!
Понеделник, 04 Март 2024
18
окт
 

Проф. Генчо Начев, председател на Общото събрание на столичния Медицински университет:

Разочарован съм от случващото се в МУ – София, то накърнява имиджа на университета

Вторник, 18 Октомври 2016 | 15:08:25


Подписал съм заповед за освобождаването на проф. Миланова от поста ректо

Подписал съм заповед за освобождаването на проф. Миланова от поста ректор, защото това е в задълженията на председателя на Общото събрание. Това обясни пред БНТ шефът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. „След като се представи протокол от избора и доклад на председателя на изборната комисия, председателят трябва съответно да освободи и да назначи следващия ректор“, поясни той.

„Колкото до законността на свикването, в края на краищата, когато говорим за законност, трябва да се знае, че съдът има последната дума. Останалото е донякъде спекулация“, коментира той.

Проф. Начев посочи още, че председателят на Общото събрание може да свика такова в три случая: по искане на ректора, по решение на Академичния съвет и по искане на поне една четвърт от списъчния състав на членовете на Общото събрание. Той уточни, че е свикал заседанието по третата хипотеза. „Аз получих в един запечатан плик искане за свикване на Общо събрание със съответен дневен ред от 124 членове на Общото събрание – със синьо мастило, трите имена, научните звания и подписите им“, каза той и уточни, че впоследствие е получил три писма, в които трима души са оттеглили подписите си. „Оттам нататък имаше жалба до Административен съд – София град от проф. Миланова, един пък като физическо лице и един път – в качеството й на ректор, по отношение законността на поканата за свикване на това събрание; Административният съд – София град остави без разглеждане жалбата като недопустима с оглед обстоятелството, че поканата за свикване не е индивидуален административен акт и тя не подлежи на съдебен контрол. След това имаше жалба до ВАС, чието определение потвърди определението на градския съд“, разказа проф. Начев.

„Аз съм четвърти мандат председател на Общото събрание. Никога на Общо събрание не са се събирали над 300 човека“, подчерта още той, като припомни, че на заседанието на 11-ти октомври са присъствали 320 души и отбеляза, че не може да се говори за насилствено докарване на хора на заседанието. „И въпреки това поради факта, че не е публикувана поканата на страницата на Медицинския университет, аз предложих събранието да се отложи с оглед на това, че тази хипотеза създава по-нататък евентуално съдебни проблеми. От 320 души 297 гласуваха събранието да се състои“, заяви той. Проф. Начев коментира още, че по негово мнение напрежението в университета до голяма степен се подклажда и отвън.

Общото събрание поначало е публично, но може по решение да бъде закрито, каза още той, като уточни, че решението за закрито заседание е било взето от Академичния съвет. Охраната на заседанието пък проф. Начев коментира така: „На самия мен не ми беше много ясно за какво е тая охрана, още повече, че тя стоеше отвън, пазеше от атентат ли, и аз не знам от какво пазеше, напълно излишно. Може би престараване.“

От думите му стана ясно още, че материалите от Общото събрание ще отидат в съда, тъй като има заведено дело по въпроса. „Те се пазят от председателя на изборната комисия и трябва да се проверят след това от Контролния съвет“, поясни той и допълни: „Бюлетините и протоколите бяха запечатани в кашон и се съхраняваха при председателя на изборната комисия, разбирам, и при проф. Златков“. Запитан редно ли е документите да се съхраняват при проф. Златков, който в случая е заинтересована страна, проф. Начев отговори: „Съдът ще каже според мен. Аз мисля, че когато говорим за легитимност, за законосъобразност, е редно съдът да се произнесе“.

Председателят на Общото събрание на МУ – София, който в деня след заседанието замина за чужбина, заяви, че не е запознат с начина, по който проф. Миланова е изведена от кабинета на ректора, но коментира, че ако действително е било насилствено, това още повече накърнява имиджа на университета. „Т.е. не може да се говори за особена академичност там, където академичността трябва да води“, отбеляза той и допълни: „Самият аз съм много учуден. Не си спомням някога да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи, никога не е бил един кандидатът за ректор, както беше последния път с проф. Миланова и с проф. Златков – винаги е имало двама кандидати, те са имали привърженици и опоненти, винаги е имало различни идеи, имало е сблъсък на идеи, но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало тонът да надхвърли допустимия и проблемите, които е имало в институцията, да се изнасят навън. Аз съм доста разочарован от това, което се случва“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m8yb


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...