!
Неделя, 21 Юли 2024
25
юли
43
 

"За да можем да видим дали е адекватна тази ножица в заплащането", категоричен министър проф. Петров

Стандарт за заплатите на лекари и сестри подготвя МЗ

Идеята за отпадането на лимитите за някои болници стои

Вторник, 25 Юли 2017 | 10:44:37
43

Стандарт за определяне на заплатите в сферата на здравеопазването –  върху това ще работят съвместно Министерствата на здравеопазването и финансите, стана ясно от интервю на здравния министър проф. Николай Петров пред БНТ. Той обясни, че дне

Стандарт за определяне на заплатите в сферата на здравеопазването –  върху това ще работят съвместно Министерствата на здравеопазването и финансите, стана ясно от интервю на здравния министър проф. Николай Петров пред БНТ. Той обясни, че днес му предстои среща със заместник-финансовия министър Кирил Ананиев, както и със специалист в областта на финансите.

 „Ще тръгнем от заплатите, стандарт как се определят заплатите, стандарт как се определя допълнително материално стимулиране, за да можем да видим дали е адекватна тази ножица в заплащането на директори, шефове на клиники, доктори, сестри, санитари“, обясни проф. Петров. Той допълни и че чрез стандарта ще се определи и как се отчита и заплаща извънредния труд.

„Когато почнем да определяме разходите ние трябва да заложим прагове. Има психологични бариери, има нормативно регулирани бариери за цени, за апаратура, за хранене, за охрана“, разясни министър Петров и посочи, че всеки директор на болница трябва да е наясно, че „трябва да работи в тази рамка и не може да прави, каквото си иска“.

В тази връзка проф. Петров припомни, че до края на годината ще бъде създаден унифициран подход за управление на лечебните заведения.

Той коментира и проблемите в някои болници у нас като тези в Ловеч и Дупница, както и ортопедията в София, за чийто директор стана ясно, че е искал финансова помощ от МЗ за ремонт на стойност в пъти по-висока от предлаганите от различни фирми оферти.

Запитан дали предстои намесата на прокуратурата, той подчерта, че преди да бъде изпратен доклад към държавното обвинение е нужно всичко да бъде „изпипано“, да има аргументи и нарушения в закона. Той обаче не пропусна да посочи, че има болници, купували лекарства по фактури без договори, без обществени поръчки, купувани лекарства над референтните стойности. В тази връзка проф. Петров обясни, че е имал среща с директорите на областните болници, както и с много от университетските болници и посочи, че те имат време „да си прегледат нещата и да бъдат внимателни, защото всеки би бил застрашен в една такава ситуация“.

Проф. Петров коментира и идеята, свързана с отпадането на лимитите за някои болници, като посочи, че тя все още стои. По думите му с нея биха могли да се подпомогнат болниците, които са „последна инстанция“. В тази връзка той даде пример с болниците като „Света Марина” във Варна, както и „Свети Георги” в Пловдив, които се според него се управляват добре. Здравният министър отново повдигна и темата за сезонността като фактор за определянето на лимитите, като посочи например болницата в Поморие, която е много по-натоварена през лятото. „Когато се определят лимитите на тези болници, трябва да се има и предвид фактора „сезонност”, защото лятото там стига населението до два милиона души, целият Бургаски залив. Ясно е, че лимитът трябва да бъде друг и това трябва да бъде планирано още когато се прави бюджетът на касата. За това ще работим, за това ще настояваме“, категоричен бе той.

Проф. Петров коментира и темата за агресията над медицинския персонал и по-конкретно над спешните екипи, като посочи, че проблемът е многопластов и е свързан и с определянето на спешността. „В момента всеки може да вземе телефона, да се обади и да иска линейка“, отбеляза министър Петров, като допълни, че трябва да се реши проблема, свързан с преценката и регламента кой, кога и с какви основания има право да извика спешна помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@Gdu

Иън Кортез 09.06.2018 15:40:25

Аз съм повече от доволен от JCLF, срам да мисля, че съм се занимавал с банки в продължение на 13 години и дори не успях да увелича овърдрафта си и благодарение на финансирането от JCLF моят кредит се е подобрил благодаря ви; Бих искал да препоръчам. Някой, който се нуждае от пари, за да я изпрати по имейл на (j_carl20@yahoo.com)

LARRY FINANCE 14.05.2018 07:37:33

Здравейте моето име е Лари Скот Грегъри и аз съм заемодател на частни заеми. Имате ли нужда от заем? Искате ли да сте финансово стабилни? Или искате да разширите бизнеса си? Предлагаме фирмен заем, автомобилен заем, бизнес заем и личен заем при много намален лихвен процент от 3% с удобна продължителност, която е по договаряне. Тази оферта е отворена за всички, които ще могат да се върнат навреме. Свържете се с нас чрез нашия имейл: larryfinance@yahoo.com или WhatsApp: +2349051442970 Очаквам ви бърз отговор. Лари Скот Грегъри

д-р 01.08.2017 15:50:09

Другарите с червени потници и зелени чорапи, а и сегашните червено-куфарните финансисти трябва да знаят ,че реформа в българското здравеопазване означава преди всичко осигуряване присъствието на човешкия фактор. Без него не може да съществува нищо освен знахарство на племенно ниво. А това осигуряване на този медицински персонал означава заплати поне на средно-европейско ниво. Така че, другари счетоводители, реформа означава да осигурите поне едни 10 милиарда лева общо за издръжка на цялото здравеопазване вместо някакви подхвърлени жалки 3 милиарда (реално заплащането на труда днес е не повече от 0.9 млрд). Така ,че повече пари ще осигурят заплатите , а не някаква реформа ,която да осигури пари и още по-малко някаква евтиния Защото медицинският персонал е лесен -една част ще замине в нормални държави , без лицемерни математици, а другата част, която остане тук или ще ви съдере задниците от кеш плащания или няма да работи качествено защото е дeмотивирано от комунизма в здравеопазването

Гост 01.08.2017 20:31:23

БРАВО!

Гост 31.07.2017 09:34:38

Тоя стандарт го гледаме вече десетилетия - щом е казано че няма да го има , значи няма . Говорете само с факти .................................

Спец 26.07.2017 15:31:27

Преди не много години хората се къпеха в медицина Свободен достъп до специалисти и болници А сега бягане с препятствия Медицината е търговия а здравето е стока Какъв ционизъм само Не търсете човеци на в медиците по закон те са ЕТ

Гост 01.08.2017 18:04:31

Къпехте се и плюскахте ненаситно висококвалифициран безплатен лекарски труд.Със заплатки 170 лв.Ама това време свърши!Ще стоите некъпани! Теляци няма!

Лекар 26.07.2017 15:49:19

Не съм ЕТ, но не съм и слуга! Безплатната ангария свърши, дрОгарки и дрОгари.

семеен лекар 26.07.2017 11:33:30

След като държавата не желае да наеме на щат медиците,не би следвало да дава и стандарти за заплащане. Демагогия е да вкараш всички лекари и лечебни заведение в търговския закон и да ги обявиш за частни , а след това да правиш лимити на дейност и заплащане 20- 30 пъти под себестойността на труда и отговорността на тази достойна и уважавана в белите страни професия !!! Отгоре на всичко за всички несполуки на порочния и недофинансиран в пъти здравен модел ,се обвини лекарското съсловие и се насъскаха пациентите срещу единствените ,които ги обгрижват въпреки мизерията . Като резултат агресията срещу медици стана ежедневие .Иначе медиите веднага на първа страница отразиха побоя над нотариус и журналист ! Ако не се остойности достойно висококвалифицирания труд в здравеопазването ,до две три години няма да остане работещ лекар в България ,ако трябва и да се самоосигурява!

Физиотерапевт 26.07.2017 11:18:45

Санаториално лечение по КП- пералня за пари!Безплатен курорт за хитреци през лятото,но не е виновен,който яде баницата,а който я раздава!"Браво" на законотворците,които си създадоха закон и си купиха санаториуми,чрез които да източват НЗОК.Пациенти ,които имат "крещяща "нужда от рехабилитация се уповават на милосърдието на обществото за да се съберат средства да си платят лечението.Как да не кажа "няма такава държава".

БатМанчо 26.07.2017 10:30:35

След като прочетох всичко не ми стана ясно: Коя е Анелия, какво правят тук футболисти и кой точно коментира. Тук, там някъкъв разумен коментар. Изглежда наистина не струваме, като цяло. Със здраве.

Стрелчански дядо 26.07.2017 15:52:39

БатМанчо, жалко, че не си схванал алегоричният образ на Анелия и цитираните ритнитопковци! Те, батМанчо, са "новият елит" на нашата нация, те са пример за нашето младо подрастващо и не толкова, поколение, те са в светлините на медийните прожектори. Бедните, смачкани, изтормозени лекари и сестри...за тях четете, когато нясой им разбие носа или ги попилее от псувни!

КОМПЕТЕНТЕН 26.07.2017 09:02:20

ВИДЯХТЕ ЛИ,ЧЕ ДО ПО-ГОЛЕМИ РАЗХОДИ ЗА НЗОК ДОВЕДОХА ПРОМЯНИТЕ ЗА БАЛНИОЛЕЧЕНИЕ.Т.Е.ЛИЧЕН ЛЕКАР ИЛИ СПЕЦИАЛИСТ ДАВА НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ФИЗИОТЕРАПИЯ В ДОБОЛНИЧНА ПОМОЩ,ПОСЛЕ ФИЗИОТЕРАПЕВТА ПИШЕ-НЕЕФЕКТИВНА И МУ ДАВА НАПРАВЛЕНИЕ ПО ПЪТЕКА ЗА БАЛНИОЛЕЧЕНИЕ.ПИТАМ НЕ БЕШЕ ЛИ ПО-ЕВТИНО ЗА НЗОК МН ПО ПЪТЕКА БАЛНИОЛЕЧЕНИЕ НАПРАВО ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР ДА БЪДЕ ИЗДАДЕНО?

Гост 31.07.2017 00:00:27

Гениалната идея е на СПЯЩИЯ СТРАШИМИР ГЕНЕВ.

Гост 26.07.2017 20:08:54

Не съм видял инсулт или инфарк да се рехабилитира амбул аторно и после да се очаква резултат, пълно непознаване, но пък какво от това, кой мисли за пациента. И не само пилеят се пари на вятъра на същият този пациент от здравни осигуровки..

Един ОПЛ на 33 26.07.2017 11:28:52

Не, така е по-добре! Просто в този вариант ние не участваме в тази мръсна схема! При това за без пари!

Гост 26.07.2017 01:32:07

Анелия с палат за 3 бона, аз съм сестра с ипотечен и потребителски кредит за панелка от 60000 евро и ще го плащам до гроб. С какво труда ми е по-недостоен от този на Анелия? Кукуландия, ей това сме ние. Скапана държава.

д-р Гугъл 25.07.2017 23:34:55

Първо разпределете бюджета както трябва!Сложете прилични цени на всички клинични пътеки,направете нови за долекуване и рехабилитация,спрете източването на НЗОК чрез лекарства!После определете стандарт за лекарска заплата не по-малко от 2000 евро +по 500 за всяка специалност,за мед.сестра-1000 евро. Това трябва да направите ако искате да има здравеопазване на следващите избори! Дотогава аз заминавам да поработя в една скандинавска държавица за 7000 евро на месец! Секунда повече няма да работя без адекватно заплащане.Знам 2 езика и имам 2 специалности. Пожелавам на българите да се появи някой нормален политик за премиер и умен министър на здравето!

Нежна Нинджа 25.07.2017 19:36:13

Да се махне такса ДОЛАР ДЕН ! Ме те докторята плащат на сестрите си само от тази такса.Всеки ден с пълен джоб и отделно заплата от Здравната каса и отделно им кихат благодарни пациенти.Те вече свикнаха да лапат.Трудно ще се откажат.

Всичко помним! 25.07.2017 21:25:12

Такса ДОЛАР ДЕН ли??? 80 хляба = 1 лекарски преглед! Толкова е била цената на труда на Лекаря, преди сталинистките човеконенавистни фатмаци да поробят майка България!

Гост 25.07.2017 21:16:52

Не ще се махне,а ще нарасне двойно.Като нямаш пари къде си тръгнал на доктор!!

лекар 25.07.2017 15:58:55

И със и без стандарт все ще сме си на дъното.Който може да бяга в чужбина,оставането в България е голяма грешка.

az 25.07.2017 15:16:47

Такса за всички-минимум 5 лв!

Доктора 25.07.2017 15:10:15

Ако заплатите станат като румънските след 01.01.2018,аз съм да минем на заплата!

Един 26.07.2017 22:28:12

Заплатите на румънските лекари почва от 6000 леи за начинаещ до 16000 за шеф ,в бърза помощ лекар е с осн запл 10000 леи ,за лева делиш на 2 .Миналата година са избягали 1470 лекари и са останали 57000 доктори за над 20 млн души ,мед сестри са с 4000 леи заплата.....

Сестра 25.07.2017 14:46:09

Когато се постригваш има цена. В провинцията минимум е 5 лева, а едма мускилна инжекция е минимум едно Благодаря!

Спомен 25.07.2017 14:07:34

Едно време беше така - определени заплати от започване на трудовия стаж до пенсиониране, но значително по-ниски от тези на работническата класа, която трябва да се лекува безплатно. Е, сега е класата на фризьори, маникюристи, монтьори, бояджии, плочкаджии, фолкаджии, кръчмари и т.н, които взимат в пъти повече от съсловието, осигуряват се на минимум, но искат безплатна медицинска помощ.

Ово е стандарт! 25.07.2017 14:01:07

"Анелия в нов палат за милиони!" - Говори се, че сумата, похарчена за къщата й, е ударила 3 милиона. Половин милион била цената само на парцела, а 20 бона струвало озеленяването. Оттам нататък започвали парите за архитектурен проект, строителни материали, електро- и водоснабдяване, довършителни работи и обзавеждане. Облицовката на сградата също била специална, а цената – още по-специална. В крайна сметка обаче Анелия останала доволна от готовата си къща, в която вече се разхожда като кралица. За момента не е съобщено точно колко спални и бани има в нея, но изпълнителката разкри, че притежава собствен домашен киносалон. Тя дори се похвали как гледа филм, разположена в кожено кресло като в най-луксозните кина в чужбина.

pbd 25.07.2017 14:00:38

Не е нужен стандарт за заплатите, а остойностяване на дейностите РЕАЛНО и закупуване на дейности от НЗОК и здравно неосигурени. Така ще излязат на светло парите давани под масата. Другото е местене от единия крачол в другия

sfdf 25.07.2017 14:00:10

А за ДКЦ как ще е ? Kато специалистите са зависими от личните лекари

Гост 25.07.2017 17:17:22

Пак ще си плащате да ви изпращат пациенти.

Гост 25.07.2017 18:38:45

всеки здравноосигурен трябва да има право на своя виртуална сметка в зависимост от здравния му статус и посещението при специалист в болница или ДКЦ, дане зависиот ОПЛ.

Разгеле 25.07.2017 13:55:44

Отдавна е ясно, че футболистите на Лудогорец получават най-добрите заплати в България. Месечните им възнаграждения надхвърлят тези на много от клубовете на Балканите. Шампионите не разкриват в какъв размер са плащаните от тях заплати, но в Румъния претендират, че са научили истината. Според материал в сайта на gsp.ro, играчите в Разград прибират между 30 и 50 000 евро месечно. За сравнение е даден румънският гранд Стяуа, където най-високите месечни възнаграждения са в порядъка на 15 000 евро. Досега в родните медии са изтичали разнородни информации за най-високите заплати, плащани от Кирил Домусчиев. Клаудиу Кешеру, например, се твърди, че се разписва срещу 60 000 евро. Заплата на Браян Ангуло била 40 000 евро, а тази на Владо Стоянов - 20 000 евро. -----Лекар под 3000 евро на месец изобщо не трябва да стои и да ви слугува, другарки и другари!

1 25.07.2017 13:09:39

"В момента всеки може да вземе телефона, да се обади и да иска линейка“ ...така ли??? Аз лично мога да кажа, че не е така. Докато чакаме линейки ще мрен в България!!! Никъде го няма това отношение в света, на първо място за да извикаме линейка трябва оставим пострадания "да си гледа работата", а ние да търсим ЛЧН, егн, 3 имена...и това не е досататъчно трябва да дадем точна информация какво му е на човека, е аз ако знам какво му е за какво сте ми вие, а някой да ми каже?!? А и за колко време идва една линейка повечето българи знаем, ако не знаете да го отбележа минимум 50 мин. В нашата държава, ако не си човека на човека никой не те брои за нищо. Простотия след простотия, после се чудите къда са ви лекарите и сестрите. Пожелавам на никога да не му се налага да извика спешна помощ! Амин!

БЛС-Въоръжено Крило 28.07.2017 19:38:38

Абе кога вие простият електорат ще разберете,че МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ НЯМА ВЕЧЕ както преди за да ви идва линейката навреме. Алооо ясен ли съм ? - вие вече нямате лекари и още по-зле ще става. Линейката не е одушевен предмет да идва. Идва медицински екип - а вече нямате такива защото не плащате, така ви го пожелаха другарите комунисти , които изгониха лекарите от България. Сбогом на илюзиите ви от комунизма ,че някой ще ви подгъзува безплатно. Хиляди работни места в здравеопазването СА ПРАЗНИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ЗАПЪЛНЕНИ със заплати по 800 лева .Духайте борша съветски

ana_tina 25.07.2017 14:07:06

Никъде го няма по света ,ама не това,за което говориш.Да викате линейки за щяло и нещяло и да сърдете,че не идвали навреме.Ами не идват,защото на някого не му се чака пред неотложния кабинет,скъпа/скъпи.......някой трябва да отиде до болница и използва линейката за такси..........на трети не му се дават пари за лекарства и ползва Спешна помощ като аптека............още да изброявам ли???И когато се въведат глобите за неправомерно викане на Спешна помощ,тогава няма да чакаш 50 мин.Амин!

Сестрата 25.07.2017 22:31:31

Много вярно , само ние сме им длъжни на всички и ако може да работим без заплати, което между другото е така/бавят ги с по няколко месеца,да не говорим, че са по ниски от на продавач консултант/ да сме любезни и усмихнати и за благодарност да ни понабият. Ами скоро време няма изобщо да могат да идват линейки просто няма да има кой да работи!

НЗОК 25.07.2017 12:52:54

Вземете баба Зоя от НЗОК да ви направи стандарта. Едва ли има по-голям корифей от нея в БГ по заплатите. Вече толкова време оправя нашите разлики в заплатите, че скоро някой служители ще вземат три пъти повече от други на същата длъжност. При все, че вторите изкарват заплатите на първите !

Atakata 25.07.2017 12:15:13

Военен тъпак

Atakata 25.07.2017 12:15:09

Военен тъпак

дкц 25.07.2017 15:53:36

Защо специалистите да са зависими от личен лекар.Няма МН -плаща по ценоразпис на лечебното заведение.Не иди си вземи направление-ама те били свършили и се почват безкрайни обяснения...

ОАИЛ 25.07.2017 21:50:20

Трябва да има категории за работа в операционна , интензивно отделение , хирургии и кабинетни сестри . Не трябва да се приравнява работата на работещите в интензивни звена с работещи в кабинет .

Mimi 25.07.2017 23:11:08

Забравихте детските отделения.Там е постоянна спешност и е много сложно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...