!
Неделя, 21 Юли 2024
16
ян
 

Съдът се заема с новите правила за лечение на хепатит С

Понеделник, 16 Януари 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хе

Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хепатит С чрез т. нар. безинтерференова терапия, които влизат в сила от 16 януари. Това съобщи председателят на сдружение „ХепАктив” Силвана Лесидренска.

С жалбата се настоява изискванията да бъдат обявени за нищожни, както и действието им да бъде спряно до произнасянето на ВАС.

В нея се посочват редица административни пропуски, свързани с приемането на критериите, като се коментират и самите правила, на чиято база ще се подбират пациентите. Отбелязва се, че новите правила не са предварително публикувани, което е отнело възможността за даване на становища по тях, че липсват мотиви, както и че не е спазено изискването те да са разработени съвместно с външни експерти на НЗОК.

Относно самите правила в жалбата се подчертава, че въвеждането на приоритетни групи за лечение е „незаконосъобразно влошено третиране на пациентите с хепатит С, които не отговарят на посочените критерии“. „Не е налице нито един аргумент – от медицинско или финансово естество, да не бъдат лекувани пациентите с ниска степен на чернодробно увреждане, без други тежки съпътстващи заболявания, още повече че забавянето при предоставяне на лечение предполага развитие на заболяването към напреднала фиброза/цироза, когато пълното излекуване би било трудно постижимо, а лечението би ангажирало двойно повече средства на НЗОК“, е записано в жалбата до ВАС.

С нея се атакуват и част от изключващите критерии за лечение, сред които очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. „Този изключващ критерий е незаконосъобразен, тъй като никъде в действащото законодателство на България не се предвижда ограничение на медицинската помощ съобразно очакваната продължителност на живота на пациента“, гласи жалбата. В тази връзка се изтъква, че НЗОК не е компетентна да преценява потенциалната продължителност на живота на пациентите и на това основание да отказва предоставянето на безинтерфероново лечение.

В жалбата е посочено още, че определяйки дадени медикаменти като първи избор на лечение, касата фаворизира определена фармацевтична компания за сметка на друга, както и че по този начин отнема правомощията за избор на лекарства от лекуващия лекар или специализираната лекарска комисия при болничното заведение.

Жалбата е от сдружение „Хепактив“, както и от двама пациенти, болни от хепатит С, които са подали документи за лечение с безинтерференова терапия, но към момента все още чакат произнасяне от касата.

Пред Zdrave.net Силвана Лесидренска коментира, че новите изискванията нарушават пряко правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент. Тя предупреди и че заради променените правила ще се стигне до допълнително забавяне на лечение на пациентите, защото протоколите им ще трябва да бъдат преразглеждани.

Междувременно, една от фармацевтичните компании, които предлагат безинтерференова терапия, обяви, че изборът на новите правила е непрозрачен. От писмо на фирмата, изпратено до ръководството на НЗОК, става ясно, че тя е била лишена от възможността да предостави отстъпка, чрез която предлаганият от нея медикамент да бъде поставен като първи избор. От там са предложили и двойно намаляване на цената на продукта спрямо тази, на която той е бил първоначално реимбурсиран, и са призовали НЗОК да обясни какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може той да бъде посочен като първа линия на лечение заедно с този, който е най-икономически изгоден за касата. Отговор от фонда обаче така и не е получен. Именно това дава основание на фирмата да твърди, че новите правила не са изработени по прозрачен начин.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eYt3


Всичко за коронавируса
Още новини
Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...