!
Понеделник, 04 Март 2024
20
окт
 

Семир Абумелих:

Разходите на пациентите и НЗОК ще намалеят, ако заработи здравното застраховане

Четвъртък, 20 Октомври 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


Работна група към Министерството на здравеопазването готви концепция за развитие на здравноосигури

Работна група към Министерството на здравеопазването готви концепция за развитие на здравноосигурителния модел в България, стана ясно в началото на месеца. Основната цел е да се обсъди законов механизъм, чрез който пациентите няма да се налага да доплащат за здравни грижи, ако вече са дали средства за допълнително здравно осигуряване.

По думите на Станимир Хасърджиев, секретар на Консултативния съвет по здравеопазване към Министерски съвет "Партньорство за здраве", на който здравният министър Петър Москов е възложил създаването на работната група, трябва да се мисли в посока осигуряване на допълнителни средства в публичните фондове чрез допълнително здравно осигуряване.

В България фондове за допълнително доброволно здравно осигуряване съществуваха до 2013 г., когато законодателят наложи да се преобразуват в застрахователи и да започнат да работят според Кодекса за застраховането.

Процедурата по преобразуването на здравноосигурителните дружества в застрахователни се наложи, защото това беше изискване на Европейския съюз, тъй като доброволното здравно осигуряване по същество не се различава от застрахователната дейност за покриване на здравни рискове. В случай на неизпълнение България беше заплашена от сериозна глоба. Това припомни депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих пред Zdrave.net.

„Промяната беше за добро, тъй като по пътя на логиката се налага, че застрахователите имат много по-голям капитал, отколкото специализиран фонд само за лечение. Ако му е на загуба едната дейност, може да компенсира с друга. Това е масово разпространено и в Западна Европа. Например в Германия – ако си направиш застраховка на жилището, има „Екстра“ пакет, който включва и здравето. Той ти е взел парите за жилището плюс още малка сума за здравето и ако се случи нещо, може да компенсира едното с другото. Застрахователните компании са по-гъвкави, докато фондът е много рестриктивен“, каза той.

Като един от главните застъпници на надграждащия модел на здравното осигуряване и демонополизирането на здравната каса, Абумелих има ясна визия за това как трябва да изглежда той в България.

„Като народен представител мога само да кажа какво искам да се случи, а пък експерти извън НС мога да кажат какво точно да се направи. Искам първо да има справедлив модел, при който до едно ниво и бедни, и богати да се лекуват равно. Бедният да не излезе извън системата. Лечебната част е една за всички. Там не трябва да има разлика. Разликата идва в начина на обслужване, да ти обърнат повече внимание, да те хванат за ръчичка и да те водят от кабинет на кабинет“, подчерта Семир Абумелих преди да сподели детайли от собственото си виждане за надграждането на здравноосигурителния модел.

По думите му това, което иска, вече е постигнато, но е за сметка на пациента. Със застраховката нещата се променят – потребителят плаща веднъж определена сума, а застрахователят има грижата за останалото, ако нещо се случи. Здравната каса обаче трябва да съществува, тъй като дава сигурност и защита на всички в системата на здравеопазването. Това, което трябва да се промени, е начинът и размерът на плащанията, извършвани от НЗОК.

„Вместо да плаща на всички топ цената, трябва да направи друго. Ако в момента едно раждане например струва 580 лева и е платено от НЗОК, то поне 50% от родилките дават допълнително пари под масата на болницата и лекуващия медицински екип, тъй като тези 580 лв. не са достатъчни за добро обслужване и ВИП стая. Ако има втори стълб и здравната касата е демонополизирана, всичко ще става законно и легално“, каза Абумелих.

Според него може да се намали сумата, изплащана от Касата и вече вместо 580 лева, да се дават 300 за раждане. Болниците пък сами ще си определят цените, които искат. Така в една болница раждането може да струва 350 лева, в друга – 1200 лв, а в трета – 1000. Разликата между 300 - 350, 1000 и 1200 ще се поема от застрахователя.

Пациентите без застраховка могат да бъдат поети от областните болници, които вместо да работят с клинични пътеки, трябва да са бюджетни. Според Абумелих за България са напълно достатъчни 10 областни болници, в които лекарите пък ще получават достатъчно високи заплати, за да могат да се грижат добре за здравно неосигурените си пациенти.

Всички останали болници трябва да имат сключени договори със застрахователни дружества и да покриват определени критерии за качество на медицинските услуги.

„Тогава в коя болница ще отидеш и какви услуги ще ползваш, ще зависи единствено от това каква вноска плащаш на застрахователя. Ако избереш да даваш минимална вноска, застрахователят няма да ти позволи да отидеш там, където раждането струва 1200 лева, но ще можеш да избираш между други две болници. От друга страна, самите болници не могат да казват произволни цени на медицинските услуги, защото застрахователят ще проверява дали отговарят на всички условия“, поясни Абумелих.

Според него така хем системата на здравеопазване ще бъде регулирана, хем няма да се налага да има стачки. Освен това, ако болниците тръгнат да фалшифицират случай, те няма вече да бъдат проверявани само от НЗОК, а и от застрахователите. „Плюсовете на тази система са, че касата ще намали драстично плащанията, разликата ще се поема от застрахователя, а междувременно могат да се направят 10-12 бюджетни болници в цялата страна, в които лекарите няма да получават ДМС, а чиста голяма работна заплата. Минусът е, че системата е прозрачна“, каза той.

Според Семир Абумелих, въпреки че в момента застрахователните компании предлагат пакети с медицински услуги, системата не им позволява да се развиват. „Надграждащия модел съществува, но не работи. Никой не го ползва, защото НЗОК плаща всички разходи. Това само по себе си елиминира втория стълб на здравното осигуряване“, завърши депутатът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yaXV


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...