!
Понеделник, 20 Май 2024
13
юли
33
 

С критики за липса на анализ здравната комисия прие отчетите за дейността и бюджета на касата

Четвъртък, 13 Юли 2017 | 18:23:57 Полина Тодорова
33

С 11 гласа „за“ и 9 „против“ парламентарната здравна комисия прие отчетите за дейността и за бюджета на НЗОК за 2016 г. Те бяха представени от председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев и изпълняващия длъжността упр

С 11 гласа „за“ и 9 „против“ парламентарната здравна комисия прие отчетите за дейността и за бюджета на НЗОК за 2016 г. Те бяха представени от председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев и изпълняващия длъжността управител на фонда д-р Димитър Петров.

Според доклада, касата приключва годината с излишък от 1,624 млн. лв.

Представените доклади за дейността и бюджета на касата обаче срещнаха сериозни критики както от страна на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, така и от страна на опозицията в лицето на депутатите от ДПС и БСП, които обявиха, че ще гласуват против.

Критики от управляващите

Според д-р Дариткова в представения отчет за дейността на касата липсва задълбочен анализ и препоръки за оптимизирането й. Така например тя посочи, че според отчета детската смъртност у нас намалява, а в същото време по този показател страната ни е на едно от последните места в ЕС. Д-р Дариткова повдигна и въпроса за плащането от страна на касата на такси към НАП за събиране на здравноосигурителните вноски, като от отчета става ясно, че за това фондът е платил 3,6 млн. лв. Тя отбеляза още, че според отчета на касата столичната университетска болница „Св. Анна“ е работила по проект за остойностяване на клинични пътеки, който е продължил три месеца и е обхванал 3100 истории на заболявания. В същото време обаче липсва анализ на свършеното по този проект, допълни тя. Това по думите й се случва на фона на като цяло дебалансираната система на клинични пътеки у нас. Д-р Дариткова засегна и темата за дълговете на касата към чужди фондове, които възлизат на над 220 млн. лв., и посочи, че вече има информация за забавяне на лечение на българи зад граница поради дълговете на фонда.

Критики от опозицията

Тежки критики към представените отчети отправи и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя повдигна въпроса за неплатената надлимитна дейност на болниците, като посочи, че тя е реално извършена и отчетена пред касата. Д-р Джафер също акцентира на дълговете на фонда към чужди клиники и като цяло заяви, че този отчет не отразява реалното финансово състояние на касата. Според нея е нужно Министерството на здравеопазването да направи задълбочен анализ за тенденцията за различните плащания в сектора, както и да предприеме конкретни мерки за тяхното балансиране.

Критики към работата на фонда не спести и проф. Георги Михайлов от БСП. Според него представените данни представляват само моментна снимка на разходите на фонда, без анализ. Той беше категоричен, че моделът на финансиране у нас е компрометиран. Проф. Михайлов изтъкна, че на практика болниците с най-големи задължения у нас обслужват и най-тежките спешни случаи. Той повдигна и въпроса за овладяването на ръста на разходите за лекарства и попита защо в болниците не са били въведени смесителните системи, каквато идея имаше касата. По думите му у нас липсва синхрон между Комисията за оценка на здравните технологии, Съвета по цени и реимбурсиране и касата за това коя молекула може да бъде реимбурсирана на сто процента. Проф. Михайлов изтъкна още, че съотношението между разходите за медицинска дейност и лекарства у нас се различава коренно от това в Европа и е с превес за медикаментите.

Критики от съсловието

Липса на анализ за работата на касата видя и зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. Тя също изтъкна, че липсва информация за това каква е неплатената надлимитна дейност на лечебните заведения. Д-р Павлова не прие и забележките в отчета, отправени към работата на СИМП. По думите й липсва аргументация относно твърденията на касата за неефективност в дейността на СИМП, както и препоръки за оптимизацията й. Д-р Павлова за пореден път припомни искането на съсловната организация за отделна сметка за здравните вноски на всяко здравноосигурено лице.

Отговорът на НЗОК

Пред депутатите от здравната комисия председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев съобщи, че в касата ще бъде създадено аналитично звено, което да подготви анализ на информацията, събирана в НЗОК. По думите му ще бъде създадена и нова структура на касата, която ще включи реорганизация на съществуващите дирекции и отдели. Той отговори на критиките, свързани с дълговете на касата към чужди фондове, като посочи, че въпросът предстои да бъде подробно анализиран във фонда. Според Ананиев част от проблема се дължи на факта, че голяма част от българските специалисти са емигрирали в чужбина. В резултат някои български пациенти продължават да поддържат връзки с тях и се опитват да получат лечение по линия на касата в чужбина, като при определени случаи успяват да представят нуждата от лечение като спешна, макар и да не е такава, и по този начин да получат финансиране от касата, обясни той. Тепърва НЗОК ще прави анализ на лечението на българи зад граница, за да изясни подобни случаи, стана ясно от думите му.

От своя страна управителят на НЗОК д-р Петров отговори на въпроса, касаещ смесителните системи в болниците, като за пореден път изтъкна, че касата среща тежка съпротива в опитите си за налагането им. Той припомни, че в крайна сметка НЗОК и МЗ стигнаха до компромисен вариант, според който лечебните заведения ще имат право на избор как да дозират медикаментите в онкологията – чрез смесителни, полусмесителни системи или ръчно планиране.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6j9G

нзок 20.07.2017 09:15:29

Д-р Комитов е трябвало да даде отчета да му направят анализ онези учените от инспектората. Онази със силикона в джуката е "особено компетентна".

Майтапчия 15.07.2017 09:35:31

Каква мисъл, каква риторика, какъв патос, какъв хъс виждам четейки коментарите за и от касата. Ако тази енергия я впрегнете в КПД цена няма да има имате. Като за начало ви препоръчвам да преглътнете различията си и да напишете дружно "Наръчник на анонимния доносник"

Вестник Стършел 15.07.2017 10:56:41

Ама то там няма анонимни доностници. Те се надпреварват да са такива. Даже колкото повече си пенсионер, толкова повече ще си счупиш краката да снасяш доноси на шефовете

гост 15.07.2017 20:39:06

Това е защото пенсионерския мозък друго не може да роди

Гост 14.07.2017 10:39:57

Чудя се защо до входа на НЗОК има магазин за памперси, пък тя ясна била причината - пълно било с фенове на в. "Трета възраст" на Кричим 1.

Гост 14.07.2017 09:07:08

Евала му на Комитов, че натири двете некадърни кокошки Кръстева и Ненчовска. Всеки преди него да беше сторил поне такива добрини, нямаше днес НЗОК да е толкова болна. Благодарим, че бяхме отървани от тия истерички!

Паралелна държава 13.07.2017 23:47:27

Пише ли в този анализ за кражбите на Пешковия екип в касата, или на Дариткова и нефелната опозиция са забранени такива въпроси за задаване?

Гост 14.07.2017 08:42:37

Това е тема табу. Скоро ще има изненади по въпроса.

СРС 14.07.2017 08:58:17

Анреевче, трай си миличка да не вземат да те накарат да върнеш незаконно получените си заплати от още по незаконното ти назначение като главен секретар,.

Правен факултет 14.07.2017 22:41:48

Няма протичаща правна мисъл при лицето розата с белите цвички. В нейната хм...глава да кажем, има един единствен член равносилен на конституцията. И според розата този член е основанието за всичко.

Инспекторат 14.07.2017 21:18:17

Не бихме казали, че лъжата на главната секретарка не й е позната. Използва си я момичето редовно и по предназначение. Колкото до незаконното й назначение, толкова й е правната култура, щом все още живее с мисълта че всичко й е наред. А дали пък на разчита на вагус трипер да я защити

Гост 14.07.2017 13:11:38

Една лъжа повторена и 1мил. пъти не става истина. Но ние знаем че в лъженето и ......................................................................................ви е силата

Мормод 13.07.2017 22:14:57

Всъщност какво стана с главната секретарка. Събраха ли се пак с Глинка или още разхожда цвички из кричим

Гост 13.07.2017 23:44:27

Кръстева да не е станала вместо съветничка фотографка при Валери Симеонов. Разправят, че при негови срещи ходела и снимала. Нещо ново амплоа за нея или?

Язък 13.07.2017 22:43:27

Нали дъртите пуделки са в отпуска и няма кой да ти снася инфо. Що не я питаш лично

Гост 13.07.2017 23:38:32

А като дъртите пуделки изнасят инфо защо ги държите досега. Защо не се освободихте от тях както направихте с други. Да не би внасянето да е повече от изнасянето.

Свидетел 14.07.2017 08:10:10

Вярно е. Внасянето е повече. От както започнаха да внасят от повечко източници доста позагладиха косъма :)))))))))))) Разходки до екзотични дестинации...

Гост 13.07.2017 22:03:40

Новата структура на НЗОК не трябва ли да е все пак предложение на новия управител, нали той трябва да си направи екип,

Гост 13.07.2017 22:02:41

Новата структура на НЗОК не трябва ли да е все пак предложение на новия управител, нали той трябва да си направи екип,

Гост 13.07.2017 22:05:32

Новият управител ще ходи на Кричим само да си повиши пенсията. Вече е определено кои ще са му от екипа от тия, които го предложиха. Жалко наистина, но така е в България. И няма шанс скоро да се промени.

Гост 13.07.2017 21:32:37

Открила Дърдориткова топлата вода. Всяка година при промени в ЗЗО се дава предложение текста за плащане такса на НАП от НЗОК за събиране на здравните вноски да отпадне. И всяка година това предложение отпада още на фаза комисия по здравеопазването и дори не се внася в пленарна зала. След сто мандата все нещо й светна. Пък и се опитва да го прокара като собствена идея

Гост 13.07.2017 20:48:59

С интерес ще следим дали новия управител ще успее да вкара в ред безхаберните касови чиновници, които единственото което правят без закъснение е тегленето на пари от банкомата.

Тиков 13.07.2017 20:20:26

Ганка ще си ходи.

Гост 13.07.2017 20:08:48

Новата структура на партийния тумор НЗОК този път ще е съставена от заслужилите пенЦии и комсомолци, които ще бъдат посочени от другарката Бърбориткова и другарите патрЕоти! Ще я видим много скоро, надяваме се. Закривайте този монополист, стига се излагахте!!!!!!

Гост 13.07.2017 20:03:30

Новата структура на НЗОК не трябва ли да е все пак предложение на новия управител, нали той трябва да си направи екип, а то излиза че и без него всичко е решено вече от надзорния съвет .

crocodile 13.07.2017 19:47:29

Na K. Ananniev trjabva da se napravi pregled ot psihiatur ot chuzbina za tova mu izkazvane, che bulgari hodeli pri poznati lekari v Europe da se lekuvat. Ami kude da hodjat - v Turcia li? Pri tazi razpadnala se zdravna sistema edinstveno EU e pravilnoto spasenie!

НЗОК 13.07.2017 18:38:14

Новата структура на касата ще помогне ли за изхвърлянето на търтеите от нея. Или те са нашите хора и могат по цял ден да висят в кафетата или направо в домовете си. Ще помогне ли служителите да си спазват работното време а не да идват сутринта и после да изчезват до вечерта по частни задачи. Ще реши ли проблема с бюрокрацията и стериотипа оти да си давам зор, няма спешна работа. Ще освободи ли пенсионерите, щото при някой вече е и опасно да седят там.

Гост 13.07.2017 21:07:56

Не, наивнико.

Гост 13.07.2017 20:00:09

На Ганка Аврамова и няколко аналитични звена да и се направят е все тая.

Тиков 13.07.2017 20:21:25

Ганка ще си ходи

Гост 13.07.2017 22:12:59

На Тиков зам. министъра изгърмя, дали мислиш че вагус връзките ще издържат

Гост 13.07.2017 22:03:50

Не позна! Няма да се случи.

Гост 13.07.2017 22:00:50

Ганка Аврамова да си вземе с нея и Страшимир Генев, щото ще остане без компания за хапването и пив..нето, па и за гадорииките дето сътворяват в екипче.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...