Неделя, 29 Януари 2023
18
юли
5
 

Старозагорската университетска болница може да спре дейност още в петък

Вторник, 18 Юли 2017 | 15:25:11
5

Старозагорската университетска болница може да преустанови дейност още този петък. Проблемът е в запора на сметките на лечебното заведение заради огромни дългове. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ дължи 3,2 млн. лв. на електроразпределително

Старозагорската университетска болница може да преустанови дейност още този петък. Проблемът е в запора на сметките на лечебното заведение заради огромни дългове. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ дължи 3,2 млн. лв. на електроразпределителното дружество EVN, което е избрало, вместо да спре тока на болницата, както се постъпва обичайно с длъжници, да запорира сметките й.

От думите на директора на лечебното заведениe проф. Йовчо Йовчев пред Дарик стана ясно, че той е изработил кризисен план за спасяването му, който се състои в това държавата да му даде пари. Проф. Йовчев смята, че държавна субсидия от 6,5 млн. лв. би помогнала на лечебното заведение да функционира нормално, като покрие фонд „Работна заплата“ и текущите дейности – медикаменти, консумативи и разходи.

„Това е и стойността на сградния фонд, който е определен с решение на акционерите за продажба през Агенцията за приватизация. Искаме субсидия, с която да нормализираме нещата и в същото време да увеличим възвръщаемостта или по-точно изплащането на старите просрочени задължения с близо 9 млн. лв.“, коментира той.

Ако обаче на 21-ви юли липсват медикаменти и консумативи, всички пациенти в лечебното заведение трябва да бъдат пребазирани в други болници.

„И така контингентът към днешна дата, тази сутрин е 350 души. Ако приемем, че всяко едно лечебно заведение на територията на областта разполага с около 10% от леглата и средно в болниците ги сложим около 260 лв., туй означава, че имаме 7 болници с по 26 легла. И получаваме 140 свободни легла – за половината. Едни 250 души ще се окажат без възможността да бъдат пренасочени или хоспитализиране в друго лечебно заведение“, каза проф. Йовчев.

Въпросът за дълговете на болницата и запорираните й сметки е повдигнат и от двама депутати от БСП – Георги Гьоков и Драгомир Стойнев. Те отбелязват, че това не е първият запор на сметките на лечебното заведение и припомнят случая от 2014 г., когато те бяха запорирани без обяснения от община Стара Загора заради неплатени данък „сгради“ и такса „смет“ в размер на 450 хил. лв. Във връзка с всичко това двамата народни представители се обръщат към здравния министър с въпрос какви мерки ще предприеме ведомството за излизане на болницата от тази ситуация.

Припомняме, опит за „спасяване“ на лечебните заведения в Стара Загора бе направен от здравното министерство през 2010 г. Тогава бе обяснено, че сливането на многопрофилната и университетската болница в града ще подобри състоянието и на двете, тъй като ще се премахнат дублиращите се структури и ще се намали администрацията. За последвалите седем години стана ясно, че сливането не е помогнало с нищо на вече обединената болница и сега МЗ ще трябва да потърси нов вариант.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BwYv

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 18.07.2017 21:28:01

За полицаите и военните съм съгласен!! Тази вечер показаха по телевизията репортаж от протеста на полицаите - един надиплил пет гуши, друг провесил шкембе до коленете...Истински Рамбовци!!! Министърът им вместо да се пререкава с тях, да им спретне изпит по физическа при строго съблюдаване на нормативите, и който не ги покрие не само без увеличение на заплатата, но и, съвсем основателно, "аут" от системата! За IQ-то им да не говорим. Няма да загине държавата без тях! И без това никаква полза от тези.

ПОТЪРПЕВШ 18.07.2017 21:02:26

Наивно е да се очаква помощ от Община Стара Загора! "Най-успешният" кмет, който успешно запорира сметките на болницата през 2014 г., вместо да редуцира бюрократичната си и надменна администрация, скоро си назначи четвърти заместник-кмет, макар че няма работа и за един. Държавата по-добре да даде пари за болницата и повиши заплатите на лекарите, а не на отгледалите задници и шкембета полицаи и военни, които нищо не вършат, но реват за заплати и привилегии, и е крайно време да започнат сами да си плащат осигуровките, като всички почтени хора.

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:13:26

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!

ПАЦИЕНТ 18.07.2017 17:31:31

Спасение за университетската болница "Киркович" има: 1.Въвеждане на пряко управление от МЗ - има и такава практика. 2.Разгонване с твърда ръка на всички паразитни структури смучещи, като ненаситни кърлежи здравното заведение- силно раздута надменна администрация, борд на директорите, фирми за абонаментно обслужване, сартифициращи и регламентиращи органи ....3.Държавата да даде пари без да се ослушва, защото няма по-виновен за: - не реализираната задължителна здравна осигуреност и неплащане в пълен размер здравните осигуровки на категориите които държавата осигурява водещи до ниски цени на клиничните пътеки; - лошата нормативна база позволяваща, по чисто политически причини, неосигурени/ включително постоянно живеещи и работещи в чужбина/ , срещу смешно мизерна вноска, да ползват без ограничение здравни услуги за сметка на будалите плащащи осигуровки в България. 4.След като лекарите от "Киркович" с години спонсорират болницата и гражданите на града с ниската цена на висококвалифицирания си труд редно е Община Стара Загора, с ненаситната, алчна и раздута администрация, да опрости миналите задължения на болницата и тези за поне пет години напред 5. Двете в града т.н. "университетски" частни болници, след като са университетски, да разкрият спешни отделения и приемат и лекуват безотказно всякакви пациенти и с всякаква патология, а не нелоялно и тарикатски да насочват към "Киркович" тежко болните, неосигурените и неплатежоспособните. 6.Да се разреши, както в болниците "Тракия" и "Комплекс Берое", доплащане от страна на пациентите за "избор на екип" "консумативи" и т.н.

Гост 18.07.2017 15:47:36

Тъпата касичка да обяви несъстоятелност, не болниците. ЗАЩО БАВИТЕ ФАЛИТА НА НЗОК, другарки и другари? .Ако бепше частна каса отдавн да бепе притисната и принудена да обяви фалит. По-лесно ви е да не плащате на медицинския персонал, нито на доставчиците с месеци, а ? Комуняги ,сър


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Тина Тодорова: В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти
29.01.2023 11:18:17 Невена Попова

Д-р Тина Тодорова: В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти

Д-р Тина Тодорова работи в АГ отделението на УМБАЛ “Софиямед” от 2015г., ...

1,5% положителни проби, няма починали
29.01.2023 09:47:05

1,5% положителни проби, няма починали

13 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 875 теста, което прави 1,49% п ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...