Петък, 29 Септември 2023
30
юни
9
 

Плащане за дейност вместо фиксирани бюджети за болниците предложил д-р Комитов на надзора

Петък, 30 Юни 2017 | 17:21:18 Ирина Пекарева
9

В индивидуалните договори на болниците да няма предварително вписани стойности, а те да бъдат заявявани след извършване на дейността от самите лечебни заведения. Това е предложението на д-р Глинка Комитов, отхвърлено двукратно от Надзорния съвет на НЗО

В индивидуалните договори на болниците да няма предварително вписани стойности, а те да бъдат заявявани след извършване на дейността от самите лечебни заведения. Това е предложението на д-р Глинка Комитов, отхвърлено двукратно от Надзорния съвет на НЗОК.

Припомняме, д-р Комитов подаде оставка от поста управител на касата, за която стана ясно, че е депозирана вчера в деловодството на Народното събрание.  

Вие не приехте моето предложение да не вписваме  предварително стойности в индивидуалните договори, а да ги заявяват след извършване на дейността и чак след проверка като докажем, че дейността е безспорна и е извършена, да я заплатим“, казва шефът на НЗОК пред членовете на надзора на последното заседание на НС от 20-ти юни.

Казах ви така – не разпределяйте никакви пари, нека да видим какво ще извършат първите два месеца и тогава да определим дяловете им според извършената от тях дейност, а не предварително“, допълва той.

Припомняме, за предложението на д-р Глинка Комитов за нов начин за финансиране на болниците се разбра от самия него в края на март, като тогава той не даде повече подробности, обяснявайки, че ще направи предложението си на следващото заседание на Надзорния съвет на касата. Какво точно е било предложението обаче не стана ясно и по-късно, тъй като стенограмата от въпросното заседание, която излезе с повече от месец закъснение, се оказа орязана – тя е с дължина само 20 страници, при проведен тричасов разговор между 14 души, и не съдържа и ред от това предложение на д-р Комитов.

Предложението си управителят на касата припомня по време на обсъждането на новия начин за разпределяне на средствата към болниците, когато бе решено средномесечният разход да бъде определен на 139 млн. лв.

От същия разговор става ясно, че представителят на КТ „Подкрепа“ в надзора Теодор Василев е против т.нар. „надлимитна“ дейност да влезе в средствата, разпределяни към болниците. „Доколкото разбрах, надлимитната дейност на нарушителите е включена и им служи за база за бъдеще. Т.е. този, който се е ограничавал и е държал нещата под контрол, продължава да бъде още по-губещ. Нали така, или нещо не разбирам?“, обръща се Василев към председателя на Надзорния съвет Кирил Ананиев, който предлага новия начин на финансиране. По-нататък в разговора представителят на КТ „Подкрепа“ неколкократно изразява несъгласието си с това надлимитната дейност на лечебните заведения да влезе като коефициент в изчисленията на новите им бюджети, като посочва, че става въпрос за принципи и че с това свое действие касата дава „лоша индикация за бъдещето“. След обяснения от страна на няколко от членовете на надзора защо това е необходимо, Василев се обръща към председателя с думите: „Г-н Ананиев, ти разсъждаваш като икономист, но лечебните мениджъри са доктори, те не разсъждават като тебе. Те не разсъждават, че това е величината 100 и тя е непреодолима величина. За тях няма таван. На този етап те ще приветстват това нещо, ще поемат глътка въздух, ще кажат ок и след пет месеца ще искат още.

В крайна сметка обаче болшинството от членовете на НС се обявяват „за“ приемането на новите бюджети така, както са предложени, с включена надлимитна дейност като база за определяне на средствата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z8f@

гост 02.07.2017 18:43:36

Това НЗОК трябва да реформира или изобщо да се закрие . Там работят хора, които само се вълнуват от заплати, ДМС и да направят някоя далавера. Трябва Прокуратурата да влезе и да види какво са правили там. КОМИТОВ ОТИВАЙ СИ ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ДИРЕКТОРИ, НАЧАЛНИЦИ НА ОТДЕЛИ. Хубаво и дипломите на служителите да се проверят

Гост 03.07.2017 00:53:21

Коя Прокуратура? На Дебелянча или на Тиквата? Всичко е гнилоч в тая дупка. Бетер африканците с ме вече станали.

гост 02.07.2017 17:58:37

Ами този теодор Василев нали им беше зам. директор когато митьо петров и комитов бяха екип защо го махнаха два пъти от нзок и сзок само с кражби и изтоване

Надзорник 01.07.2017 22:26:20

Предложението на лицето Комитов е повърхностно и обвито в демагогия. Липсва анализ, както и финансова обосновка. Той, Комитов, казва това което лекарите искат да чуят и се опира на максимата "...след мен потоп...".

Гост 02.07.2017 09:27:50

Аман от долнопробни търтеи-надзорници, които грам качествена работа не са свършили за системата. Стоят единствено да си наглеждат схемата, да не би случайно някой управител или директор на каса да им я развали. Всички от последните 7 - 8 години сте за затворите, начело с незаменим Кирчо!

Гост 02.07.2017 14:51:57

Викаш, миналата година баретите объркаха мишената - вместо да нахлуят в касата, погнаха фонда за лечение на деца! Или просто ги домързя да продължат и с касата!

Гост 01.07.2017 11:58:14

Честито на новия Управител на НЗОК, светлината в българското здравеопазване -Лъъъъъчооо Мооозъка! За заместник да се подготвя съветничката на Валери Симеонов и два пъти дисциплинарно уволняваната от НЗОК "адвокатка"

Сзок 01.07.2017 22:28:04

Дрън, дрън. Харчи си шесте заплати и не се излагай, че току виж се разбрало как си ги получила и какво работиш след тях.

Гост 30.06.2017 22:50:47

Щото са педали


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...