Неделя, 29 Януари 2023
25
февр
 

Цените на клиничните пътеки - замразени до януари

С голямо мнозинство съборът на БЛС даде мандат за подписване на рамков договор

Разпределят бюджетите на болниците на 3 месеца

Събота, 25 Февруари 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Национален рамков договор за тази година ще бъде подписан. Това обяви на брифинг пред медиите председателят на съсловнат

Национален рамков договор за тази година ще бъде подписан. Това обяви на брифинг пред медиите председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев след проведения днес Събор на БЛС. 219 делегати са гласували „за” приемане на НРД, 34 - „против”, а 9 – „въздържал се”.

Д-р Грозев изтъкна като една от причините за подписването на най-важния договор за съсловието възстановеното договорно начало в сектора. Той посочи, че според НРД 2017 за болнична помощ са предвидени 1,613 млрд. лв. За ПИМП – 200 млн. лв., а за СИМП – 219 млн. лв.

Както се очакваше, НРД за тази година ще даде възможност за по-гъвкаво разпределение на бюджетите на болниците на тримесечна, а не едномесечна база, както беше досега.

„Рамков договор за 2017 г. ще бъде подписан и за това са делегирани правата на 10 члена от управителния съвет на БЛС”, посочи д-р Грозев, като изтъкна, че около 2/3 от делегатите са гласували за НРД.

Процесите на коментари, обсъждания, оспорвания, на взаимни убеждения не бяха лесни, но ние считаме, че това е пътят, по който трябва да се върви, и по който да се постигнат дадени резултати”, коментира той. Председателят на БЛС допълни, че  идеален договор няма и има много неща, които биха могли да се подобрят като параметри, но към момента това е договорът, който дава стабилност и сигурност. „Най-голямата цел на Българския лекарски съюз е да бъдат удовлетворени очакванията на българските пациенти”, отбеляза още той. От своя страна заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова също изтъкна, че се връща договорното начало в преговорния процес и акцентира на факта, че в НРД 2017 са разписани текстове, според които НЗОК ще разработва съвместно с БЛС всички указания и други актове по тълкуване на рамковия договор.

Извънболнична помощ

НРД 2017 предвижда увеличение на средствата в ПИМП с 9%, а в СИМП - с 8%, или съответно с 13 млн. и 8 млн. лв. Стана ясно и че е решен въпросът с увеличаването на цените в двете пера, което също бе един от конфликтните моменти по време на преговорите. „Ние настоявахме да бъде премахнато това различие, защото дейността на специалистите и общопрактикуващите лекари по отношение на диспансеризацията и профилактиката е еднаква, така че успяхме”, изтъкна д-р Павлова и обясни подробно как са увеличени цените на прегледите в СИМП. От 9 на 12 лв. нараства цената на профилактичния преглед, първичният преглед ще се заплаща с 20 лв., медицинската експертиза се увеличава от 5 на 7 лв., а първоначалният преглед от физиотерапевт - от 5 на 7 лв. НРД 2017  залага и повече възможности за изследвания на пациентите, стана още ясно от думите на д-р Павлова, като уточни, че са увеличени цените на пет вида изследвания.

В системата на ПИМП е постигнато и увеличение по програма „Детско здравеопазване”, като цените на прегледите на деца на възраст от 0 до 1 г. се увеличават на 10,50 лв., а от 1 до 7 г. - на 9,50 лв. Д-р Павлова коментира и възникналото напрежение сред общопрактикуващите лекари във връзка с текстовете от проекта за НРД, засягащи критериите за качество на медицинската помощ и санкциите за неспазването им. „Общопрактикуващите лекари се безпокояха от това, че ако не се постигнат т. нар. прицелни стойности при хронично болните, ще им бъдат налагани глоби. Никога БЛС не е приемал това предложение на касата и всъщност преговорите вървяха към това изобщо да отпаднат така разписани критериите за качество, защото те са неприложими в живота. Стойностите на холестерол и кръвно в изследванията не зависят само от лекаря – много често те зависят само от нас като пациенти”, обясни тя. Във финалния текст, договорен между НЗОК и БЛС, по предложение на съсловната организация, е разписано, че оценката ще бъде комплексна и в случай, че прицелните стойности не бъдат достигнати, касата няма да налага санкции. „Категорично разписахме, че колегите няма да бъдат глобявани, ако не са постигнати прицелните стойности, в случай, че са направили необходимито  - или са предписали диетичен режим, или са променили терапията, или са изпратили пациента при консултация със специалист. Тоест, те са положили грижата пациентът да е в по-добро състояние и да се постигнат по-добри резултати, така че драма няма”, категорична бе тя. Все пак БЛС ще работи в насока промяна на критериите.

Д-р Павлова отбеляза още, че прехвърлянето на средства между отделните здравноосигурителни плащания ще става след становище на БЛС. „По този начин ще се опитаме да влияем  и да не допускаме, без да се взема нашето мнение, да се прехвърлят средства от извънболничната и болнична помощ към лекарства”, изтъкна тя. 

БЛС е успял да договори и смекчаване на глобите за общопрактикуващите лекари - възстановяването на сумите при преразход на регулативните стандарти ще се случва само при изчерпването им на национално ниво. „Тоест, ако сме нанесли щети на националния бюджет – в противен случай колегите няма да бъдат санкционирани, защото това са направени разходи по медицинска целесъобразност”, разясни д-р Павлова.

Болници

Според НРД 2017 за болнична помощ са предвидени 1,613 млрд. лв. Така средният бюджет за болниците на месечна база ще е в размер на 133,2 млн. лв, като тази сума е изчислена до края на ноември месец 2017 г. „Разпределението на бюджетите по РЗОК ще е на база тримесечие, чрез което ще се избегне миналогодишната ситуация на определяне месец за месец и поставянето на болниците в ситуация на низходяща спирала”, поясни д-р Грозев в отговор на въпрос на Zdrave.net. По този начин, посочи той, районите каси ще могат да са много по-гъвкави при разпределянето на бюджетите и ще се даде възможност дейността на болниците да се разплати в оптимален размер. „Ситуацията, която създадохме по този начин в болниците, е да доведем до почти безлимитно действие от тяхна страна. Видяхме последиците от лимитирането на дейността”, коментира той. Д-р Грозев обаче изтъкна, че тримесечното разпределение не означава безконтролно изразходване на средства и обясни, че ако средствата бъдат надхвърлени, ще се включи регулаторен механизъм чрез съвместни действия между БЛС и НЗОК. „Това, което през минали години се осъществяваше чрез административни методи”, припомни той.

Председателят на БЛС допълни, че надлимитната дейност в размер на 19 млн. лв. за 2016 г. ще бъде платена в периода след 1 април. Както Zdrave.net писа,  след писмо на министерство на финансите, плащането бе отложено за след тази дата. „Тези 19 млн. влизат за преразпределение на средствата за болнична помощ, така че да се работи, и един път завинаги да се докаже, че ние не отиваме да мошеничестваме и да крадем пари. Болниците не са тези, които преразходват средства, а просто предоставят услугата на тези, които са я потърсили”, коментира той.

Засега не се предвижда увеличение на цените на клинични пътеки, като д-р Грозев поясни, че този въпрос може да се коментира от януари 2018 г. При някои от тях обаче ще се направят вътрешни преразпределения – ако една пътека е струвала 100, а друга 180 лв., то общата сума ще бъде разпределена така, че по-тежката да бъде с по-висока цена за сметка на другата, поясни той.

Д-р Грозев съобщи още, че текстът, касаещ пръстовия идентификатор, отсъства от НРД 2017 г. В тази връзка председателят на БЛС припомни, че именно той бе причината за неподписването на рамковия договор миналата година. „Тази година този текст не съществува в националния рамков договор”, подчерта той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aftm


Всичко за коронавируса
Още новини
1,5% положителни проби, няма починали
29.01.2023 09:47:05

1,5% положителни проби, няма починали

13 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 875 теста, което прави 1,49% п ...

Проф. Аргирова: Близо до пика на грипа сме, след него започва спад
28.01.2023 12:50:42

Проф. Аргирова: Близо до пика на грипа сме, след него започва спад

„Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане н ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...