!
Вторник, 27 Февруари 2024
26
юли
12
 

Проф. Татяна Бенишева:

Предстоящото европейско председателство е уникалният ни шанс за ЕМА

Сряда, 26 Юли 2017 | 10:39:36
12

Ако седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се премести у нас, печелим световен престиж и финансов ресурс от 300 млн. евро годишно, с които агенцията оперира. Това посочва преподавателят във Факултета по обществено здраве при МУ –

Ако седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се премести у нас, печелим световен престиж и финансов ресурс от 300 млн. евро годишно, с които агенцията оперира. Това посочва преподавателят във Факултета по обществено здраве при МУ – София проф. Татяна Бенишева в интервю, публикувано на страницата на БЛС. „В Европейския съюз на лекарствата се падат финансови средства, които са няколко пъти повече от целия вътрешен продукт на нашата страна.  Печелим и активни контакти в сектора на фармацевтичната индустрия, както и ползи за родното лекарствено производство чрез  разширяване на неговия кадрови и експортен потенциал. Печелим  разрастване на експертизата чрез обмен на кадри на българската Изпълнителна агенция по лекарствата. Полза е и това, че промяната на местоположението на ЕМА ще бъде последвана от миграция на големи консултантски и фармацевтични компании, а те разрешават лекарствата в Европейския съюз по централизирана процедура. Така че  преместването на Агенцията е свързано със сериозни интереси за страните на ЕС“, посочва тя.

По думите й, предстоящото европейско председателство е уникалният шанс на България да спечели надпреварата за ЕМА. Според нея биха ни предпочели и заради иновативната индустрия. „Във връзка с нея трябва да се избегне влиянието на локалната индустрия, за която лобира всяка развита държава. Ние просто нямаме такава индустрия“, казва проф. Бенишева.

Като друг плюс бившият шеф на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата посочва факта, че ако дойдат у нас, 890-те служители на агенцията биха имали много по-висок стандарт от досегашния си, което може да ги привлече.

Един от минусите е нуждата от специално оборудване и обезпечаване с информационна система за всички комитети, отбелязва тя, но изтъква: „Когато се реши кой ще е домакин на ЕМА, това със сигурност ще привлече инвеститори.

Важно е да не чакаме и да осъзнаем, че нашето кандидатстване, независимо от крайния резултат, означава, че ще се чуе предложението и името на страната ни, което в дългосрочен план е от полза за нас.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aWD*

Проф. Татяна Бенишева 01.08.2017 00:30:56

Виждам, че всички сте анонимни, но бих желала да ви информирам, че днес на 31 юли 2017 г. България все пак издигна кандидатура за ЕМА. Вижте сайта на Министерски Съвет, там тази информация е оповестена. Мога да заявя, че независимо от изхода на този процес, Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ ) www.badibg.org успя да алармира по всички направления всички структури на правителството, че сроковете кандидатстване за ЕМА изтичат и това очевидно даде резултат. Ето за колегата от ЕМА и линка. http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=4260&g=

Работещ при Папата 27.07.2017 23:17:37

Нещо не ясно и всички пишете някакви щуротии, едно е видно, че нямаме нито лице, нито самочувствие даже да подадем молба за ЕМА. Бат Бойко написа, че и за ЕМА и че даже и за финансовото Сити ще кандидаттва, ако му стиска да го направи!! Този който работи в ЕМА да си затвори плювалника, ако не си фантазира, че работи там.!! Колко са наемите за кимизарниците там и колко са му транспортните разходи в Лондон, що не го напише и колко са билетите, наемите и хотелите тук и колко струват там, ами цените в ресторантите, що не каже колко пъти ходи в месеца на ресторант там, господинът с 6000 евро. ???? Да не говорим какви са хотелите и сървисът им там и на какви цени. Това че нямаме държава и полици даже фасе да си покажат пред ЕС..Този от ЕМА, очевидно е ясно, колко работи там, щом като не знае колко централи на фирми са там, само заради ЕМА и пише небивалици !!! Ние имаме всички опции, но къде е лобито на БГ за да го избута това за ЕМА, неща които нямаме..!!! Да не би Лондон да не е Азия, та там има повече азиатци от самата Азия??? Румъния е в листата. за ЕМА. очевидно имат държава и политци. Ами ако отиде ЕМА в Румъния, няма ли да ви е яд .??? Относно Председателството.. този откъде толкова знае.. то и Тезера Мей не знае .кога точно ще излязат след тези избори и колко ще се проточат преговорите за всичко там, а тоз е написал, че есентта ще е ясно!! Къде го прочете това "господинът от ЕМА" нека да посочи инфо или линк.!! Ясно, че и да сме в ролетката не ставаме.!! Добре че тая Бенишева е поне нещо е написала, ама няма кой даже да го схване, че не е идеята за ЕМА, а борабата за някое ЕС парче, което никой няма да ни даде, ако не си го избориме или изтъргуваме.

Работещ в ЕМА 28.07.2017 15:31:33

Хей отворко, може ли по-спокойно? В ЕМА работят 15 българи, какво странно има в това? Всяко от моите твърдения може да бъде доказано. Моята заплата е доста по-голяма от 6,000 евро и мога да си позволя да ходя всеки ден на ресторант. Искаш линк за избора на ново седалище за ЕМА. Ето ти го: Procedure leading up to a decision on the relocation of the European Medicines Agency and the European Banking Authority in the context of the United Kingdoms withdrawal from the Union http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/06/22-euco-agencies-relocation/ Стр. 3: In order to allow for a smooth and timely relocation of the two Agencies, the objective is to reach a decision on the new locations in the autumn of 2017. It is envisaged that the decision will be taken in the margins of the General Affairs Council (Art. 50) in November 2017. Ти може ли да докажеш твоите твърдения? С линк разбира се.

Работещ в ЕМА 28.07.2017 15:04:16

Хей отворко, може ли по-спокойно? В ЕМА работят 15 българи, какво странно има в това? Всяко от моите твърдения може да бъде доказано. Моята заплата е доста по-голяма от 6,000 евро и мога да си позволя да ходя всеки ден на ресторант. Искаш линк за избора на ново седалище за ЕМА. Ето ти го: Procedure leading up to a decision on the relocation of the European Medicines Agency and the European Banking Authority in the context of the United Kingdoms withdrawal from the Union http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/06/22-euco-agencies-relocation/ Стр. 3: In order to allow for a smooth and timely relocation of the two Agencies, the objective is to reach a decision on the new locations in the autumn of 2017. It is envisaged that the decision will be taken in the margins of the General Affairs Council (Art. 50) in November 2017. Ти може ли да докажеш твоите твърдения? С линк разбира се.

Работещ в ЕМА 27.07.2017 17:38:05

Не знам какъв специалист е въпросната професорка, но виждам няколко откровени лъжи: 1. Финансовият ресурс от 300 млн. евро годишно, с които агенцията оперира не се "печели" от България, а от тези, които участват в оценката на лекарствата. Те включват много национални агенции, сред които България я няма. 2. Големите консултантски и фармацевтични компании не разрешават лекарствата в Европейския съюз по централизирана процедура, а Европейската комисия по препоръка на ЕМА (CHMP). 3. Предстоящото европейско председателство не носи шанс на България да спечели надпреварата за ЕМА, защото това ще се реши през ноември когато България няма да е председател. 4. Ако дойдат у нас, 890-те служители на агенцията биха имали много по-висок стандарт от досегашния си, което може да ги привлече. Това е най-голямата лъжа от всички. Поне 60% от персонала няма да дойдат в България, защото доходите им ще паднат близо 3 пъти. Как някой, който е получавал 6,000 евро в Лондон (коефициент 1.42) ще има по-висок стандарт получавайки 2,200 евро в България (коефициент 0.52). Zdrave.net, защо не публикувате проверена информация?

Гост 27.07.2017 14:36:52

Доколкото съм запознат, при преместването на ЕМА не се очакват местни експерти. Агенцията си идва с екипите и експертите. Би било добре да заявим желание за домакинство на централата, дори и само да бъдем отразени в списъка с кандидати .......как се очаква да получим нещо, без дори да сме го поискали...елементарно е! Очевидно все още има неразбиране на темата с преместването на ЕМА и изискванията към държавите – кандидатки......

watmark 27.07.2017 11:31:25

Ха. Ема в България? смех. ЕМА означава hi tech. Експерти и експертизи. при това много. Какво можем да предложим ние? Ниски наеми? Евтина храна? Кофти хотели? Мърлява комуникация? Азиятски град. Да не ставаме смешми със желанията си. Все едно е да кандидатстваме за преместването на лондонскот сити. нещо такова. само че финансови експерти имаме много повече от лекарствени. Не се връзвайте на Бенишева. Тя очаква кацата с мед...

Гост 27.07.2017 10:53:38

Следя процеса за новата държава – домакин на ЕМА сериозно и съм впечатлен от професионализма и експертизата на Татяна Бенишева. Професорката коментира и провокира общественото внимание по темата ЕМА още от пролетта на миналата година. В България ни трябват повече такива хора, които гледат в перспектива, проучват, следят и анализират конкретна ситуация и имат отговори и решения на сложни казуси. До броени дни ще стане ясно държавните органи, от които зависи кандидатстването на България, какво и дали са предприели.

Фен на сайта 26.07.2017 22:41:32

Нейните семинари са много актуални и няма кой да организира подобни неща в сектора .... били сме много пъти на тях ... супер са. Толкова хора няма на другите форуми у нас..... винаги има нещо ново., а подобни други семинари в повечето случай са вяли и сухи. Относно компромати, не са ни известни такива... ...... напротив обратно.

Аз 30.07.2017 13:33:05

Бенишева въведе европейски подход в повишаването на квалификацията на регулаторите във фармацевтичния сектор. Подобно нещо преди тя да създаде асоциацията у нас липсваше, на такова ниво, толкова често и с лектори от практиката в цяла Европа. Ако имаше повече хора с нейния капацитет, България отдавна щеше поне да е сред кандидатите за домакинство на ЕМА.

Гост 26.07.2017 13:39:07

Бенишева най-добре да се занимава с нейните си конференции. Толкова компрометиран човек.

Аз 30.07.2017 13:24:35

Няма защо да се чудим, че нещата в България са в трагично състояние. С тази омраза и завист трудно може да се върви напед. Смели сме като сме анонимни, а иначе предпочитаме да си се спотайваме - каквото прави и държавата като дори не полага усилия поне да сме в отбора на кандидатстващите, а не на предизвестено губещите.


Всичко за коронавируса
Още новини
БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките
26.02.2024 17:38:38

БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките

„Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услу ...

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград
26.02.2024 17:19:06

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград

Хирургът д-р Димитър Димитров, който бе спряган за изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...