Вторник, 21 Май 2024
31
май
10
 

Д-р Венцислав Грозев:

Клиничните пътеки вече изживяват своята роля

Сряда, 31 Май 2017 | 10:57:09
10

Клиничните пътеки вече изживяват своята роля и трябва да се помисли за  тяхното заместване. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в отговор на въпрос какво конкретно трябва да се промени в системата на

Клиничните пътеки вече изживяват своята роля и трябва да се помисли за  тяхното заместване. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в отговор на въпрос какво конкретно трябва да се промени в системата на здравеопазването у нас. В тази връзка той посочи въвеждането на диагностично-свързаните групи, като призна, че подобна промяна би изисквала сериозно финансиране.

Припомняме, наскоро аналогична позиция по повод клиничните пътеки изрази и здравният министър проф. Николай Петров, който заяви, че системата на диагностично свързаните групи е далеч по-справедлива като методика за заплащане на лечението, но прогнозира, че въвеждането им ще струва още поне милиард лева разход на системата.

Сред другите набелязани от д-р Грозев мерки, които ще помогнат за стабилизиране на системата, са остойностяването на медицински труд на всички работещите в системата на здравеопазването, както и незалагането на планиран дефицит в бюджета на НЗОК.

Д-р Грозев коментира и искането на съсловната организация към президента за формиране на експертен борд по здравеопазване към КСНС, като по думите му в него трябва да вземат участие представители на съсловната организация, медицински специалисти, медии и представители на пациентски организации.

„Продължаваме да говорим и да апелираме за втория стълб на здравно осигуряване“, отбеляза още д-р Грозев.

„Трябва един път завинаги тези проблеми да бъдат обсъдени изключително сериозно, защото те сами по себе си, съществувайки и раздрусвайки системата, принуждават хората да напускат държавата ни“, категоричен бе председателят на БЛС. „Ако преди около десет­ина години говорехме, че тази демографска ситуация сред лекарското съсловие ще доведе нещата до неприятни последици, то ние вече се намираме в тях, но проблемите продължават да се задълбочават. Ако това не е проблем на национална сигурност, кое е“, попита председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C$J5

един лекар 02.06.2017 10:43:04

ами то като нищо друго не правят ще ги избие на поезия!!!!Пълно безсилие,дезинтересираност от проблемите на съсловието! Отвратен съм от това ръководство.Най-слабото, най- безпардонното с безумни заплати,повече от министрите. И подобна цензура каквато имаше на събора никога не е имало, манипулираха с тоя НРД ,сега се гърчим всички, но от кого се оплакваме за всичко сме си виновни ние, пишеме си по форумите, Павлова и оня невидимия Борисов си прибират паричките, Венци си свирка и не му пука,.... да живеят безполезните непукиси!!!!

потресен 01.06.2017 15:16:52

Венци е сладур, разбира се, че нищо не могат да направят, както пишат колегите отдолу. Но за сметка на това - ВНИМАВАЙТЕ: УС на БЛС е обявил литературен конкурс за написване на литературно произведение с жанр по избор - моля да ми кажете дали този безсмислен съюз вече не е преминал към учителския синдикат!!!

Гост 01.06.2017 21:28:24

E ,ние знаем ,че там са придворни поети и родени отгледани куртизантки на властта. А колкото до жанра на конурса. Ето най-краткия фейлетон: БЛС"

Гост 01.06.2017 13:30:30

нямате капацитета да въведете ДСГ , не можете да извадите дейности от КП , не сте способни дори да обособите пакет от заболявания тн. втори пакет , а най -вероятно и сламата на две магарета да разделете

Гост 31.05.2017 21:18:29

По въпроса за тези 1.4 милиарда лева, пренасочени за асвалт - ами то е ясно, щом народа за трети път избира да го управлява този, който ги пренасочи, значи този народ иска да има асвалт за магистрали, вместо да има пари за лечението му. Тогава извода е един - да мре.

Гост 01.06.2017 15:12:38

Да,ама плебсът иска с българско (не)плащане да се лекува по европейски. Щото това невъзможно нещо му го представят като реално тиквю и слугинските му медии,депутати и министри.Вчера и един поп се включи!

СССР 31.05.2017 20:04:42

След дъжд качулка. Вече никаде в света не се използват ДСГ. Ще откриваме отново колелото. Грозьо да не се прави на ощипан, проблемите са другаде, там където БЛС за поореден път е свалило гащи на всички.

Гост 31.05.2017 18:37:01

Другарят Грозев не се е преборил досега за финансиране на клиничните пътеки, видите ли искал диагностичносвързани групи . Алооо чичка при ДСГ се изисква 3 пъти повече работа за един болен и трябва да са финансирани 5 пъти повече. Да не искаш да ни кажеш как ще получим задачка да работим 3 пъти повече за същите пари на днешните КП ? Той джанки няма, мечтаел за сливи и то не какви да е сливи....Докога простотии в таз държава ей ????????????????????????

а стига де 31.05.2017 18:05:04

Защо преди години, резервът на касата от близо 1,4 млрд лв. се пренасочи за асфалт, а не за въвеждането на ДСГ? Защо вместо всяка година да расте бюджета на касата, не се въведоха тез пусти ДСГ още през далечната 2006г., както предвиждаше първата им "пътна карта" - при разлика от сегашния и тогавашния касов бюджет от над 2 млрд. лв.? Защо се похабиха/вят милиони за заплати, обучения, пилотни въвеждания, групери, командировки из страната и чужбина, подготовка и издаване на нормативи .... свързани с ДСГ, при все че винаги ще е валидно оправданието, "че подобна промяна би изисквала сериозно финансиране"? Защо...

willy 31.05.2017 13:28:51

Толкова са бедни "господата от високите нива" откъм разбиране и идеи, че им се налага да въртят постоянно едни и същи мантри, като схемата е: " Това /без анализ/ трябва да стане, но тъй като няма пари -няма да стане" И агонията продължава...АЗ КАЗВАМ: Разглеждайте разделно социалните аспекти от икономическите аспекти на здравеопазването. Не вкарвайте всички в режим на "безплатност" Прилагайте регулаторните инструменти , съответстващи на здравния модел- или администриране, разпределение и заплати , или продажба-покупка- плащане Намерете истински собственици на здравните активи, приватизирайте извън социалните функции И не на последно място не хитрувайте и не се подигравайте с труда на медиците , възнаграждавайте ги достойно и СПОРЕД КВАЛИФИКАЦИЯТА И ПРИНОСА ИМ


Всичко за коронавируса
Още новини
Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от
21.05.2024 16:14:46 Невена Попова

Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от "Красива България"

Над 915 000 лв. предоставя през 2024 г. на здравни заведения Министерството на труда и социалната ...

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...