!
Сряда, 21 Февруари 2024
13
юли
7
 

Министър Николай Петров:

Ключовата роля за задържането на медсестрите у нас трябва да е на работодателите

Четвъртък, 13 Юли 2017 | 15:24:34 Ирина Пекарева
7

Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение, по-добри условия на труд и подкрепа на професионалното развитие на медицинските сестри през цялата им кар

Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение, по-добри условия на труд и подкрепа на професионалното развитие на медицинските сестри през цялата им кариера. Това казва здравният министър проф. Николай Петров в отговор на въпрос от депутата от „Обединени патриоти“ Миглена Александрова.

Александрова отбелязва, че в последните години от съсловните организации алармират за отлив от професията и за масово напускане на медсестрите в посока чужбина или преминаване в друга сфера заради по-доброто заплащане. „В резултат на това в много здравни заведения има недостиг на кадри, което принуждава управителите да назначават медицински сестри и над пенсионна възраст“, припомня депутатът и пита министъра какъв е недостигът на медицински сестри в системата на здравеопазването и какви мерки ще предприеме МЗ за решаване на кадровия проблем с тях.

В отговора си проф. Петров посочва като ключови за задържането на медсестрите фактори заплащането и благоприятната среда за работа. От думите му става ясно, че по отношение на заплащането според него МЗ не може да направи много, тъй като това е работа на работодателите. „Следва да се отбележи, че компетентността по формирането на работните заплати на работниците и служителите е в правомощията на органите за управление на лечебните заведения. Министерството на здравеопазването, в рамките на своите правомощия, е регламентирало минималното възнаграждение на специализантите в системата на здравеопазването именно с цел защита на техните интереси – не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии“, казва той.

Проф. Петров отбелязва също така, че за задържането на медсестрите у нас и оставането им в професията е от значение те да участват в процеса на взимане на решения, които ги касаят, което предполага обсъждане на възникналите проблеми и възможните решения между МЗ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Една от важните стъпки е създаването на благоприятни възможности за професионално развитие – това е мярката, на която Министерството на здравеопазването обръща специално внимание и по която работи активно през последните 10 години“, посочва министърът и отбеляза, че за този период МЗ е реализирало редица нормативни промени, които да създадат привлекателни условия за придобиване на специалност и да преодолеят редица проблеми като затруднен достъп до специализация, неудовлетвореност сред специализантите, недостатъчна защита на правата им и неефективност на централизирания подход за определяне броя на местата за специализанти. „Към настоящия момент медицинските сестри имат възможност за специализация по 15 специалности“, изтъква проф. Петров.

„Не на последно място от съществено значение е колегиалното отношение на останалите медицински специалисти към медицинските сестри, както и достойносто представяне на професията от медиите в обществото“, посочва още той.

По отношение на свършеното от ведомството му министърът отчита още, че МЗ ежегодно предлага на образователното министерство максимално увеличаване броя на студентите по специалност „медицинска сестра“ в рамките на капацитета на висшите училища с цел доближаване на оптималното съотношение на лекари и медицински сестри.

„Бих искал да отбележа, че със съвместните усилия на МЗ и МОН броят на студентите по специалност „медицинска сестра“ за учебната 2017/2018 г. е увеличен със 116. В допълнение Министерството на здравеопазването е изпратило писмено предложение до Министерството на образованието и науката да бъдат предвидени средства за увеличаване приема на студенти по специалност „медицинска сестра“ за учебната 2018/2019 г. Предложили сме също да бъдат предвидени средства и за увеличаване на заплатите на заетите медицински сестри и други медицински специалисти в детските градини и училищата пропорционално на предвиденото ниво на увеличаване заплатите на педагогическите специалисти“, отчита още проф. Петров в отговора си до депутата.

Министърът декларира и тенденция за намаляване броя на издаваните от МЗ удостоверения, необходими за упражняването на професията „медицинска сестра“ в чужбина. През 2016 г. са издадени само 181 удостоверения, посочва той, докато в периода 2011 – 2015 г. те са били между 280 и 356 годишно, а в периода 2007 – 2010 г. – между 426 и 687 годишно.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p$uR

Фен на милионери 16.07.2017 14:40:06

Отдавна е ясно, че футболистите на Лудогорец получават най-добрите заплати в България. Месечните им възнаграждения надхвърлят тези на много от клубовете на Балканите. Шампионите не разкриват в какъв размер са плащаните от тях заплати, но в Румъния претендират, че са научили истината. Според материал в сайта на gsp.ro, играчите в Разград прибират между 30 и 50 000 евро месечно. За сравнение е даден румънският гранд Стяуа, където най-високите месечни възнаграждения са в порядъка на 15 000 евро. Досега в родните медии са изтичали разнородни информации за най-високите заплати, плащани от Кирил Домусчиев. Клаудиу Кешеру, например, се твърди, че се разписва срещу 60 000 евро. Заплата на Браян Ангуло била 40 000 евро, а тази на Владо Стоянов - 20 000 евро.

Патриотично настроен лекар 14.07.2017 19:49:30

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН. Тази нова продобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!

Андреева 14.07.2017 10:03:10

Стига с тези общи приказки. И какво като като има някакъв специализиран курс-без значение. Какво стана с законовото разрешение за частна практика на т.н. професионалисти по здравни грижи?

тенев 14.07.2017 09:05:44

Този шапкар говори само с метафори! Говори направо и кажи- пари аз няма да дам, правете каквото искате! Ако имате пари за заплати , плащайте! Но ние няма да дадем и стотинка! Интересно каква е неговата роля в това министерство? Ключова ли е, каква е ?

мед. сетра 14.07.2017 07:06:07

Но в държавните институции, които са на подчинение на МЗ, задържането на лекари и мед. сестри зависи от Вас, господин Министър.

Патриот-майтапчия 13.07.2017 21:15:26

Длъжни сте да сключвате договори и да работите, без значение орязаните лимити и ежедневната агресия и побоища от страна на арогантни, прости и нагли мутри срещу вас! Не трябва населението, работническо-селската класа и техните наследници плеймейтки, добре облечени "бизнесмени" и антуражите им да остават без качествена, безплатна и достъпна медицинска помощ! Това никак не е патриотично, а знаете, че патриоти са на власт!

Гост 13.07.2017 15:45:35

Айдеее работодателите са виновни,че тъпата касичка не заплаща труда нито на медсестрите , нито на лекарите, не са и остойностени отделните дейности нито на лекаря нито на медсестрата .Фатмашка логика като за тъпаци от парламентарната зала и за пред простото население. Определено Баце избира удобни идиоти за министри, които да му пазят косматия гръб и нищоправенето в здравеопазвнето.


Всичко за коронавируса
Още новини
МОБАЛ: Близките отказаха хоспитализация на двегодишното дете
21.02.2024 18:00:31

МОБАЛ: Близките отказаха хоспитализация на двегодишното дете

„Двегодишното дете е било докарано в Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов&r ...

Гърция: Въвеждат платени следобедни операции в държавните болници
21.02.2024 17:22:47

Гърция: Въвеждат платени следобедни операции в държавните болници

Гръцкото министерството на здравеопазването планира да въведе платени следобедни операции в болни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...