Петък, 02 Декември 2022
23
авг
9
 

Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара:

Само фармацевти трябва да имат право да отварят аптеки и да са мажоритарни собственици

Сряда, 23 Август 2017 | 16:34:22 Надежда Ненова
9

С измененията в Наредба 28, които предстои да бъдат окончателно прието от Министерство на здравеопазването, отпадат изключително много административни необходимости пред аптеките и фармацевтите, каза пред Zdrave.net председателят на Националната аптечн

С измененията в Наредба 28, които предстои да бъдат окончателно прието от Министерство на здравеопазването, отпадат изключително много административни необходимости пред аптеките и фармацевтите, каза пред Zdrave.net председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. „Наредбата се синхронизира с измененията в Закона за лекарствата в хуманната медицина и чисто експертните неща се възлагат на Изпълнителната агенция по лекарствата. Отпада административната част с тези изменения и се хармонизират две изменения на закона, които бяха приети преди време, сега вече влизат като текстове в наредбата“, каза той.  

Това са Етичния кодекс на магистър-фармацевта, а другото е Добрата фармацевтична практика, които са изработени от БФС и влизат в сила със заповед на министъра на здравеопазването.  Вълев обясни, че отпада и изискването всички помещения в аптеките да имат пряка връзка. „В момента по нашия закон не е разрешено аптеката да има подземно помещение или горен етаж, които да се считат за част от нея. Това не е толкова проблем за аптеките от открит тип, колкото за болничните аптеки. Много често обаче в болниците има лекарства, които са различни като тип. Има ги класическите лекарства, но има и такива, за които се използват радиоизотопи, които задължително трябва да се държат в подземия. Което означава, че според сегашното изискване трябва да се премести цялата аптека в подземията само заради тях. Идеята е да може да се регистрират различни помещения в едно болнично заведение като елемент на една аптека. Чисто административна необходимост. Де факто с измененията в наредбата точно това се случва“, уточни Вълев.

По думите му обаче най-големият и нерешен проблем пред българското законодателство е пълната либерализация по отношение на собствеността на аптеките. „В момента по нашия закон, всеки пълнолетен български или европейски гражданин, без никакво фармацевтично образование, може да бъде собственик на аптека. Което е пълен парадокс при положение, че фармацевтичната професия е една от 6-е регулирани професии. Регулирана професия е правото и не може да имате адвокатска кантора, ако не сте адвокат, обаче може да имате аптека, ако не сте фармацевт“, каза Вълев.

„Другият проблем е, че в България не говорим за аптечна дейност, а закона говори за търговия с лекарства. Лекарите могат да бъдат еднолични търговци, защото те са свободна професия, докато фармацевта не може да регистрира аптеката си като фармацевтична практика“, поясни Антон Вълев.

От името на Националната аптечна камара той заяви, че фармацевтичната дейност, която е по-правилно да се нарича аптечна, е елемент на държавната политика по здравеопазване и профилактика на населението и трябва да бъде регулирана по правилото на регулираните професии. „Това означава само фармацевти да имат право да отварят аптеки и да са мажоритарни собственици. Такъв е примерът в Унгария. 100% собственост на фармацевта пък са аптеките във Франция, Холандия, Дания. Там нефармацевт няма право да притежава и 1% дял от аптечна фирма. И в тези държави ценообразуването не е основано на надценка от стойността на лекарството, а на потребителска такса, защото фармацевта извършва едно и също количество труд, независимо дали вашето лекарство е по-скъпо или по-евтино. И така лекарствата се продават на една цена навсякъде“, каза Вълев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xgV#

един 30.08.2017 14:15:06

че фармацевтите как ги лекувате ,да не би да разбирате нещо от статус или да слагате диагнози или гледате от къде излиза сабалям слънцето ,че да сложите диагнозата , тази простотия върви само в България ,затова лекарите се неглижират само тука ,я пробвай да продадеш едно лекарство в селска аптека в Македония и да видиш какво те чака , ако нямаш скенирана рецепта от доктор с баркод на доктора , вземат ти лиценза веднага и отиваш да пасеш патки

ПАЦИЕНТ 25.08.2017 23:49:15

"Само фармацевти трябва да имат право да отварят аптеки и да са мажоритарни собственици". Този Антончо Вълев явно се бъзика с Марешки, но е много дребен за това! Да внимава какво говори, че голямата акула ще го схруска, като копърка! Пациентите се тълпим в аптеките на Марешки, защото натри носовете на фармацевтичната мафия доказвайки, че е такава продавайки най-евтните лекарства в България.

В.Войчева 24.08.2017 09:08:24

Нещо имитиращо казуса обсъждан от г-н маг.фарм.АнтонВълев би могло да се случи ,ако БСП дойде на власт.След ,което обаче ние всички радващи се на евентуалните промени благоприятни за дребния фарм.бизнес и едноличен фармацевт с ръка на сърцето трябва да си признаем ,че сме чеда на соца.Нооо,отбелязвам,ЧЕ СМЕ ИЗВИНЕНИ!!!Дивият БГ капитализъм се разви по много лицемерен сценарий в който много голяма и все по-реструктивна роля игра върхушката на СФБ ,АБА,БФС.Не ми се вярва,но може би са решили да се ПРОМЕНЯТ и ИЗМИЯТ ЛИЦЕТО НА ЕДНО ДОСТОЙНО СЪСЛОВИЕ???

В.Войчева 24.08.2017 08:51:54

Аз не съм оптимист.По този повод разказвам стар ,но много актуален за случая виц.Иванчо оставал в по-долен клас няколко години.Но ето ,че се ражда Цар Симеончо.Цар Борис наредил да се повиши оценката на всеки един ученик с една единица в чест на новия престонаследник.Учителката обявява успеха на всеки един ученик и стига до Иванчо.''Иванчо преминаваш в по-горен клас.''обявява тя сияеща за общия им успех постигнат без усилия.''Не ми се вярва ,госп,ойце''отговаря недоумяващо Иванчо.

ПОТЪРПЕВШ 23.08.2017 22:50:04

"Само фармацевти трябва да имат право да отварят аптеки" , и в които да работят само фармацевти, а не всякаква сволоч- прамедици, студенти, продавач-консултанти... ЕДИН ФАРМАЦЕВТ - ЕДНА АПТЕКА !!! По закон, прости изпълнители на предписанията на лекаря са фармацевтите, но те превърнаха аптеките на амбулатории в които престъпно и незаконно докторуват на поразия. Строги проверки по аптеките, и който аптекар си позволи да се пише лекар- глоба, лишаване завинаги от права и затвор за умишлено увреждане здравето на народа. Така е в белите държави!!! Недоумявам защо глупавият Лекарски съюз нито веднъж не е реагирал на неистовите стремежи на Фармацевтичния съюз на фармацевтите да се признаят едва ли не лекарски права в аптеките под формата на консултация, и лекарствата да се изписват само с генерични имена?

Перо 24.08.2017 09:42:02

Ти потърпевш, си голям простак ! И трябва да си потърпевш,и всички като теб трябва да са потърпеящи да останат без лекарства, и да ходат при доктора той да ги лекува с празни прикаски

pediatrabulgara 25.08.2017 14:03:47

ПрикаСки?! Само че, лекарската професия не е само да назначих съответния медикамент, а съвкупност от още много фундаментални способности. Господин магистър - фармацевта счита, че е по-ерудиран и способен от лекар - в едно друго интервю твърдеше, че знае по-добре коя молекула от даден фармацевтичен препарат на кое ниво действа?! Е, да... ама не е полагал Хипократова клетва и не е лекар. Лекарят не лекува с празни приказки. Той оперира, проследява състоянието на пациента в динамика, прави ЕКГ, ехографии - аз изобщо недоумявам защо е необходимо подобно надскачане от страна на аптекари спрямо лекари?!?

Емил Михайлов 23.08.2017 22:49:14

Г-в Вълев,това за което говорите е последен шанс да се спаси фармацевта като специалист (а не магазинер)и аптеката като здравно заведение(а не магазин аптека както вече се наричат повечето вериги),истината е една-стоп но износа и еднакви ,фиксирани цени по каса.

Антоанета Костова 24.08.2017 07:31:36

Точно казано колега Вълев.Няма никаква регулация в налата професия.Изискват се законови промени,както и наказания при нарушение на закона.Строги наказания.


Всичко за коронавируса
Още новини
Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
02.12.2022 17:19:11

Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чир ...

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология
02.12.2022 16:48:15

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология

Третата за тази година актуализация на фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...