!
Вторник, 27 Февруари 2024
11
юли
 

Д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация:

Работи се по създаването на трансплантационен център в България

Понеделник, 11 Юли 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


На 8-10 юли се състоя II-та Европейска конференция по трансплантации и физическа активност, инициир

На 8-10 юли се състоя II-та Европейска конференция по трансплантации и физическа активност, инициирана от Европейския комитет по органна трансплантация към Съвета на Европа и Европейската комисия. Конференцията беше насочена към съответните европейски и световни организации, работещи в областта на органната трансплантация, към лекари – трансплантолози, нефролози, кардиолози, хепатолози, лекари по спортната медицина и пациентските асоциации, както и студенти по хуманна медицина, здравни науки, спортни науки и рехабилитация. Пред Zdrave.net директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова разказа за средствата за подобряване на качеството на живот на трансплантирани пациенти.

- Д-р Симеонова, каква беше целта на II-та Европейска конференция по трансплантации и физическа активност?

- Темата беше „Трансплантация и физическа активност“, но конференцията освен Европейска беше и Международна, тъй като имаше участници и извън Европа. Имаше участници от над 15 страни – от Хонг Конг, от Австралия, от Швейцария. Идеята беше да съберем българските лекари, българските пациенти и пациентски организации – т.е. хубавото, което имаме да покажем, за да могат колегите от другите страни при директния контакт с хората, освен при представяне на презентациите, да видят, че имаме както прекрасни лекари тук, така и прекрасни пациенти, които отговорно се отнасят към втория живот, който им е подарен.

- Във връзка с темата на конференцията, постигнато ли е общо съгласие сред трансплантолозите каква е най-подходящата физическа активност за трансплантирани пациенти?

- Има вече доста изследвания, които показват, че физическа активност трябва да бъде предписана на пациента веднага след трансплантацията, в момента, в който той е в състояние да се движи. Разбира се, трябва да бъде свързана с правилното хранене. Трябва да има достатъчно мускулна маса. В Италия вече се предписват физически упражнение едновременно с медикаментите. В зависимост от пациента, неговите възможности, вида трансплантация, изходната му състояние, доколко е увреден преди трансплантацията те могат да варират от ходене до няколко километра до изкачване на стълби. След това се увеличава натоварването и се стига до плуване и тичане. Избягват се контактните спортове, макар че вече има и футболист, който се е върнал на терена след трансплантация. Има вече и трансплантирани пациенти, които изкачват върхове. Това обаче изисква време. Важно е да се превантират първичните и вторични усложнения, включително и предтрансплантационните групи. Нашите трима белодробни пациенти, които вече са трансплантирани (в чужбина - б.р.), знаят много добре, че двама от тях трябваше да напълнеят – т.е. да качат мускулна маса, а един трябваше да отслабне – да загуби мастна тъкан и да подобри мускулатурата на гръдния кош, за да може да понесе трансплантацията и да поеме дишането.

- Има ли вариант трансплантациите на бял дроб да се извършват в България или ще продължава сътрудничеството с клиники в чужбина?

- Работи се в тази посока. Имаме трима трансплантирани, още двама вече са в списъка, а 7 или 8 човека са минали предварителни изследвания. Разбира се, стремим се тези предстоящи трансплантации да бъдат извършени в България. Имаме лекарите, имаме и болниците. Просто в този процес участват страшно много хора и екипите, които не винаги са в една болница, трябва да се сработят и да бъде създаден този голям трансплантационен екип. Колеги от съответните болници вече бяха на обучение, на други им предстои да заминат, тъй като практиката е от изключително голямо значение. Кога обаче ще бъде готов този трансплантационен център в България не бих могла да кажа. Това могат да кажат трансплантолозите, защото те ще го организират. Те взимат предварително опита от други страна и по този начин могат да бъдат избегнати техните грешки.

- Решен ли е проблемът с лекарствата за трансплантирани пациенти? За повечето трансплантирани пациенти е невъзможно медикаментите да бъдат изписвани по генеричните им наименования, вместо оригиналните фармацевтични продуктите.

- Проблемът с лекарствата на трансплантираните пациенти съществува от години. Разбира се, пациентите и пациентските организации първи алармират за проблема, защото първи го и усещат. Винаги, когато възникне проблем сме водили разговори и с Министерството на здравеопазването, и с НЗОК и той е бил решаван в рамките на един месец. Наистина за някои хора дори 30-50 лева на месец са много, ако тези хора са инвалидизирани след трансплантацията. За щастие по-голямата част от пациентите след трансплантация се връщат на работа и живеят пълноценен живот. Винаги има решение. Съществува т.нар. терапевтичен прозорец, форма, чрез която се отделят тези медикаменти от лекарствения списък на Здравната каса. Генериката има своето място при много други заболявания, но в тази област е изключително важно да не се допусне разлика на плазмено ниво. Освен това все още са малко трансплантациите в България и второ – има не само медицинска, но и морална част. Някой е подарил живот след смъртта си и ние не можем да позволим този подарен живот да бъде загубен заради административни проблеми.

- Стана ясно, че промяната в закона, касаеща кръстосаното донорство, ще бъде приета в парламента наесен…

- По-скоро сме готови с предложението за регламентиране на кръстосаното донорство, надяваме се още през септември то да бъде внесено в парламента, тъй като сега е летен период. Междувременно отново ще бъдат подадени документите към колегите трансплантолози, за да бъдат избегнати всички възможни рискове. Трябва да дадем шанс на тези хора, защото нямаме моралното право да им отказваме и те да търсят решение в чужбина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Fnrq


Всичко за коронавируса
Още новини
БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките
26.02.2024 17:38:38

БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките

„Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услу ...

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград
26.02.2024 17:19:06

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград

Хирургът д-р Димитър Димитров, който бе спряган за изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...