Четвъртък, 08 Юни 2023
13
септ
6
 

Поредица от нарушения довела до уволнението на д-р Троева

Потърсих адвокат, ще се защитавам и ще търся отговорност от министъра, заяви уволнената директорка на ЦФЛД

Сряда, 13 Септември 2017 | 11:44:34
6

Решението за уволнение на д-р Тинка Троева като директор на ЦФЛД е „в резултат на натрупвания“. Това обясни пред БНТ здравният министър проф. Николай Петров, като уточни, че в много случаи е бил недоволен от работата на директора, но послед

Решението за уволнение на д-р Тинка Троева като директор на ЦФЛД е „в резултат на натрупвания“. Това обясни пред БНТ здравният министър проф. Николай Петров, като уточни, че в много случаи е бил недоволен от работата на директора, но последният е „прелял чашата“ на търпението му.

„Грубо погазване на правилата, разписани в правилника, в закона за работа. Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече, че това дете първо трябва да е консултирано в трансплантационен център, наш, и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено. И аз съм пред дилемата дали да не подпиша този формуляр S2 и да се доверя на правна дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които веднага провериха случая. И двата доклада са, че това е закононарушение“, коментира проф. Петров, като обобщи, че ако не подпише, поставя живота на детето в риск, а ако подпише, става „клиент“ на прокуратурата.

„Проф. Спасов (директорът на УБ „Лозенец“, б. р.) лично го помолих да изиска от Германия всички изследвания и документи, да го консултира по документи, да го впише в регистъра на агенцията, та да мога аз да подпиша въпросния формуляр S2, и това се разви в рамките на събота и неделя. Т.е. всичко да бъде законно, да помогнем на детето, което е първа задача, и второ, да го направим по законния начин“, обясни той как е излязъл от ситуацията.

Министърът разказа още, че случаят не е консултиран с двете лечебни заведения у нас, които правят чернодробни трансплантации – ВМА и „Лозенец“. Детето е изследвано в наша болница, но не трансплантационен център, посочи той и изрази недоумение защо все пак, след като на бебето са направени необходимите изследвания у нас, то е изпратено за повторни изследвания и в Германия. „Никой няма право, законово да изпраща за втора процедура, примерно изследвания, още веднъж в Германия и за това нещо 10 хил. евро са заминали“, коментира проф. Петров.

Той заяви още, че това дали трансплантацията на детето може или не да се направи в България, трябва да кажат само специалистите от двата трансплантационни центъра – ВМА и „Лозенец“. „Нито един от двата центъра обаче не знае за случая. Това е безобразие“, заяви министърът, отбеляза, че в казуса има много въпроси, на които не може да си отговори и по тази причина е изпратил сигнал до прокуратурата. „Да се разследва цялата хронология на този казус, защото, за съжаление, той е последният, но не единственият“, подчерта той.

Запитан има ли съмнения в допълнителни интереси във връзка с избора на клиника в Германия, министърът заяви: „Чувал съм доста хипотези в тази област. Дори за различни ценоразписи. Една цена за трансплантация на местни граждани от съответната европейска страна и съвсем друга цена за български граждани. Определено имам съмнения за такива практики, имайки предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника, от друга страна. Но това не ми е работа, надявам се прокуратурата да го разнищи добре този проблем. Имам съмнения.“

От своя страна д-р Троева, която се включи по телефона след интервюто на министъра, реагира на думите му така: „Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне дотук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие и след като обсъдя това, което казвам, с него. Само бих ви казала следното: разбира се, че ще се защитавам, защото досега съм живяла един почтен живот и съм длъжна да се защитя. Това, което каза г-н министърът, мога да го оборя в много точки, и то с доказателства, това първо, и второ, обаче съмненията му за канали и за изтичане – това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Така че там аз наистина ще потърся отговорност. Това е просто недопустимо обвинение за нашето семейство“, заяви тя.

Случая коментира и Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“, която е член на Обществения съвет на фонда. Тя заяви, че подкрепя д-р Троева в ситуацията и цитира становищата, изисквани от двама лекари, като не пожела да назове имената им. По думите й, според единия лекар у нас няма възможност да се проведе лечение на бебето, тъй като то е много малко и в страната ни няма достатъчно опит с такива деца. Според втория пък чернодробната трансплантация можело да бъде извършена при условията на по-ограничен опит от български специалисти, както и в чужбина – при условията на по-добър опит в реализирането й.

„Разбирам, че има административни нарушения, но това според нас не е повод за уволнение. Д-р Троева не е взела еднолично това решение“, каза Георгиева и допълни: „Проф. Петров е изключително отговорен министър, но смятам, че той постъпи прибързано.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VaAY

ПАЦИЕНТ 13.09.2017 21:41:21

Този фуражкаджия да си взима шапката заедно с другите шапкари/ зам.министърът Мирослав и шефът на НЗОК "Плочкаджиев" / и да се омитат, че ще съборят "бат Бойко" и цялото правителство!!!

Гост 13.09.2017 18:11:30

Петров, разкажи за кражбите във ВМА и схемите ти с покойния Тонев. Какъв мъж си, та го остави сам накрая.

Гост 13.09.2017 13:55:28

Не съм Балтов, но ще ти отговоря, че всеки български лекар, от 50 години нагоре знае, че Троева е далеч по-добър здравен менеджер и специалист от Петров, както и всеки наш колега лекар се досеща, че това уволнение е по политически причини. Само ще му напомня на Петров, че и Тонев правеше години наред подли номера на Троеви и накрая истината излезе наяве.

tinka 13.09.2017 13:15:38

Балтов, ти ли си дет ги пишеш тавиз рабти за министеро бре? Внимавай момченце, да не те стегне шапката

Гост 13.09.2017 13:15:35

Тежко корумпиран и зависим шапкар

Гост 13.09.2017 12:55:49

Petrov e glupav mishok s podarena profesorka. Absoluten glupak, koito si nameri maistora.


Всичко за коронавируса
Още новини
Жена, помогнала на стотици деца, търси помощ за своето
08.06.2023 13:32:52

Жена, помогнала на стотици деца, търси помощ за своето

Даниела Николова (LD) е помогнала на стотици деца да ...

Понеделник може да е най-честият ден за сърдечни инциденти
08.06.2023 12:45:52

Понеделник може да е най-честият ден за сърдечни инциденти

Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката през уикенда, но сега изследователи т ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...