!
Неделя, 23 Юни 2024
17
юли
8
 

Сформират „отряд“ от прокурори за нападенията над лекари

Всички болници със спешни отделения на проверка от МВР

Понеделник, 17 Юли 2017 | 17:09:29 Полина Тодорова
8

Оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията; определяне на прокурори от всяка прокуратура, които да осъществят връзка с управителите на лечебни заведения, в

Оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията; определяне на прокурори от всяка прокуратура, които да осъществят връзка с управителите на лечебни заведения, в които има спешни приемни центрове; ревизия на охранителните мерки във всички спешни отделения – това са мерките, с които министерствата на здравеопазването и вътрешните работи, както и прокуратурата очакват да намалят агресията над медицински персонал у нас.

Те бяха съобщени на съвместен брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър проф. Николай Петров и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. По-рано днес те се срещнаха с директори на водещи столични болници у нас, сред които ВМА, „Александровска“, „Пирогов“, както и на болница „Шейново“, където беше нападната д-р Албена Гагова. Именно побоят над нея стана причина за срещата, на която да бъдат обсъдени нужните мерки срещу агресията над представители на медицинското съсловие у нас. В разговорите взеха още участие директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и главния секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

На брифинга бяха изнесени данни за случаите на нападения над медицински персонал у нас и последвалите дела в последните години. През 2014 г. са били образувани пет досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти, а осъдените са четирима, от които само един ефективно. През 2015. са образувани четири досъдебни производства, като наказание е наложено само на едно лице и то е било „глоба“. През 2016 година са образувани две досъдебни производства, осъдените са четирима – двама условно, а двама са с наложена глоба, отчете главният прокурор.

За настоящата година регистрирани форми на насилие над медицински екипи са 52 случая, съобщи от своя страна здравният министър проф. Николай Петров, като посочи, че те не представляват цялата картина на нападенията над представители на съсловието, както и че при половината от тях се касае за „чиста физическа агресия“.

„Очевидно е, че има пропуски, които касаят наказателното преследване на такива посегателства, но не мога да приема тезата, че репресивната или тежката наказателна политика е единственото средство за превенция на такива посегателства“, категоричен бе Цацаров.  Все пак той допълни, че на прокурорите ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които съответстват на тежестта на подобни деяния.

До края на годината МВР ще направи обследване на всички лечебни заведения, които подсигуряват спешна помощ, а впоследствие и препоръки за затягане на охранителните мерки там, където е нужно, заяви от своя страна вътрешният министър Валентин Радев. „Очевидно някъде нещо не е направено, нещо липсва. Министерство на вътрешните работи не може да бъде изцяло отговорно за това, то е част от веригата - като се започне от управителите, фирмите, които охраняват лечебните заведения, стига се до полицията, прокуратурата и главния прокурор“, посочи той. Разходите за допълнителните охранителни мерки ще са за сметка на самите лечебни заведения.

„Очакваме в най-скоро време предписания от страна на МВР, за да бъдат събирани по надлежен начин доказателствата и да бъдат използвани в прокуратурата, за да не могат такива хора, които са посегнали върху живота и здравето на нашите колеги,  да се измъкват“, заяви директорът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев от своя страна обясни, че срещата е била насочена най-вече към мерките в болниците, защото поне що се касае до техническото обезпечаване с охранителни устройства чрез паник бутони в линейките, това вече е направено. За съжаление, изтъкна той, продължава да има агресия над спешните екипи. В тази връзка д-р Гелев обясни, че нападенията не се случват в линейките, а на адрес, където на практика няма как да бъде инсталирано техническо средство с цел охрана на екипите, освен личните им телефони, с които лекарите могат да потърсят помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xeXg

съзерцател 22.07.2017 15:56:56

Ама какви сте ми хубави на снимката , истински командоси , на война с агресията сред медици!Министърът един месец мълча и чак като се размърда БЛС се сети ,че битите медици са му подчинени и носи отговорност за тях като работодател.Отличникът мениджър от спешната болница и той един напет , наедрял , красавец!БЛС- то се сети да праща анкети допитвания , стреснаха се да не им секнат заплатите миличките ми ,те !Главния прокурор и министърът на вътрешните работи един напети хубавци, повтарят фразите на предшествениците и си и сами не си вярват.Юнаци !

разсмят 20.07.2017 23:20:52

това с опълчението , знаменоската и Генерала пълководец беше точно в десятката

ПОТЪРПЕВШ 17.07.2017 23:05:57

До работа в Бърза помощ, да бъдат допускани само достигналите майсторска степен трети дан- черен пояс с три ленти!!!

Патриотично настроен лекар 17.07.2017 22:37:29

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!

ПОТЪРПЕВШ 17.07.2017 22:36:29

МЗ да организира спешно за всички лекари безплатни курсове за квалификация по бойни изкуства за самоотбрана.

Гост 17.07.2017 19:51:05

Златка ще напише алгоритъма и ще наблюдава дали го изпълняваме при самозащита. При нарушение ще следва санкция. Жалби и прошения можете да изпращате до арменския поп.

Гост 17.07.2017 19:05:49

По добре лекарите да сформират опълчение за самозащита. Дариткова ще ушие знамето.

аз 18.07.2017 17:50:18

А генералът ще ни предвожда и ще го вее!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...