!
Вторник, 16 Юли 2024
10
юли
3
 

Одит на Сметната палата за 2014 – 2016 г. сочи:

Центърът за асистирана репродукция не следи резултата от инвитро процедурите, които финансира

Понеделник, 10 Юли 2017 | 12:05:54
3

В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Това сочи одит на Сметната палата, направен за периода 2014 г. – 2016 г. от дейно

В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Това сочи одит на Сметната палата, направен за периода 2014 г. – 2016 г. от дейността на инвитро фонда.

Освен този, одитът откроява и редица други проблеми, свързани с работата на фонда.

Финансирането на дейностите се извършва въз основа на договори между директора на Центъра за асистирана репродукция и лечебните заведения, като е допуснато договаряне с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост, посочва се в доклада.

Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило, и то непълна медицинска документация, отбелязват от Сметната палата, като уточнява, че са проверени над 1000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи обаче Центърът не е спрял плащанията. Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени, посочват от Сметната палата и допълват, че по тази причина одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра, освен от него, се контролират съвместно от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация. За одитирания период обаче не са извършвани съвместни проверки, отчитат още от там, като посочват като проблем и факта, че на национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

Единственият сериозен проблем, откроен в одита, за който вече са взети мерки, е този с финансирането и бавенето на заявленията.

„Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция  за одитирания период са постоянна величина - около 12 млн. лв. и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на МЗ, около 3 на сто за целия период на одита.

През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто.  Въпреки, че издадените заповеди за финансиране се увеличават, планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, което е индикатор за необосновано планиране на бюджетните средства, предназначени за подпомагане на процедури по асистирана репродукция, на фона на обществените потребности и стратегическите национални приоритети“, пише в доклада на Сметната палата. По този въпрос мерки вече бяха взети и още след сформирането на новото правителство бе съобщено, че средствата, отпускани на инвитро фонда, ще станат безлимитни, финансираните опити за зачеване ще се увеличат и разглеждането на заявления ще става в по-бърз порядък.

Положително е оценен след одита фактът, че осъществената дейност от Центъра за асистирана репродукция по организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения у нас е ефективна спрямо повечето използвани критерии и показатели за оценка и в резултат са родени 2171 деца.

Също положително е оценена и успеваемостта по показател „родени деца“, която според доклада за България ни е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики.

Сметната палата е дала 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6%zY

Futurehealth 17.10.2018 09:29:08

Актуална информация!

Гост 10.07.2017 14:44:27

Никъде не пише, че за раждането на тези 2171 дечица, Фондът е дал общо 30 млн. лв. Та вземете и публикувайте по болници, клиники, да видим къде има успеваемост и къде има най-нагла кражба!!!

гост 10.07.2017 12:55:43

Крайно време е директора на фонда да бъде сменен. Явно има злоупотреби със средства от времето на д-р желев е там.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...