!
Вторник, 18 Юни 2024
01
юни
4
 

Прокуратурата внесе в СГС обвинителния акт срещу д-р Валентин Павлов

Четвъртък, 01 Юни 2017 | 12:26:50
4

Прокуратурата внесе днес в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу зъболекарите д-р Валентин Павлов и д-р Венета Павлова и анестезиолога д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщиха от СГП.

Прокуратурата внесе днес в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу зъболекарите д-р Валентин Павлов и д-р Венета Павлова и анестезиолога д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщиха от СГП.

Според обвинението д-р Валентин Павлов е виновен за смъртта на 11-годишния Алекс, който преди година постъпва на лечение в клиниката му за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.

„Д-р Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност „Орална хирургия“ под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки“, пише в обвинителния акт.

Според проведеното разследване на 14 юни 2016 г., към 14 ч., Алекс е поставен под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието „малигнена хипертермия“. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В „листовката“ изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период, твърдят от СГП.

„От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо“, пише обвинението.

Според прокуратурата, след като Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага „дантролен натрий“, който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца. „След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в „Пирогов“ и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс не е бил придружен до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура, за мониториране. Детето е откарано в „Пирогов“ в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено“, пише още в акта.

За престъплението законът предвижда наказание от една до шест години „лишаване от свобода“, като съдът може да постанови и наказание „лишаване от право да упражняват медицинска професия“ за определен срок. Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uvAc

академик 01.06.2017 15:15:40

Дали е МХ или не, тепърва ще се изясни. Изключително интересен е фактът, защо всички институции, които са били запознати със смъртта на детето - МЗ, Медицински одит, Пирогов, а и Павлови естествено, мълчаха от юни 2016 година до началото на тази година. И че единственият подал сигнал е бащата на детето. Кой ще обясни това?? Всички са в кюпа по партийна -дсб линия и всички, до един, са се мъчили да прикрият Павлов. Очаквам сега шефовете на зъболекарския съюз на наскачат по амбразурите и разкажат отново приказката за "благотворителя" Павлов.

Гост 01.06.2017 22:03:24

Пешко и ортаци прикриваха съпартиеца си доста време! Проверете му и фактурите по здравна каса. Може да стане още по-интересно.

главанак 01.06.2017 14:25:32

С риск от такова усложнение са всички ендотрахеални инхалационни анестезии, в мнооооого болници. Без наличие на дантролен.

гъдю 01.06.2017 14:22:57

Коментар - дантролен не е разрешен в БГ, но има процедура, по която може да се достави. Консултациите с анестезиолог са задължителни, но консултация с кардиолог и педиатър - не. Дали има нужда от тях, решава анестезиолога. Никой не може да предвиди развитието на малигнена хипертермия. Има някои насочващи към мислене в тази посока стигми, но не е задължително ако ги има, да се развие усложнението или ако ги няма, да не се развие. По време на анестезия може да се случи всичко, при всеки пациент.


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...