Четвъртък, 08 Юни 2023
01
авг
6
 

Следят под лупа българите, лекувани зад граница

Нужна е по-строго правило за "обратна връзка", категоричен д-р Мирослав Ненков

Вторник, 01 Август 2017 | 12:03:06
6

По-голяма отчетност от стана на българските пациенти, които са се лекували в чужбина с публични средства, ще поиска настоящият екип на Министерство на  здравеопазването. Това стана ясно от интервю за Дарик на заместник-здравният минситър д-р Мирос

По-голяма отчетност от стана на българските пациенти, които са се лекували в чужбина с публични средства, ще поиска настоящият екип на Министерство на  здравеопазването. Това стана ясно от интервю за Дарик на заместник-здравният минситър д-р Мирослав Ненков. „Когато се допускат пари за лечение в чужбина на български граждани или на дечица, има договор, който се подписва. В този договор самият пациент или неговите близки имат задължение да уведомят държавата за какво и как са похарчени тези пари. Това не са пари извадени от джоба и плеснати на масата и иди ги прави каквото искаш. Ти имаш вече задължение – обществото ти помага да се лекуваш, защото не може да ти подсигури лечение тук, за едни много големи пари“, коментира д-р Ненков, допълвайки, че нерядко става така, че хората, лекувани в чужбина не търсят повече Министерство на здравеопазването, освен ако не възникване някакъв проблем. Той допълни, че както по отношение на Комисията за лечение в чужбина, така и спрямо Център фонд за лечение на деца, е нужно по-строго правило за „обратна връзка“ с хората. „Това е част от задължението на хората, които получават помощта от държавата“, категоричен бе той, като допълни, че събирането на документите не представлява затруднение, но има хора, които не го правят.

Припомняме, дълговете на НЗОК към чужди клиники, надхвърлящи 230 милиона лева, се очертават като един от сериозните проблеми пред касата. На няколко пъти темата беше повдигана по време на надзорните съвети на фонда през последните месеци, като се обсъждаше и нуждата от по-големи проверки на изразходените средства.

Що се касае до обществената поръчка за поддръжката на комуникацията в системата на спешна помощ, д-р Ненков обясни, че тя ще бъде обявена на сайта на ресорното министерство най-вероятно днес или утре. Той припомни, че тя е трябвало да бъде пусната през февруари и е забавена най-вероятно заради смяната на няколко правителства. Д-р Ненков разясни, че това, което е направено от екипа на проф. Петров, е „изпипване на детайли в техническата спецификация“, като същевременно се реализира разумна икономия. По думите му тя ще е близо един милион лева. „Целта на това ръководство на министерство на здравеопазването е за по-малко пари да получи същото качество“, отбеляза д-р Ненков. Той посочи, че спестените средства биха могли да се вложат в инвестиции в лечебни заведения като ремонтни дейности и други. Във всеки случай той подчерта, че става въпрос за изключително сериозна поддръжка на система, която е част от националната сигурност и надали ще се яви „някоя гаражна фирма“.

От интервюто му стана още ясно, че са намалени бордовете на всички лечебни заведения у нас, на които министерството е принципал. Той обясни, че заплатата на членовете на бордовете, без представителите на МЗ, които не получават възнаграждение за тази си дейнсост, е средно 2000 лв. С намаляването им, изчисли Ненков, само от 60 болници месечно, ще се спестят 120 000 лв.

В коментар за финансовото състояние за лечебните заведение у нас, д-р Ненков посочи, че има и болнични директори, които са „уникални“ и се справят успешно с ръководеното на поверените им болници. Като такива той определи директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като припомни, че столичната болница е помогнала със заем на болницата в Ловеч, без това да „я разклати финансово“. Похвала не спести и за ръководството на УМАЛ „Св. Екатерина“.

За новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев заместник-здравният министър заяви, че неговото огромно предимство е, че той е извън административната система и е чист човек. Той ще получи пълната подкрепа на ръководния екип на министерство на здравеопазването, категоричен бе д-р Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HrtL

гост 02.08.2017 10:51:11

Смешник

Петров 02.08.2017 07:52:53

Прав е плондира, "уникалния" директор на болница " Иван Рилски" нарече Премиера престъпник и ГЕРБ най големите крадци, и не само че не го махнаха ами го и хвалят!!! Това си е "уникално"!!!

Никодимчо 02.08.2017 00:05:08

Ооо, ще командироваме служител на МЗ до всеки лекуван в ЕС ли, да смята и пресмята? А ще ми каже ли Ненков, на базата на тоиз договор, за какво са похарчени парите от моите 17-годишни вноски, които аз /слава Богу/ не ми се е наложило да употребявам през касата?

гост 01.08.2017 21:38:32

С този "уникален мошенник" на болница "Иван Рилски", "дебелия разказвач на вицове" изби рибата!!! Е нема такава държава, тоя е за затвора, когато и да го хванеш, а представителя на държавата го определя като уникален!!!!!

Гост 01.08.2017 15:07:31

Тоя плондир освен да следи дали се е опекло прасенцето, друго едва ли може

стан 01.08.2017 13:40:19

Пак бюрократични хватки! С искане на разни документи ще успеят да откажат пациентите да си търсят парите от НЗОК в България! Ето ти спестени няколко милиона! Служителите на Касата и техните ръководители са гениални мислители!


Всичко за коронавируса
Още новини
„Вдъхновенията на докторите“ ни очакват на 9 и 10 юни в Пловдив
08.06.2023 15:10:09

„Вдъхновенията на докторите“ ни очакват на 9 и 10 юни в Пловдив

На 9 и 10 юни 2023 г. в галерия „Арсенал“ в гр. Пловдив ще се проведе творчески уикен ...

Разкриват ТЕЛК в Гоце Делчев
08.06.2023 14:21:35

Разкриват ТЕЛК в Гоце Делчев

Териториална експертна лекарска комисия разкриват в МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...