Вторник, 30 Май 2023
14
март
 

Снемане на имунитета на зъболекар – кандидат за депутат, поиска главният прокурор

Д-р Валентин Павлов ще бъде разследван за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията си

Вторник, 14 Март 2017 | 15:08:25


Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разре

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане на кандидат-депутат като обвиняем.

Става въпрос за д-р Валентин Павлов, който ще бъде разследван от Софийска градска прокуратура за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията си. Ако ЦИК уважи искането на Цацаров и д-р Павлов бъде привлечен като обвиняем, той може да получи до шест години затвор.

С постановление на СГП от 16-ти септември 2016 г. е образувано досъдебно производство срещу медицински специалисти, причинили смъртта на 14-годишно момче поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, както гласи съответният член от Наказателния кодекс.

Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в прокуратурата молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14-ти юни 2016 г., след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника, детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница „Пирогов“ е починало.

В хода на разследването е установено, че на 14-ти юни 2016 г. момчето постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.

Д-р Павлов, който е съсобственик на клиниката, осъществява операцията в качеството си на стоматолог със специалност „Орална хирургия“, под обща ендотрахиална анестезия.

Д-р Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог, насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид, посочват от прокуратурата. Д-р Павлов е знаел за това като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

На 14-ти юни 2016 г. към 14 ч. момчето е поставено под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – признаци, които отговарят на състоянието малигнена хипертермия.

В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В листовката изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, посочват още от прокуратурата.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на постоперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешно в първите 15-20 минути, като неприлагането му води до 100% смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като момчето изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага дантролен натрий, който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетикът да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на „линейка“, която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в „Пирогов“ и няма нужното оборудване, нито медицински екип, информират още от прокуратурата. Така момчето не е било придружено до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура за мониториране.

Детето е откарано в „Пирогов“ в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която, веднъж предизвикана, не е била третирана своевременно и качествено.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SbFV


Всичко за коронавируса
Още новини
Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка
29.05.2023 17:17:50 Надежда Ненова

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време ...

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница
29.05.2023 16:45:39

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница

„За мен е изключителна чест да направя това откриване, защото сърцето ми е в медицината. То ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...