Вторник, 21 Май 2024
17
юли
7
 

ПИМП да е с отделна нормативна уредба, искат от сдружението на общопрактикуващите лекари

Понеделник, 17 Юли 2017 | 16:48:17 Ирина Пекарева
7

Всичко, което засяга първичната извънболнична медицинска помощ, трябва да бъде изведено в отделна нормативна уредба. Това се посочва в отчета на за дейността на ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България за изминали

Всичко, което засяга първичната извънболнична медицинска помощ, трябва да бъде изведено в отделна нормативна уредба. Това се посочва в отчета на за дейността на ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България за изминалия четиригодишен период на управление (юни 2013 г. – юни 2017 г.).

„В процеса на работа по нормативната уредба, у нас се затвърди убеждението, че е необходима сериозна преработка на същата, що се отнася до ПИМП и най-добрият начин да стане това е като се изведе всичко, което се отнася до ПИМП в отделна нормативна уредба“, се посочва в отчета. „Основната причина за това е коренно различното устройство на нашата дейност, както и начина на практикуване на нашата специалност“, отбелязват от ръководството. Като друга причина от там изтъкват и тенденцията ПИМП да бъде поставяна под общия знаменател на извънболничната помощ, което според ръководството на сдружението е некоректно. „За нас това е опит за „замитане“ на същинските проблеми и пренебрегване на структурни различия в съответните направления на системата на здравеопазване“, казват от там и отбелязват: „Резултатът от едно такова отношение може да бъде само недоволни лекари и нашите сътрудници, както и недоволни пациенти, за които нито едните, нито другите имат вина.“

В отчета се напомня и позицията на сдружението по отношение на разпределянето на резерва на касата. „Резервът е резерв, за да се ползва при нововъзникнала необходимост. Действията на всяка една съсловна организация трябва да бъдат насочи към постигане на достатъчни я бюджет по пера, а резервът да бъде финансов „пожарогасител”, посочва се в документа и се изразява категорична позиция „против“ предварителното му разпределяне.

Докладът отбелязва и позицията по отношение на потребителската такса, която според общопрактикуващите лекари трябва да се заплаща от всички, а таксата на освободените да се поема от институцията, която им е дала тази привилегия.

Във връзка с това ръководството на сдружението напомня и варианта, предложен от тях миналата година, който засяга две групи – децата и освободените от такса във връзка с дадено заболяване. „При децата до навършване на 18 годишна възраст или приключване на гимназиално образование, потребителската такса да се заплаща като при лицата, които са упражнили правото си на пенсия. Остатъкът от таксата да се осигури от държавния бюджет през МТСП“, посочват от сдружението и припомнят, че и до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска.

Освободените по повод налично заболяване пък да не заплащат потребителска такса само при прегледите за съответното заболяване, искат от НСОПЛБ. „Това са част от диспансерно наблюдаваните пациенти, но не всички. Ето защо за всички заболявания, за които пациентите са освободени от такса и са извън диспансерно наблюдаваните, да се фиксира брой прегледи, като в тези случаи таксата се покрива от институцията, създала привилегията. Във всички случаи извън горепосочените, лицето заплаща потребителска такса“, искат общопрактикуващите лекари.

В отчета се припомнят още постигнатите за последните четири години подобрения и промени, засягащи работата на общопрактикуващите лекари, не на последно място от които увеличаването с 20 млн. лв. на средствата за ПИМП в бюджета на касата за тази година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eTdb

ОПЛ 17.07.2017 22:54:37

Д-р Грозев, усещате ли, че в най-скоро време ще Ви спретнем наш "Брекзит" и ако Великобритания напуска Европейския, ние ще напуснем Лекарския съюз! БЛС е една безгръбначна административно-квесторска структура, която няма как да обединява антагонистичните в интересите си лекари от ПИМП, СИМП и Болничната помощ. И трите звена се нуждаят от сериозни промени в нормативната им уредба!!!

ПАЦИЕНТ 17.07.2017 22:29:30

НАИСТИНА КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОМЕНИ НОРМАТИВНАТА УРЕДБА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИЗВЪН БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ !!! 1.Да се премахне закрепостяването на здравно осигурените към оказващ ПИМП. 2.Да се премахне капитацията. 3.Във всеки момент ЗЗОЛ да може свободно да избира при кой оказващ ПИМП да се преглежда по цените на НЗОК- срещу 10 лв , така че джипитата да се конкурират помежду си за пациентите. 4. За потребителските такси, които сега прибират директно в джоба си, джипитата да започнат да издават касови бележки, с които да играем в томболото на НАП. Мили джипита, ставате прекалено нахални!!! Вие сте галените деца на "здравната реформа" след 1989 - най-ниско образовани от медицинската гилдия и най- галени от управляващите, от НЗОК и особено от фармацевтичните фирми глезещи ви с парички в плик и екскурзии в чужбина. Най-добре ви устройва статуквото, за това не искайте промяна, защото ще изгубите!!!

123 17.07.2017 21:44:34

Джипките да ги закриват! Да ходят да бачкат в спешното! За 700 лв да видят как се бачка денонощно,не по 5 часа!

Гост 17.07.2017 19:56:21

Абе вие нормални ли сте? Къде сте тръгнали да се цепите и как така се еманцепирахте под влиянието на пещерняка Киров? А той добре се оправя с бюджета на сдружението ви

абе 17.07.2017 22:25:57

Никъде няма да се цепят и ще си налягат парцалите.Че като пуснат баба Злата да се развихри! Тя ще им припомни стария комунистически девиз-"Който се цепи от колектива,колективът му го нацепва колективно"! Ха-Ха-ха!

Гост 17.07.2017 22:49:56

Баси изцепката!

Един ОПЛ на 33 17.07.2017 18:35:12

Крайно време е! Работата ни е специфична!


Всичко за коронавируса
Още новини
Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от
21.05.2024 16:14:46 Невена Попова

Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от "Красива България"

Над 915 000 лв. предоставя през 2024 г. на здравни заведения Министерството на труда и социалната ...

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...