!
Сряда, 21 Февруари 2024
23
юни
7
 

Хората без здравни вноски - най-застрашени от дискриминация

Петък, 23 Юни 2017 | 13:46:37 Полина Тодорова
7

Здравно неосигурените лица се определят като най-голямата група, подложена на дискриминация у нас. Това става ясно от проведено национално представително проучване, осъществено от Комисията за защита от дискриминация като част от проект „Предотвр

Здравно неосигурените лица се определят като най-голямата група, подложена на дискриминация у нас. Това става ясно от проведено национално представително проучване, осъществено от Комисията за защита от дискриминация като част от проект „Предотвратяване на дискриминацията и създаване на равни възможности“. Изследването е проведено в шестте икономически региони на страната.

В него се посочва, че здравно неосигурените са в най-голяма степен в риск от дискриминация, като те представляват 44% от участвали в изследването. Това е една нова група в подобен риск, посочи заместник-председателят на КЗД Баки Хюсеинов. Той обясни, че на практика става въпрос за хора, които работят без трудови договори и лица, които не са регистрирани в системата за социално подпомагане, чрез която биха могли да получат здравно-осигуряване.

„Хората, които не са осигурени здравно, считат, че са дискриминирани в областта на здравеопазването, което обаче не е така, защото те могат да бъдат регистрирани в системата на социално подпомагане и държавата да им поеме здравните осигуровки“, отбеляза той.  За затруднен достъп до здравна и медицинска помощ съобщават най-вече живеещите в трудно-достъпни райони лица, тези от по-малките населени места, както и обитаващите сегрегираните квартали. За финансови проблеми за закупуване на лекарства споделят предимно хората с ниски доходи, както и хронично болните и хората с увреждания.

Основните оплаквания, изразени от участниците в проучването, са били свързани именно със здравно осигурителния статус и факта, че не всеки български гражданин има еднакъв достъп до качествена медицинска помощ и здравно обслужване. Според тях, лицата, които в най-голяма степен са подложени на дискриминация в тази сфера, са именно здравно неосигурените и тя се отнася до достъпа им до спешна помощ, както и при постъпване в болница и последващо лечение. На противоположното мнение обаче са представители на различните институции като Агенция социално подпомагане, бюрата по труда и други, според които няма дискриминация по отношение на здравното обслужване независимо дали става въпрос за раса, пол или по някаква друга принадлежност, е разписано в доклад към проекта. Във всеки случай обаче открит остава въпросът лицата в активна възраст, които не работят, не са регистрирани в бюрата по труда и не внасят здравните си осигуровки.  Голяма част от тази социална група са представители на малцинствата, предимно ромското, от което се извежда признакът етнос е изведен като един от основните признаци на дискриминация, отбелязват в същото време от КЗД.

Хората с увреждания са също сред най-силно застрашените от дискриминация, по отношение на достъпност до здравните услуги, която се изразява в липса на специализирани линейки за лица с физически увреждания, ограничен или липса на безплатен достъп на придружител и др.

Най-често споменавани форми за дискриминация в здравната сфера са липсата на достъпна среда за здравни грижи и здравни услуги на лица с физическо увреждане, на хора от отдалечени населени места, отказ от направления, финансова дискриминация – например частните и специализирани линейки се заплащат, отказ от лечение или лошо отношение от страна на лекари към здравно  неосигурени лица, наличие на входна такса в някои болници или отказ от прием в спешно отделение, злоупотреби с телковите решения и други.

Като цяло в комисията постъпват много жалби от сферата на здравеопазването, заяви в отговор на Zdrave.net председателят на КЗД Ана Джумалиева. Сред най-честите жалби са тези на хора, страдащи от редки заболявания, които имат проблеми с достъпа до лекарства. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tdj2

UK doctor 30.06.2017 12:36:17

Дискриминирани са българите, които спазват законите, а не циганите.

Гост 25.06.2017 16:37:38

Дискриминация е да плащаш това което другите плащат ли ? И Защо се поставят не една основа хора с увреждания и такива ,които не плащат здравни вноски защото сами не желаят а се осигуряват ? Дискриминация има само по показатели , които човек е придобил по силата на генетични фактори (пол, раса,цвят на кожата, сексуална ориентация, здравно увреждане) или такива , които сам е възприел (убеждения, религия, някои индивиди и с възприета сексуална ориентация) Да не искате да ни кажете ,че да не плащаш здравни вноски , защото не искаш да работиш или нямаш квалификация ,последното защото не си искал да учиш са фактор с право на претенции за дискриминация .....?!?!?

az 23.06.2017 22:16:04

И аз съм дскриминиран от банките например.Без да съм внесъл и лев в ДСК да речем тя отказва категорично да ми даде 1 млн лв без да ги връщам! Чуваш ли бе Баки!

VIRUSA 23.06.2017 20:05:41

Тези, дискриминираните, сами са избрали да не плащат и да бъдат дискриминирани. Ежедневно има доказателства, че не липсата на пари , а липсата на желание за плащане на здравни вноски и за спазване на законите в България е причина за огромния брой неосигурени. Докато могат да платят накуп 500 лв и да ползват за десетки хиляди медицинска помощ при необходимост, те не плащат редовно. Няма по-големи гяволи от въпросната най-дискриминирана група. И за да се премахне това, следва да се създадат организационни невъзможности това да се случи - да се удържат автоматично от всякакви видове доходи и помощи, да се инкриминират, да се въведе принудителен труд - варианти много. Но същите тези дискриминирани избират политиците, затова не очаквам това да се случи скоро.

Доктора 23.06.2017 14:31:43

Моляяяя?Къде е дискриминацшята,че не я виждам?!

Един ОПЛ на 33 23.06.2017 14:26:29

Това да не плащаш и да твърдиш, че си дискриминиран щото не получаваш безплатно е просто НАГЛО!

Ив 23.06.2017 14:07:08

Една луда държава, хаос цари повсеместно..Но,така е по - добре за крадците, а народът си трае..


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия
20.02.2024 17:35:53

Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) да бъде включено сред социалнозначимите заболявания в Национ ...

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.
20.02.2024 17:18:28

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон прогнозират, че броят на смъртните случаи поради интраце ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...