!
Сряда, 24 Април 2024
26
юли
38
 

Лобистите да знаят – кръстя се само пред един Господ – закона

Първата работа на проф. Плочев ще е преразглеждане на алгоритъма на пътеките (обновена)

НЗОК не е банкомат и гише за чекове

Сряда, 26 Юли 2017 | 16:19:13 Полина Тодорова
38

Преразглеждане на алгоритъма на клиничните пътеки - това ще е първата задача пред проф. Камен Плочев, ако той бъде избран от депутатите за управител на НЗОК, стана ясно от изслушването му пред членовете на парламентарната здравна комисия. По ду

Преразглеждане на алгоритъма на клиничните пътеки - това ще е първата задача пред проф. Камен Плочев, ако той бъде избран от депутатите за управител на НЗОК, стана ясно от изслушването му пред членовете на парламентарната здравна комисия.

По думите му в промяната на клиничните пътеки е скрито „разковничето”. „Чета безумия, колеги”, обърна се той към депутатите от здравната комисия в коментар за клиничните пътеки. От думите му стана ясно, че в плановете му влиза създаването на експертен борд с участието на различни специалисти, с чиято помощ да се промени и алгоритъмът на пътеките.

Проверки

Сериозно място в представеното изложение на проф. Плочев заеха мерките за повишаване на контрола, като за целта той планира по-засилени проверки от страна на касата, съвместно с ИАМО, както и съсловните организации, включително и внезапни инспекции от страна на НАП. „Необходимо е да се налагат незабавни санкции при констатиране на нарушения по време на непосредствения контрол, без да се чака отчитане на съответната дейност”, е разписано в програмата му.

Лобизъм

Проф. Плочев се закани да сложи  край на лобизма, който по думите му е заложен в сегашната дейност на касата. „Лобистите трябва да знаят, а ако не знаят, да чуят – кръстя се на един Господ  - закона и правилата за неговото приложение. Не тръгвам на война, но ще наложа взаимоотношения, лишени от некоректни помисли и ходатайства”, заяви той във видимо нелишената си от колорит презентация. „Няма да допусна, бъркайки в общия кюп, да взема пари от един, за да ги дам на друг с цел да прикрия некадърност, а може би и корупционни замисли”, подчерта проф. Плочев. Като пример за лобизъм той посочи търсенето на консултантски мнения на експерти от страна на НЗОК, на които обаче не се заплаща. Според него е нужно и оптимизиране на дирекциите на касата чрез вътрешно преструктуриране, както и намаляване на разпокъсаността в НЗОК, която по думите му в момента води до проблеми с информацията в касата, включително и неточни данни. Като част от плана за промени в касата, той планира създаване на аналитично звено с актюер, който ще отговаря за цените, на които касата закупува дейност, както и за оценката на капиталовия резерв на фонда.
Няма да допусна административни своеволия, формално отношение или административно футболизиране на гражданите”, подчерта проф. Плочев в представянето на визията си за управление на НЗОК.

Лекарства

Силно място в програмата на проф. Плочев заема прогенеричната политика, която според него ще доведе до намаляване на разходите на касата за медикаменти под патент и същевременно ще даде възможност за лекуване на по-голям брой пациенти, страдащи от социално-значими заболявания. Според него е нужно да има възможност за реимбурсиране на цели лекарствени терапии, а не само на един отделен медикамент, както и създаване на отделен фонд за финансиране на лекарствата за редките болести.

Болници

Строга финансова политика към болниците пролича още в представената програма на проф. Плочев. „НЗОК и РЗОК са задръстени от писма на ръководители на здравни заведения, които искат пари. Те разчитат на принципа, че на малкото дете му се дава каквото иска, когато плаче, и непрекъснато плачат пари. Ние сме съгласни, че на малкото дете трябва да му се дава, но ако го обичаш истински, ще му даваш, колкото трябва, за да не го разглезиш”, коментира той. Нещо повече, проф. Плочев обясни, че възнамерява да ограничи до минимум писмата до Надзорния съвет за „оправяне на управленчески грешки, тоест за пари извън договореното”. От болниците той ще изисква и публично данните за извършената от тях дейност.

Проф. Плочев беше категоричен, че НЗОК не е „банкомат” и „гише, на което се изпращат чекове”, а пълноправен участник при договарянето на медицински услуги, който заплаща само за договорени количества при договорено качество.

Той отбеляза още, че в момента касата плаща за бутикова стока, а получава „Илиянци”. В този контекст единственият кандидат за шеф на касата посочи, че всяка загуба на „играч” на здравния пазар е за сметка на НЗОК, докато всеки финансов успех е само за него. „Всеки участник в този бизнес казва – аз работя за пари и печалбата е незаменим компонент от цялостната ми дейност. От фонда обаче казваме – тези пари не са наши, не можем да ги даваме на играчи, които не могат и не искат да си правят сметката”, категоричен бе той.

Сред другите приоритети на проф. Плочев, ако бъде избран начело на НЗОК, ще са изваждането на групи заболявания от болничната към извънболничната помощ; отпадането на направленията за специалист на хартиен носител още преди въвеждането на електронната здравна карта, както и корекции в лимитите за лабораторните изследвания, образната диагностика и други.

След изслушването му пред здравната комисия предстои парламентът да гласува кандидатурата на проф. Камен Плочев за управител на НЗОК, което се очаква да стане в петък.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U2#j

Пациент 27.07.2017 22:42:18

Ако професор Плочев не сложи надгробна плоча на НЗОК и не отвори път за демонополизация на здравното осигуряване, сигурна е надгробната плоча на цялата военна хунта оглавила здравеопазването/ здравен министър, зам-здравен министър, шеф на НЗОК са все от "котилото" ВМА/

още по-стар доктор 27.07.2017 15:34:23

Аз пък пък ви казвам, видно от изложението на проф. К. Плочев че този път нещата ще потръгнат. Не е нужно да се познава в подробности цялата нормативна база, защото тя също може да бъде променена за в бъдеще. Има графа Правилник за устройството на НЗОК на сайта на касата но някои може ли да ми каже защото този прозорец не се отваря - просто защото този правилник от мнаго години не е обновяван и не отговаря на съвременните изисквания. Проф. Плочев идва от системата на здравеопазване а не от друга планета а що се касае за договореностите в НРД нека имате предвид това което той казва за лобитата. Възможно е да се либерализира по много начини достъпа до СИМП като се прескочи ОПЛ! не знам дали е безумец и послушко Митю Петрофф, но за него идват трудни времена. Каквито и глупости да пишат дементните създания още твърде рано да ни натоварват със свойте очаквания пък били те зависими или независими.

Гост 30.07.2017 23:15:14

Ще преслочиш ОПЛ, ама 4300 частни лекари ще ти се стоварят на главата. ОПЛ са най важните от цялата ИМПомощ. И лабораториите! те ти дават насоката на диагнозата!

Гост 27.07.2017 18:28:02

Митю Петрофф е пътник. Трудно ще му е другаде не в касата, заедно с държанките му цветелина и ирена.

Гост 27.07.2017 23:44:57

Пътници сте вие, въшли с въшли. Отровихте атмосферата в цялата каса за петилетки напред. Ставате само да лобирате и крадете. Не се наядохте и това е.

Старият доктор 27.07.2017 17:49:13

За 17 години се нагледахме на всякакви дето идват уж "от системата" и дето учат закони, наредби и правилници в крачка! Доведоха ни до тоз хал! А този дементен екземпляр (само не ми казвайте че не е щото го познавам лично) не е помирисвал нещо различно от инфекциозна клиника на ВМА, не можа да се пребори дори за шеф на ВМА. За такива СИМП и ПИМП са terra incognita. За тях на този свят има само болници и всичко друго са глупости. ВЕРВАЙТЕ МИ! А за лобитата в СИМП и ПИМП какво ще речете а? НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НЯМА КАК ДА ИМА. В нормалния свят пирамидата на здравните услуги е в правилна посока, у нас обратно. И точно такива тъпанари даваха акъл едно време как пътеките така, пък онака, колко на кого и как. Та Плочев ще ми говори за лобита? Та той иска да е от тях, ама не му дават! А защо толкова разбиращия "още по-стар доктор" не се кандидатира за шеф на НЗОК? Щото си няма лоби да го предложи? И да му елиминира конкуренцията?

Старият доктор 27.07.2017 12:39:25

Пак ви казвам, видно от изложението този дядка не познава изобщо нормативната база, устройството на НЗОК, системата на здравеопазване изобщо, договореностите в НРД. В друго медийно писание беше обявил, че ще освободи и достъпа до СИМП! Абе страшно е направо! Иначе го тикат напред щото е безумец и послушко. Митю Петрофф ще върши глупостите, а това дементно създание ще говори от негово име. НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ДОБРО ОТ ТОЗИ "НЕЗАВИСИМ ЧОВЕК", ЗАЩОТО ОТ НЕГО НИЩО НЕ ЗАВИСИ.

Доктор на средна възраст 29.07.2017 14:02:31

Старий екстемисте, кога ще разбереш, че докторите не се делят на дядки и младежи, а на знаещи незнаещи. Стига насмешки и пророкувания,а се залови за сътрудничество.

гост2 27.07.2017 10:33:20

"Лобистите в здравната каса трябва да знаят, че се кланям на един господ - закона и правилата, и няма да толерирам некадърност и корупция", каза Плочев . Ами по тази логика най напред трябва да уволниш всички директор дирекции, началници на отдели и всички от контрола които са много корумпирани. Също така и баба Зоя Вълева ., приятелката на Деса Атанасова която играе страшно в корупционни схеми.

гост 27.07.2017 09:44:53

Абе проф. Плочев, казал сте че ще има нова административна струттура но няма да уволнявате, Вие незнаете какъв боклук има там и ако не го махнете сте аут. Помислете.

Гост 27.07.2017 10:02:44

Няма да уволнява, те доброволно ще напускат.

гост2 27.07.2017 13:05:17

Те доброволно няма да напускат защото никъде няма да взимат тези заплати и ДМС.

гост 27.07.2017 08:20:45

По добре намали заплатите в НЗОК на служителите защото по цял ден се мотат по улиците махни ДМСонда. им и намали численният персонал там. Много са а по РЗОК е намален и са с ниски заплати и ДМС. Повече от 200 човека не е необходимо да има в НЗОК , а контрола да се извършва от Агенция медицински одит. Тогава ще видиш как ще върви работата на фонда.

Ха ха ха 27.07.2017 08:30:29

Баба Злата и качествен контрол! Това кога е било и кога ще бъде?

Гост 26.07.2017 23:37:22

На униформен ми прилича проф.Плочев!Само генерали се назначават вече на позиции.Жал ми е за оптимистите,дето чакат нещо добро да дойде от тази мафия...

НЗОК 26.07.2017 22:30:27

Амбициозен план за лекарствената политка. Дали ще успее да отговори на очакванията шефката на лекарствата юристката по образование Цветелина Дешкова. Освен това винаги трябва да я приеме с нейната сянка Ирена Бенева. Влизайки при него трябва да им подхвърли нЕкакви пари. Те без това не почват. И да не забравяме -те са държанки на всеки, сега на Митето Петров, утре на който им подхвърли мангизи

Гост 26.07.2017 23:54:39

Ти отдавна не си в НЗОК, така че не цапай форума с глупости.

Hristov 26.07.2017 21:17:45

Що ли се сетих за генарала - нужникар от Швейк?! Сигурно заради изразните средства.

Гост 26.07.2017 20:13:42

И този нищо няма да направи(освен за себе си)!!!

Гост 26.07.2017 19:55:43

На малките деца не им се дава това, за което плачат! Нека парите на всички нас да следват пациента(потенциално всички ние). Дано да има публичност, прозрачност и отговорност при разпределение на бюджета!

Друг реалист,клонящ към песимизъм 26.07.2017 19:34:38

Дано удържи на натиска, защото такъв ще има от различни места.Дано успее да прокара най-вече промени в алгоритъма на пътеките, много разширени индикации има, много възможности за заигравка.За контрола,хм, трябва нова методика,ама нормална,осъществима,с ясно разписани адекватни правила,приложима и на практика.Проф.Плочев,гледаме с надежда към Вас,тя надеждата последна умирала.

Гост 26.07.2017 21:58:06

Олеле човека още не е дошъл и се започна.Тука ли ще чете професорът за твоята надежда, работа и ум е необхидим, ма скъпа. Егати патицата!

Много умно! 26.07.2017 23:38:11

Явно голямата , бяла при това патица си ти- как пък не схвана иронията за надеждата?????Но то се иска освен да остроумничиш,малко и акъл да вложиш! Разбира се който каквото има-това влага.Нищо лично.

Гост 26.07.2017 22:16:35

Много сте нервнички на Пешко хорицата. Душици дребни. Никой няма да ви търпи повече гнусотиите и кражбите.

Очевидец 27.07.2017 16:06:19

Закъснели сте. Но може да й купите още едни за резерва

Гост 26.07.2017 22:22:37

Андреева кротни се. Ходи си купи нови цвички. Гледам изтъркали са ти се тез.

Гост 26.07.2017 19:32:53

Пожелавам му успех. С този кадрови персонал на касата бая зор ще види. От екперта до директора на дирекция са търтеи.

Доктора 26.07.2017 19:28:10

Само да попитам,на какви цени закупува Здравна Каса медицинските услуги?!

Гост 26.07.2017 18:58:33

Първата работа на проф. Плочев нека бъде довършване на разчистването, започнато от д-р Комитов. Това да се извършва безкомпромисно не само в централата, но и по РЗОК, които масово са превърнати във феодални владения.

Гост 26.07.2017 22:43:52

Нима е започвало?! Първо на Бигла!! Правилно за РЗОК

Гост 26.07.2017 23:58:00

Галя Астрата пак ли ще оцелее по линия на ВМА.

Гост 27.07.2017 00:25:26

Да!

..... 26.07.2017 22:24:56

Хо-хо-хо...и бутилка ром. Няма как да довърши главната секретарка. Той Комитов си я е започнал.

Реалист 26.07.2017 18:46:48

Интересно представяне на визията за управление,даже атрактивно поднесено бих казал,но....някои предложения са добри,други за жалост напълно в сферата на мечтите.Желая му успех!

Реалист 26.07.2017 18:46:47

Интересно представяне на визията за управление,даже атрактивно поднесено бих казал,но....някои предложения са добри,други за жалост напълно в сферата на мечтите.Желая му успех!

Гост 26.07.2017 18:18:53

Всичко казано е страхотно на теория, на практика обаче няма кадрови ресурс, с който да бъде реализирано. Не искам да плаша професора, но да има предвид че отива в много голям боклучарник !

Гост 26.07.2017 20:14:45

Подмазвач, как разбра от една статия кое е страхотно .Ако ти си част от кадровия потенциал ще отговаряш за протокола, но по подмазването. При професора това нема да хване.

Песимист 26.07.2017 17:49:26

Дай Боже да им умрат схемите, но едва ли!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...