Вторник, 27 Септември 2022
05
окт
1
 

Скандалът във Фонда за лечение на деца продължава

Родители поискаха оставката на проф. Пилософ, бивши членове на ОС изнесоха данни за подменени решения, МЗ ще прави проверка

Сряда, 05 Октомври 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова
1

„Нашата цел е да покажем, че системата не работи и това е в ущърб на общ

„Нашата цел е да покажем, че системата не работи и това е в ущърб на обществото и децата.“ Това заявиха петимата членове на Обществения съвет (ОС) към Фонда за лечение на деца, които подадоха оставки заради несъгласието си с начина на работа на новото ръководство на Фонда. Десислава Хурмузова от Гражданска инициатива „Спаси, дари на…“, Нели Логофетова от „Национална асоциация на деца и младежи с диабет“, Милена Златкова от радио „Витоша“, доц. Анелия Буева и Красимира Величкова от Български дарителски форум дадоха пресконференция час преди обявения протест на родителите пред здравното министерство заради работата на Фонда за лечение на деца.

Напусналите ОС на Фонда членове алармираха за редица нарушения, извършвани от новото ръководство в лицето на проф. Владимир Пилософ. Според техните данни за периода от края на април до септември са били разгледани общо 212 заявления на деца само с едно становище, в пълно противоречие с правилника на Фонда. „Оформила се е тенденция на представяне на Обществения съвет (ОС) на непълни и некомплектовани досиета на деца, или с кратко становище, често пъти от едно изречение, без решение дали лечението може да се проведе в България или не“, заяви Нели Логофетова.

По думите на Десислава Хормузова порф. Пилософ е обяснил, че това се налага заради липса на достатъчно време, нищо че ОС връща заявленията за допълнителни становища. „Той обаче обявява, че децата са разгледани на ОС, нищо, че реално няма решение. За него е по-важно да си върже административно гащите, а децата не го интересуват“, каза Хурмузова.

„Директорът на Фонда е между чука и наковалнята. Понякога

сроковете са такива, че няма как да се спазват поради съвсем обективни причини“,

отсече в отговор проф. Пилософ на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването днес.

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пък има въведени нови възможности в правилника.

„Когато има становище на клинична онкологична комисия или на консултативните комисии към лечебните заведения, се дава възможност заявленията да бъдат разглеждани от Обществения съвет без да се чака становище на външните експерти, за да не се налага тези деца да чакат“, каза той.

„Досега конкретни данни за конкретни допуснати пропуски в решения на мен не са ми изпращани. Доколкото разбрах, едно от нещата, за които се говори е, че решението било, че се отлага, а в протокола пишело, че „чака становище“. То е едно и също, повярвайте ми“, допълни д-р Шарков.

Според данните на ОС обаче разминаванията са далеч по-големи. За периода 18 май – 31 август 2016 г. са разгледани заявленията на 479 деца. Само с едно становище са представени за разглеждане 177 заявления, без нито едно становище – 5, а без оферта и стойност на лечението – 30 заявления, гласят част от обобщените данни на членовете на ОС в оставка. Те допълват и броя на сгрешените протоколи. 13 деца са вписани като одобрени, а те са отложени; 20 са вписани като отложени, а те са одобрени; 3 са вписани като отложени, а са с отказ; 6 са с отказ, а са вписани като одобрени; 4 са вписани като отказ, а са отложени и 1 дете е вписано като одобрено, а то е с отказ, гласят данните.

Общата цифра е 47 подменени гласувания

„Всички протоколи на ОС са изпращани така, както е приет реда. Протоколът от предишното заседание се подписва на следващото. Всички протоколи са били изпращани на членовете на ОС преди заседанията и следователно те са имали възможност на самото заседание да кажат, че някъде има грешка. Такова нещо нямаше, а нещата отиваха по други пътища на информация. Имам много добра комуникация с ОС, защото той се състои от 17 души и сред тях има именити лекари в България, големи специалисти и те застават зад своите решения. Освен това заседанията на ОС понякога не протичат съвсем добре, защото част от неговите членове, поради ангажименти, не присъстват до края им и не могат да твърдят дали е взето или не е взето друго решение, защото не се знае дали са били там“, каза проф. Пилософ.

„Мога да ви кажа, че още днес всеки един от тези случаи ще бъде проверен и вие ще получите отговор. Виждам, че има протокол от заседание на 18-ти май, в който се цитират неточности. Ако някой се беше обадил на 18 май, щях да съм взел мерки досега“, допълни и д-р Шарков.

Друг голям проблем, съобщен от членовете на ОС в оставка, е подмяната на решенията на Обществения съвет, в които са гласувани конкретни суми за медицински изделия. Така например на Ообществен съвет одобрено едно изделие на стойност 7500 лв. в протокола се появява като одобрение за две изделия на стойност 41 500 лв. Или пък одобрена оферта за 525 лв. в протокола става 5350 лв.

„Заплащането, което прави Фондът, е един процес

Вървим първо с оферта от лечебно заведение. Никой не знае каква ще бъде окончателната цена на това, което ще се извърши. Това става ясно, когато се получи фактурата от което и да е лечебно заведение – чуждестранно или наше. Когато се получават разлики между двете цифри, директорът на Фонда е длъжен (и аз го правя системно) да уведоми ОС и да бъде гласувана разликата. Тези цифри са извадени от контекста“, обясни проф. Пилософ. „Процентното съотношение на лекуваните в чужбина деца през изминалите години и сега не се различава. 70-80% от децата, които получават финансиране от Фонда, са за лечение в България. Тук обикновено се финансират импланти, лекарства, лечебни храни, протези и са въведени точни и ясни правила с болничните заведения как става финансирането. То не става предварително, а тогава, когато напълно се отчетат болниците“, допълни той.

Според д-р Ваньо Шарков абсолютна е гаранцията от страна на Министерството на здравеопазването, че работата на Фонда ще продължи. „Няма да позволим чрез уронване на престижа му да се правят опити керванът от деца и пациенти към Турция и други страни да продължи. Фондът за лечение на деца е създаден с цел да се подпомага лечението им и когато тяхното лечение не може да бъде проведено на територията на Република България или когато се нуждаят от лекарства, които не са разрешени за употреба в страната, но могат да минат по друг ред, това нещо да бъде финансирано чрез Фонда. През цялата минала година са били разгледани заявленията на 1755 деца, а само за пет месеца тази година, откакто проф. Пилософ е начело на Фонда, са разгледани 870 деца, което прави 55% от случаите, които сме имали през миналата година“, каза зам.-министърът.

Той допълни, че Министерството на здравеопазването е гарантирало 12 млн. лева като финансиране на Фонда, колкото са били заложени и през миналата година. „В крайна сметка 13,7 млн. лева бяха осигурени чрез допълнително финансиране от страна на министерството. Ако има такава необходимост, същото нещо ще бъде направено и през тази година. Ще продължим да работим и в посоката за подобряване работата на Фонда. Даваме абсолютна гаранция, че работата на Фонда ще се подобрява и през информационната система, която ще бъде готова до 10 дена, според уверенията на изпълнителя, който я прави напълно безвъзмездно“, допълни д-р Шарков.

Междувременно десетки родители се събраха пред Министерството на здравеопазването, с искане за оставката на проф. Пилософ заради работата на Фонда за лечение на деца. Липса на диалог и забавени решения са част от оплакванията от новото ръководство на Фонда. Едно от основните притеснения на родителите е, че според тях ръководството съвсем съзнателно насочва голяма част от децата за лечение в България вместо в чужбина.

„Проблем са непълните заявления и документация. Винаги има какво да се усъвършенства, това е ясно, но в момента нещата вървят към дъното. Аз и моето семейство постъпваме така, както съвестта ни диктува. Не мога да си скрия главата в пясъка, да се радвам за моето дете и да не ме интересува какво се случва с другите деца. Когато човек е минал веднъж през това, има желание да помага и на другите след него, за да стигнат до същия щастлив край“, заяви Цветина Тодорова, майка на 2-годишната Елица, излекувана в чужбина от фибуларна хемимелия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wfPj

Дара 29.05.2020 15:46:54

Имаме детенце - момче и има заболяване Фибуларна хемелия, ако може някакви координати на семейството на Елица,благодаря


Всичко за коронавируса
Още новини
Спешен екип от Нова Загора спаси удавено дете
27.09.2022 11:11:07

Спешен екип от Нова Загора спаси удавено дете

Малко момиче от новозагорското село Кортен живее втори живот благодарение на спешен екип, озовал ...

Проф. Александрова: Пандемията върви към края си, но още не е приключила
27.09.2022 10:20:13

Проф. Александрова: Пандемията върви към края си, но още не е приключила

Новият подвариант на Омикрон беше идентифициран за първи път в Индия в средата на месец май и пре ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...