!
Събота, 18 Май 2024
26
юли
6
 

„Златният” стандарт за заплатите на лекари и сестри готов до края на годината

Финансовият дефицит в бюджета на касата може да бъде сведен до минимум, смята председателят на надзора

Сряда, 26 Юли 2017 | 13:30:04 Полина Тодорова
6

Стандартът за определяне на заплатите на персонала в държавните болници най-вероятно ще бъде изработен до края на годината. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-финансов министър Кирил Ананиев след днешното з

Стандартът за определяне на заплатите на персонала в държавните болници най-вероятно ще бъде изработен до края на годината. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-финансов министър Кирил Ананиев след днешното заседание на НС на фонда. Той посочи, че вчера е имало среща по темата при здравния министър проф. Николай Петров.

„Нашето желание е да въведем определен стандарт във финансирането на разходите на болниците”, посочи той. Ананиев обясни, че в момента се събира информация от държавните болници, въз основа на която ще бъдат изяснени всички фактори за определяне на заплатите. „Целта е да намерим онези критерии, които ще доведат до справедливо разпределение на ресурса, който болниците получават”, заяви той. В изработването на стандарта ще бъдат взети предвид всички разработени по темата анализи, включително вече готовата от БЛС методика за остойностяване на лекарския труд. Ще се разчита обаче и на чужд опит, отбеляза Ананиев.

По думите му първоначално стандартът ще бъде прилаган в болниците с над 50% държавно участие, а впоследствие може да бъде „припознат” от общинските и частните лечебни заведения. С него ще се определят възнагражденията не са само на лекарите, но и на сестрите и като цяло на средния медицински персонал, разясни още той.

Според Ананиев е напълно възможно дефицитът на НЗОК в края на годината да бъде „сведен до минимум”.

Припомняме,  според отчета за полугодието на НЗОК, приет по време на днешното заседание на Надзорния съвет, дефицитът само за първите шест месеца е 80 млн. лв., а в края на годината се очаква той да надхвърли 130 млн. По думите на Ананиев мерките, които се предприемат обаче, могат да доведат до далеч по-различен резултат. „Не само, че няма да имаме нови 80 милиона, а с мерките, които сме предприели, тези 80 милиона ще бъдат сведени до минимум”, заяви той.

Какви са тези мерки, той се въздържа да конкретизира, но посочи, че те касаят лекарствения сектор и болниците, където според него са и най-големите „течове”. Както сочи самият отчет на касата обаче, финансов „теч“ в болничната помощ няма – към момента, въпреки заложеният изначално дефицит в това перо, изразходваните средства са в норма за полугодието.

НЗОК очаква и над 130 млн. лева от отстъпки от фармакомпаниите за лекарства, както и повече приходи от здравни вноски.

Що се отнася до връщането на системата за регистрация с лични карти в болниците, Ананиев обясни, че ще настоява БЛС да подпишат анекс към НРД, в който да залегне само този въпрос. В момента съсловната организация не слага подписа си в предложения им анекс основно заради несъгласия с определени текстове в него, както и поради липса на мандат от Събора. „Наистина има някои неща, които трябва да получат мандат, ние приемаме това като сериозен аргумент. Но специално за личната карта те имаха мандат да я отстояват докрай и не виждам защо да не подпишем един анекс към НРД”, отбеляза Ананиев, като поясни, че ако и регистрацията с лична карта отпадне, няма да има никакъв инструмент за контрол нито на входа, нито на изхода на системата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
86v5

Патриот-майтапчия 26.07.2017 21:31:02

Предлагам да се въведат изходни визи за всички лекари под 55 години. За тези, които са останали - безплатен паник бутон, безплатна бронежилетка, безплатни курсове по самоотбрана, безплатно календарче от мотелчето със 160 легла до границата и безплатна разходка покрай Оградата...Искрено Ваш: ДалаВери СемьонOFF

Неканен гост 26.07.2017 21:04:54

С други думи,бачкайте, а на края на годината ще видим. Пропускат факта,че никой вече не им се връзва. Сестри няма, цели медицински специалности са под минимума. Те вече са изтървали срока и апокалипсиса е неминуем.

Гост 26.07.2017 17:00:30

От душманина на лекарите Ананиев и палето му Горанов пари не чакайте!

Гост 26.07.2017 16:53:17

Стандарта ще е като колективния трудов договор 1000 лв за лекар със специалност . Срамота. Колкото за сметката от 125 лв , на мен пък същия ден за остъкляване на терасата с най евтината дограма ми взеха 2200лв

Гост 26.07.2017 15:46:28

стига с тая лична карта - да отпада сичко и тва е

Гост 26.07.2017 15:20:02

Аман от луди


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...