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев представя в днешния си брой „24 часа“, като един от въпросите, които той коментира подробно е надлимитната дейност на лечебните заведения.

С изричното настояване на БЛС т.нар. надлимитна дейност, надзорът на здравната каса реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април - ноември 2016 г.“, припомня д-р Грозев, като отбелязва и неплатената през 2015 г. дейност. „Тя продължава да тежи на болниците, задълженията им растат и това е една от причините. Определено ще преследваме по съдебен ред и ще обжалваме пред ВАС, за да се докаже, че НЗОК трябва да разплати тази дейност“, категоричен е председателят на съсловната организация. „Обръщам се с апел за съдействие по този въпрос към министър-председателя г-н Герджиков. Всичко извършено, проверено и признато като дейност от здравната каса да бъде плащано в рамките на годината, или по смисъла на рамковия договор - от април до април“, заявява той.

Д-р Грозев коментира и бъдещия НРД като посочва, че трябва да се постигне договор, който да удовлетворява всички страни и най-вече пациентите. „ Имаме на разположение 185 млн. лв. от резерва на НЗОК, които трябва да бъдат преразпределени в болничната помощ. Дали сме предложения и за повишаване на някои цени, и за увеличаване на обеми, все още са обект на преговори, но мисля, че можем да постигнем удовлетворяващо споразумение и за двете страни“, пояснява той. 

По темата за пръстовия идентификатор, чието бъдеще ще бъде обсъдено на среща днес в МЗ, д-р Грозев припомня позицията на БЛС,  според която той трябва да бъде отменен. Той допълва, че от съсловната организация са поискали от министър Семерджиев идентификаторът да бъде спрян чрез ново министерско постановление до окончателното произнасяне на съда. “Изобщо не говорим за въвеждането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ и аптеките, заявили сме категорично несъгласие“, подчертава председателят на БЛС.

Изданието съобщава и за медицинска сестра от спешното отделение на УМБАЛ - Русе, която се е признала за виновна и  е получила условна присъда заради смъртта на възрастен мъж. Срещу 41-годишната С. Панджарова бе повдигнато обвинение, че на 20 април 2014 г. е нарушила задълженията си и с това причинила смъртта на 71-годишния Ж. С. Мъжът получил сърдечна криза и отишъл с жена си в спешното. Сестрата му казала да изчака или да потърси помощ в кабинет в съседната сграда, после отишла да информира дежурния лекар. Съпрузите се насочили към другия кабинет, но на прага мъжът се строполил и починал от инфаркт.

Вестниците отразяват и проведените срещи между ръководствата на МЗ, БЛС и НЗОК по повод предстоящия Национален рамков договор. Националният рамков договор (НРД), който се подписва всяка година между Българския лекарски съюз  и здравната каса, вероятно ще бъде подписан до 28 февруари, информира „Труд“.

„Капитал“ продължава темата с финансовия ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор, като цитира данните на НЗОК, според които през ноември, когато беше въведена системата, касата е платила с 11 млн. лв. повече на клиниките в сравнение с октомври и сумата е 137.1 млн. лв. През декември НЗОК отбелязва, че е платила 138.5 млн. лв., или с 1.4 млн. лв. повече в сравнение с предишния месец.

Спрените с определение на ВАС нови критерии за лечение на хепатит С, срещу които се обявиха и пациенти, и от фармацевтичната индустрия, също намират място в днешния печат. „Съдиите смятат за основателно твърдението на жалбоподателите, че предварителното изпълнение на обжалвания акт ще причини значителни и трудно поправими или непоправими вреди за някои пациенти, страдащи от хроничен вирусен хепатит, тип С“, пише по темата „Дума“.  Изданието припомня, че при встъпването си в длъжност новият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров увери, че касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
suk#


Всичко за коронавируса
Още новини
Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки
29.05.2023 10:19:34

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки

Парите за здравеопазване са подсигурени дори да бъде подписан удължен бюджет. Това заяви категори ...

Румъния: Студенти по медицинско биоинженерство създадоха изкуствено сърце
29.05.2023 09:38:29

Румъния: Студенти по медицинско биоинженерство създадоха изкуствено сърце

Екип от 30 студенти от Факултета по медицинско биоинженерство и Факултета по медицина към Универс ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...